Oskarji 2022: Pregled kategorije Najboljši film

Pred prihajajočo 94. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Danes bomo pod drobnogled vzeli še zadnjo in tudi najbolj pomembno kategorijo oskarjev: najboljši film. Sprva je bil prepričljiv favorit Moč psa, a se je v zadnjih tednih kot resen konkurent za zmago pozicioniral tudi film CODA. Je možno, da preseneti kdo tretji?

Poglejmo nominirance:

Belfast

Režija: Kenneth Branagh

Nominacije: 7 nominacij (najboljši film, režija, igralec v stranski vlogi, igralka v stranski vlogi, izvirni scenarij, izvirna pesem in zvok)

Povzetek: Belfast je komična drama o odraščanju na Severnem Irskem v času velikega konflikta leta 1969. Režiser Kenneth Branagh pravi, da je to najbolj osebna zgodba, ki jo je kadarkoli posnel in rezultat je odličen film, ki se vas bo globoko dotaknil. Na prihajajoči podelitvi oskarjev velja za skritega favorita v glavnih kategorijah in prav nič čudno ne bi bilo, če bi domov odnesel tudi glavno nagrado za najboljši film. Več o filmu tukaj.

Belfast naslovna

CODA

Režiser: Sian Heder

Nominacije: 3 nominacije (najboljši film, igralec v stranski vlogi in prirejeni scenarij)

Povzetek: »Zakaj bi se ujemal z ostalimi, ko pa si bil rojen, da izstopaš« pravi znani rek pravljičarja Dr. Seussa, ki z vsakim novim trenutkom našega pestrega načina življenja postaja vse bolj in bolj aktualen. Problematika, ki je žal že tako huda, da postaja globalni problem, je zato odlična priložnost za pripovedovanje čustvenih zgodb, ki imajo poleg zanimivega ogleda tudi zelo pomemben in izjemno velik vpliv na življenja tega sicer prečudovitega planeta. In če je to namen filma CODA, potem ta film opravi svojo nalogo z čisto odliko. Več o filmu tukaj.

Don’t Look Up

Režiser: Adam McKay

Nominacije: 4 nominacije (najboljši film, izvirni scenarij, montaža slike in izvirna glasbena podlaga)

Povzetek: Don’t Look Up je satirična komedija o koncu sveta, ki občasno odlično deluje, a se na koncu ne sestavi v nekaj res vrhunskega. Režiser Adam McKay je zbral eno najbolj talentiranih igralskih zasedb vseh časov, v kateri sta najbolj v ospredju Leonardo DiCaprio in Jennifer Lawrence. Film ima močno družbenokritično noto in zelo deli gledalce. Netflix je znova zadel v polno, saj je film nemudoma postal najbolj gledan v številnih državah po svetu, tudi v Sloveniji. Več o filmu tukaj.

Don't Look up cast

Drive My Car

Režiser: Ryusuke Hamaguchi

Nominacije: 4 nominacije (najboljši film, režija, prirejeni scenarij in najboljši mednarodni film)

Povzetek: Drive My Car je letošnje največje presenečenje na oskarjih, saj je edini tujejezični film, ki je prejel nominacijo za najboljši film. Veliko zahvalo zagotovo prejme režiser filma Parazit Bong Jon-Hoo, ki je leta 2019 kot prvi uspel s tujejezičnim filmom osvojiti glavno. Tako se pojavi veliko vprašanje, ali lahko Drive My Car letos z ogromno podporo kritikov poskrbi za novo presenečenje v tej kategoriji. Stavnice trenutno ne kažejo na to, a v filmskem svetu ga obožujejo prav vsi. Svojo svetovno premiero je doživel na Cannes filmskem festivalu v Franciji, kjer je slavil v treh kategorijah, med drugim tudi za scenarij. Več o filmu tukaj.

drive my car

Dune

Režiser: Denis Villeneuve

Nominacije: 10 nominacij (najboljši film, prirejeni scenarij, scenografija, zvok, izvirna glasbena podlaga, kostumografija, montaža slike, ličenje in pričeske, fotografija in vizualni učinki)

Povzetek: Dune: peščeni planet je znanstvenofantastična klasika, ki temelji na istoimenskem romanu Franka Herberta. Eden najbolj pričakovanih filmov zadnjih let, je več kot upravičil pričakovanja ter postavil temelje za globalno dominacijo v svojem žanru. Film je ekstremno ambiciozen, a izveden perfektno. To si enostavno morate ogledati na največjem možnem platnu! Več o filmu tukaj.

Dune Timmy

King Richard/Kralj Richard

Režiser: Reinaldo Marcus Green

Nominacije: 6 nominacij (najboljši film, igralec v glavni vlogi, igralka v stranski vlogi, izvirni scenarij, montaža slike in izvirna pesem)

Povzetek: Kralj Richard je biografski film o Richardu Williamsu, očetu in trenerju legendarnih teniških igralk Venus in Serene Williams. V glavni vlogi je Will Smith, ki se popolnoma prelevi v glavni lik in prikaže eno svojih najboljših igralskih predstav s katero nemudoma postaja prvi favorit za oskarja. Film bo zagotovo potešil vse ljubitelje športnih filmov, pod njegovo površino pa se skriva veliko več kot zgolj uspešna športna zgodba. Več o filmu tukaj.

king richard naslovna

Licorice Pizza/Sladičeva pica

Režiser: Paul Thomas Anderson

Nominacije: 3 nominacije (najboljši film, režija in izvirni scenarij)

Povzetek: Sladičeva pica oz. Licorice Pizza je najnovejši film izvrstnega ameriškega režiserja Paula Thomasa Andersona. Velikokrat ga vidimo v paru z (mogoče najboljšim igralcem vseh časov) Danielom Day Lewisom. Njegov zadnji projekt, Fantomska nit, je bil med kritiki zelo priljubljen in je prinesel neko svežino iz starih časov. Kako pa se je odrezal najnovejši projekt, ki naj bi poskusil kombinirati najboljše stvari iz njegovih prejšnjih uspešnic? Ponovno vrhunsko. Tako kritiki kot tudi oboževalci o njem nimajo nič večjega za pripomniti in film bo zagotovo med nominiranci za najboljši film na oskarjih. Več o filmu tukaj.

Licorice Pizza

Nightmare Alley/Ulica nočnih mor

Režiser: Guillermo Del Toro

Nominacije: 4 nominacije (najboljši film, fotografija, scenografija in kostumografija)

Povzetek: Ulica nočnih mor oz. Nightmare Alley je najnovejši film oskarjevca Guillerma del Tora in njegov prvi filmski projekt po veličastni zmagi na oskarjih s filmom Oblika vode. Ta neo-nor psihološki triler nas popelje nazaj v čas druge svetovne vojne z zgodbo o mentalistu z visokimi ambicijami. V glavni vlogi je Bradley Cooper, ki svoje delo solidno opravi, film pa je tako kot predstava glavnega igralca – dober, ne pa odličen. Več o filmu tukaj.

Bradley Cooper, Rooney Mara

The Power of the Dog/Moč psa

Režiser: Jane Campion

Nominacije: 12 nominacij (najboljši film, režija, igralec v glavni vlogi, 2x igralec v stranski vlogi, igralka v stranski vlogi, izvirni scenarij, fotografija, montaža slike, izvirna glasbena podlaga, scenografija in zvok)

Povzetek: Ko veliki filmski igralci naznanijo svoj nov film, celotna industrija zastriže z ušesi. Pričakovanja poskočijo, nestrpnost se poveča in vsi komaj čakamo, kaj novega so ustvarjalci pripravili za nas. Zgodovina nas je že ničkolikokrat naučila, da za kvaliteten film ni dovolj zgolj vrhunski igralec, pač pa je bistvena njegova vsebina in občutki gledalca pri ogledu. In če so bila pričakovanja pri filmu The Power of the Dog visoka, je ravno ta film zadnji dokaz zgoraj opisanega dejstva. Več o filmu tukaj.

West Side Story/Zgodba z Zahodne Strani

Režiser: Steven Spielberg

Nominacije: 7 nominacij (najboljši film, režija, igralka v stranski vlogi, fotografija, kostumografija, scenografija in zvok)

Povzetek: West Side Story oz. Zgodba z zahodne strani je najnovejši film Stevena Spielberga. Že vrsto let si je želel režirati vrhunski muzikal in sedaj mu je to končno uspelo. Za to je naredil novodobno priredbo istoimenske gledališke igre iz leta 1957. Slednja je prvo filmsko priredbo doživela leta 1961 in tisti film še danes velja za enega najboljših filmskih muzikalov vseh časov. Spielberg si je tako dobesedno zadal nemogočo nalogo, a mojster ostaja mojster, saj mu je uspelo! Več o filmu tukaj.

Dance scene

Moč psa ali CODA?

Trenutna prva favorita za zmago največje filmske nagrade sta Moč psa in CODA. O drugih filmih se filmski ustvarjalci za zmago sploh ne pogovarjajo. Največja “ovira”, ki ne govori v korist filma CODA je število nominacij, saj ima zgolj tri. Na drugi strani jih ima Moč psa kar 12. Če gledamo zgodovino podelitev oskarjev, je v teh primerih Moč psa še vedno favorit, zato bo zanimivo videti ali lahko CODA prebrodi ta mit in postane veliki zmagovalec večera.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih