Beneški filmski festival 2022: Dan 1

Ponosno predstavljamo prvo ekskluzivno poročanje iz letošnjega beneškega filmskega festivala v okviru spletnega portala Filmologija. Sedem dni bomo preživeli v Benetkah in si poskusili ogledati največje naslove festivala. Začeli smo z novo kratko serijo Larsa von Triera z naslovom The Kingdom Exodus, a pripravljene imamo že tudi številne druge naslove.

Vsekakor pa ne bomo pozabili, zakaj smo tukaj, in sicer, zato da si ogledamo evropske dragulje in filme, ki so bolj osredotočeni na stil art kina. Ogledali si bomo kakšen biser iz Giornate Degli Autori programa, ki vsako leto izbere 10 različnih filmov, kateri se potegujejo za »Lux Audience Award«. Poleg tekmovalnega programa Venezia 79 pa so še številne druge kategorije, v katerih se bomo znašli in si ogledali kakšen film.

giornate degli autori

Naša prva izkušnja na festivalu je bil dvig akreditacije in priprava na dolgo sejo serije The Kingdom Exodus. Vse se je začelo z Drusse v The Kingdomu nadaljuje pa se s Karen, ki skozi vizije v bolnici začne ponovno preiskovati. Exodus je nadaljevanje drame v stilu telenovele in glamuroznih 90-ih, in sicer vključuje podobne zvijače katere od Lars Von Triera zdaj že pričakujemo. Njegova bizarnost in šale, ki skoraj prečkajo mejo, so stalno prisotne. Vsi oboževalci prve serije se boste tega nadaljevanja veselili. Tisti, ki pa boste začeli pri koncu trilogije, pa se boste spraševali, kaj točno gledate, saj se velikokrat vračamo v staro serijo in povezujemo najdbe Karen z njimi.

Znanca režiserja Willem Dafoe in Alexander Skarsgård se pojavita v seriji v različnih vlogah, kot običajno. Serija pa nas večkrat poskuša z ogabnimi prizori presenetiti ali šokirati. Šale in rivalstvo med Dansko ter Švedsko je stereotipno prikazano in je velikokrat zadetek v polno, dokler se na neki točki ne začne vse skupaj klišejsko ponavljati. V vsakem primeru, če si še niste ogledali The Kingdom, priporočamo začetek na tej točki.

the kingdom exodus Karen

Zadnji film dneva, ki smo ga uspeli videti je bil Un Couple, kjer spremljamo ženo, ki govori o dolgotrajnem razmerju z Levom Tolstojem. Skoraj takoj lahko ugotovimo, da gre za zelo kompleksen par. V filmu, ki je dolg točno 60 minut se osredotočimo zgolj na pripoved žene, ki se zdi, da se vrti na eni in isti osi. Film je vizualni ekvivalent branja knjige ali pesmi. Razen redkih izjem v določenih monologih, nimamo precej razloga za ogled filma.

To je zaenkrat vse, kar smo uspeli videti prvi dan, saj smo šele prispeli. Za drugi dan pa že imamo rezervacijo za Bones and All, Bardo in druge filme, zato nas skrbno spremljajte.

Viri slik: Movies inspired, Giornate Degli Autori (Cineuropa)

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih