5 najboljših filmov iz beneškega filmskega festivala

Naše sedemdnevno potovanje na beneški filmski festival (1. – 7. sept), ki smo si ga prvič ogledali z novinarsko akreditacijo in zastopali naš portal, je končano. Vse skupaj smo si gledali kar 20 filmov in eno kratko miniserijo. V povprečju smo si na dan tako ogledali približno tri filme.

Preverite še naše druge dneve:

Dan 1
Dan 2
Dan 3
Dan 4
Dan 5
Dan 6
Dan 7

Od vseh filmov, ki smo si jih ogledali, moramo najslabšo oceno podariti filmu Un Couple režiserja Fredericka Wisemana. Zanimivost je, da je med kritiki velja za soliden film, mi pa smo ob ogledu bolj gledali na uro in razmišljali, kdaj se bo končal. Naziv največje razočaranje festivala, od tistih, ki smo si jih ogledali, pripada kar dvema filmoma. To sta Don’t Worry Darling in Bardo.

Po obetavnem napovedniku in izjemni zvezdniški ekipi smo bili nad zgodbo in izvedbo Don’t Worry Darling zelo razočarani. Prav tako smo se veselili novega projekta režiserskega genija Alejandra G. Iñárrituja, a nas je dolžina, samopoveličevanje in še kaj preveč zmotilo. Prav tako smo razočarani nad evropskimi filmi, kjer nas noben ni posebej navdušil. Izmed vseh se je uvrstil na lestvico zgolj en in to na peto mesto.

Izmed večjih naslovov smo več pričakovali tudi od filma The Son režiserja Floriana Zellerja, a nas ni tako navdušil kot njegov prejšnji The Father (2021), a se je vseeno skoraj prebil na peto mesto. Drugi filmi, ki so bili blizu vrha so še Dreamin’ Wild, kjer se izkaže Casey Affleck, in L’immensita z vedno vrhunsko Penélope Cruz.

Nismo si uspeli ogledati Tár, White Noise in Blonde, zato jih na tem seznamu in omenjene ne boste našli.

Poglejmo si lestvico naših najljubših filmov iz festivala, ki jih toplo priporočamo:

5. Les enfants des autres

les enfans des autres z virginie efira

Prva in edina večja evropska produkcija na našem seznamu. Virginie Efira je fantastična v glavni vlogi. V njenem liku zasledimo veliko tematik s katerimi se lahko občinstvo hitro poistoveti. Režiserka Rebecca Zlotowski pa nas večkrat čustveno zlomi, enkrat z zgodbo, spet drugič z glasbo. Vsekakor priporočamo ogled te drame, ki bo mnoge presenetila.

4. Bones and All

bones and all

Luca Guadagnino se po Suspiriji (2018) vrača s kanibalistično romanco Bones and All. V njem glavna igralca Timothée Chalamet in Taylor Russell prikažeta svojo izjemno kemijo, Mark Rylance pa s svojo čudaško predstavo ukrade pozornost v vsakem prizoru. Zaradi Guadagnina dobimo koherentno zgodbo z odličnimi učinki in konstantnim tempom. Zagotovo je film vreden ogleda.

3. Master Gardener

Paula Schraderja poznamo kot pisca odličnih karakternih študij in v zadnjih treh filmih vključno s tem je našel svojo predlogo oziroma recept za uspešen film. Podobno kot v filmu Preštevalec kart (2021) imamo tokrat v filmu Master Gardener bolj izdelano zgodbo z glavnim likom Narvelom Rothom (Joel Edgerton). Slednji je glavni razlog, zakaj vse skupaj deluje tako dobro in Sigourney Weaver je še češnja na vrhu. Film je sicer relativno počasen in zagotovo ne bo za vse, a bi vam ogled priporočali. Še posebej, če ste oboževalec prejšnjih filmov Paula Schraderja.

2. The Whale

brendan fraser v the whale

The Whale je zgodba o debelosti, razmerjem med hčerko in očetom ter ljubezni. Darren Aronofsky uspe zgodbo, kljub omejenosti, saj je umeščena večinoma en prostor, fantastično narisati. Celotna igralska zasedba je vrhunska, a najbolj izstopata Brendan Fraser v glavni vlogi in Sadie Sink v stranski. Fraser se bo boril za vse nagrade in upravičeno navijamo za njegovo vrnitev na vrh priljubljenosti pri moških igralcih.

1. The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin je izjemno zabaven preživet čas s premišljeno zgodbo, ki ima ogromno podrobnosti. Ne samo to, izbrana lokacija je božanska, glasba je ena boljših in unikatnih ter tehnična izvedba je čista desetka. Colin Farrell se s svojimi izrazi na obrazu in dostavo dialoga neverjetno izkaže in s tem ponovno spomni na igralca kakšnega kova gre. Za vse oboževalce filma Morilca na kolektivca (2008) je ogled nujen, za ostale pa le obvezen.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top