Recenzija: Zgodba z zahodne strani

»Spielberg ima končno svoj muzikal«

West Side Story oz. Zgodba z zahodne strani je najnovejši film Stevena Spielberga. Že vrsto let si je želel režirati vrhunski muzikal in sedaj mu je to končno uspelo. Za to je naredil novodobno priredbo istoimenske gledališke igre iz leta 1957. Slednja je prvo filmsko priredbo doživela leta 1961 in tisti film še danes velja za enega najboljših filmskih muzikalov vseh časov. Spielberg si je tako dobesedno zadal nemogočo nalogo, a mojster ostaja mojster, saj mu je uspelo!

Steven Spielberg je komercialno najuspešnejši filmski režiser vseh časov. Pod svojim okriljem ima kultne filme kot so Žrelo, E.T. Vesoljček, franšizi Indiana Jones in Jurski park ter verjetno najboljša vojna filma vseh časov, Schindlerjev seznam in Reševanje vojaka Ryana. Da ne omenjamo klasik kot so Ujemi me, če me moreš, Lincoln, A.I. – Umetna inteligenca in številne druge. Kaj Spielbergu torej predstavlja izziv po vseh teh uspehih, se sprašujete? Odgovor je muzikal.

Že od mladih let je Spielberg oboževal muzikale in še posebej pri srcu mu je bil West Side Story. Ko je na velika platna v letu 1961 prišla filmska adaptacija, si je mladi Spielberg omenjeni film pogledal neštetokrat. Vse pesmi je poznal na pamet in si jih tudi pogosto prepeval, kar je nerviralo njegove starše. Vrsto let je izzive iskal v novodobnih uspešnicah, ki so ena za drugo podirale rekorde in sčasoma je postal filmski stric iz ozadja. Prav on je lani prvi prestavil izid svojega filma zaradi pandemije koronavirusa in sledili so mu praktično vsi, razen Nolana in Teneta. Kako bi torej Spielberg na stara leta napolnil svojo dušo? Lotil se je novodobne priredbe svojega najljubšega muzikala.

Zgodba z zahodne strani je film, posnet po scenarju Tonya Kushnerja. Govori o dveh tolpah, Jetsih in Sharksih, ki se bojujejo za teritorij v New Yorku. Prvi so potomci belih prebivalcev New Yorka, drugi pa priseljenci iz Portorika. Zgodbo dodatno začini ljubezenska zgodba Tonya in Marie, ki seveda nista iz istega klana.

Film ima številne podobnosti s prvo filmsko adaptacijo, a tudi pomembne razlike. Prvi film je prejel kar 10 oskarjev, zato so številni dvomili v odločitev Spielberga, da se loti novodobne priredbe. Kako lahko izboljšaš skoraj popoln film? Zdi se, da je možno. Spielberg je zgodbo bolj dodelal in jo moderniziral, hkrati pa ohranil tisto, kar jo je delalo popularno. Številni so mnenja, da je Spielbergova priredba boljša od tiste izpred pol stoletja.

V glavni vlogi sta Ansel Elgort in Rachel Zegler. Za slednjo je to sploh prvi film. Elgorta poznamo iz filmov kot sta Voznik in Krive so zvezde. Pomembno vlogo imajo tudi obrobni liki kot so Ariana DeBose, David Alvarez in Mike Faist. Nazaj je tudi glavna zvezda prvega filma, Rita Moreno, a tokrat seveda v popolnoma drugi vlogi.

Film absolutno deluje. Tisti, ki si originala niste ogledali oz. zgodbe ne poznate, boste zagotovo navdušeni. Tehnično gledano je praktično popoln. Plesna koreografija in sekvence s petjem še posebej izstopajo, saj so narejene na najvišjem možnem nivoju. Dialog je soliden, glavna igralca pa odražata izvrstno kemijo. Rachel Zegler ima vsekakor prihodnost kot kaka Disneyeva princesa, medtem ko Ansel Elgort končno pokaže ves svoj razkošen talent.

Največje pozitivno presenečenje je zagotovo Mike Faist, ki ukrade vsak prizor v katerem se pojavi in je v filmskem svetu nepoznano ime. S tem si je odprl številna vrata za prihodnje projekte, v kolikor bi ga to zanimalo.

Pesmi so večinoma enake kot v originalu in so absolutno brilijantne. Napisal jih je znani gledališki ustvarjalec Stephen Sodenheim, ki je prav letos žal preminul pri svojih 91. letih. Tudi če prvega filma niste gledali, ste zagotovo slišali »America«, »I Feel Pretty« in »Somewhere«. To so filmske klasike. Tudi v tem filmu so omenjene pesmi izvedene perfektno in dvignejo film na višji nivo.

Dance scene

Zgodba z zahodne strani še danes, tudi po 60. letih, nosi izredno aktualno sporočilo. V filmu močno prisotna ksenofobija in rasizem sta še kako del vsakodnevnih razprav. Pomembno je videti take zgodbe, da se nekoliko zamislimo nad lastnimi dejanji in pomislimo ali bi lahko bili bolj prijazni do drugih ljudi, ki nas obkrožajo.

Edini minus je pomanjkanje faktora presenečenja, v kolikor ste gledali prvi film ali gledališko predstavo. Tako že poznate razplet, kar nekoliko “pokvari” čustven zaključek.

Film bi priporočali vsem, saj je zagotovo eden najboljših muzikalov v zadnjih nekaj letih in z razlogom spada med najboljša dela svojega žanra. Spielberg si je na prihajajočih oskarjih zagotovil številne nominacije in verjetno tudi prenekateri kipec. Ne bi ga priporočali samo tistim, ki ne prenesejo filmov s petjem. Tudi sam nisem največji ljubitelj muzikalov, a Zgodbi z zahodne strani enostavno ni moč oporekati.

Film je zagotovo najboljši Spielbergov izdelek v zadnjih nekaj letih, mogoče celo tem tisočletju. Predvajajo ga prav vse filmske kinodvorane v Sloveniji, zato si ga oglejte in se prepričajte na lastne oči.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna režija Spielberga
  • Odlične pesmi in koreografija
  • Še vedno aktualna zgodba
  • Zelo dobre igralske predstave

MINUSI

  • Že videna zgodba

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih