10 najboljših TV serij leta 2023

Leto 2023 je tik pred koncem in za vas smo pripravili pregled najboljših TV serij letošnjega leta. Ponudba je bila ponovno gromozanska, zato je nehvaležno izpostaviti zgolj deset serij, a potrebno se je bilo nekako omejiti. Pri izbiri smo upoštevali kvaliteto zgodbe in režije, zanimivost likov in prepričljivost igralcev. Poudarek smo dali serijam, ki so na voljo za ogled v Sloveniji.

Preden se lotimo TOP 10 izpostavimo nekatere serije, ki so nas prav tako navdušile, a jih nismo uspeli stisniti v elito deseterico. To so: Barry, Shrinking, Beef, Poker Face, Ahsoka, The Mandalorian in mnoge druge.

Lestvico TOP 10 najboljših TV serij leta 2023 sestavljajo:

10. Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (druga sezona)

Winning Time S2

Športna biografska serija o vzponu košarkarske franšize Los Angeles Lakers je z drugo sezono predvidoma za zdaj tudi končala svojo zgodbo, a to ne pomeni, da ni bila zelo dobra. Ravno nasprotno. Po tem, ko so prvo sezono končali s presenetljivim naslovom prvaka ekipe v letu 1980, se zgodba nadaljuje. Magic Johnson je na vrhuncu svoje popularnosti, Kareem Abdul-Jabaar ostaja skrivnosten, Pat Riley pa se strmo vzpenja po interni hierarhiji kluba. Ne manjka niti predzgodba Larryja Birda. Vsekakor serija številka ena za vse športne navdušence, sploh košarkarske, ki jih v Sloveniji ne manjka. Upamo, da si HBO premisli in nadaljuje s snemanjem, saj je še veliko zgodbe za povedati.

Vse epizode serije Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty so na voljo za ogled na platformi HBO Max.

9. The Fall of the House of Usher

Fall of the House of Usher

The Fall of the House of Usher je nadaljevanka, ki se bo – če se že ni – zapisala z zlatimi črkami v zgodovino malih ekranov. Ne samo, da je Mike Flanagan z njo ustvaril čudovit, ganljiv, tragičen in srhljiv poklon enemu od najbolj vplivnih literarnih mojstrovih vseh časov, ampak hkrati tudi dokazal, da je tudi v žal še vedno nekoliko podcenjenem žanru grozljivk ogromno prostora za izdelke z močno avtorskim pečatom in drzno umetniško vizijo. Več o seriji smo zapisali TUKAJ.

Vse epizode serije The Fall of the House of Usher so na voljo za ogled na platformi Netflix.

8. Abbott Elementary (druga sezona)

Abbott Elementary S2

Simpatična komična serija Abbott Elementary je z drugo sezono potrdila status ene najboljših komedij v tem trenutku. Zgodba se je dodatno razvila, liki pa ostajajo smešni in so še pridobili na globini. V času, ko je veliko debat na temo izobraževalnega sistema pri nas in v tujini, je serija še kako primerna. V kratkem na male ekrane prihaja tretja sezona in zdi se, da bo serija imela dolgi rok trajanja, saj je tudi med gledalci zelo priljubljena. Malo je namreč dobrih serij, ki trajajo zgolj dobrih 20 minut, zato je Abbott Elementary prava osvežitev v tem pogledu.

Vse epizode serije Abbott Elementary so na voljo za ogled na platformi Disney+.

7. Loki (druga sezona)

Prva sezona serije Loki je požela veliko uspeha. Tudi sami smo jo označili za najboljšo TV serijo s strani studia Marvel, zato so bila pričakovanja za drugo sezono precej visoka. Kljub težavam Jonathana Majorsa je tudi ta upravičila pričakovanja. Loki je uspel dostaviti dramatičen in čustven razplet zgodbe, ki bo ganil tudi tiste, ki ne prenesejo superjunakov. Owen Wilson in Ke Huy Quan sta vrhunska v svojih vlogah, produkcija pa je na visokem nivoju in zgodbo kvalitetno poveže v ganljiv zaključek.

Vse epizode serije Loki so na voljo za ogled na platformi Disney+.

6. Ted Lasso (tretja sezona)

Ted Lasso S3

Serijo Ted Lasso smo označili za najbolj pričakovano leta 2023. Sicer tretja sezona ne doseže samega vrha, a je še vedno imela veliko plusov (pa tudi minusov). Ustvarjalci so zgodbo lepo zaokrožili in poskrbeli za zadovoljiv zaključek splošno gledano, pa tudi za vsak lik posebej. Še vedno velja, da vam bo serija narisala širok nasmešek na obraz in ob njej se boste večino časa odlično počutili. V poplavi resnih dram je Ted Lasso ekvivalent toplega objema, ki vedno znova poskrbi za lepši dan.

Vse epizode serije Ted Lasso so na voljo za ogled na platformi AppleTV+.

5. The Crown (šesta sezona)

The Crown S6

Zadnja sezone serije The Crown je bila med bolj pričakovanimi projekti leta 2023, saj pokriva enega najbolj pomembnih družbenih dogodkov vseh časov – smrt princese Diane. Težko bi bolje izpeljali vse skupaj, za kar gredo velike pohvale Petru Morganu in ustvarjalski ekipi. Zelo občutljive tematike so se lotili objektivno ter kljub dramatizaciji dogodkov ohranili veliko mero dobrega okusa. Elizabeth Debicki si zasluži vse možne nagrade. Tudi razplet šeste sezone je primeren za konec tako pomembne serije in vse udeležence lahko le pohvalimo za odlično delo.

Vse epizode serije The Crown so na voljo na ogled na platformi Netflix.

4. Silo

Silo

Serija Silo je bila dolgo zgolj ideja na papirju. Do letos. Apple je poiskal ljudi, ki so znali tako specifično zgodbo predstaviti širšemu občinstvu in ohraniti čar iz knjig. Rebecca Ferguson v glavni vlogi je bila imenitna izbira in serija v desetih epizodah imenitno postavlja in odgovarja na številna vprašanja, hkrati pa gledalca ves čas drži na robu sedeža in ga preseneča z nepričakovanimi preobrati. V okviru naše rubrike Filmologija priporoča, smo zapisali več.

Vse epizode serije Silo so na voljo za ogled na platformi AppleTV+.

3. The Last of Us

The Last of Us je čustveno potovanje, posipano z moralnimi odločitvami, ki jih sprejemajo liki in gledalci. Prav etika vseh trenutkov v sami seriji je tisto, kar gledalca nagradi po koncu vsake epizode. Kako bi ravnal v tem trenutku? Bi storil isto? Ali bi se odločil za drugačno pot in besede? Ne glede na to da gre za post-apokaliptično serijo, je le ta postavljena v ozadje. Ko pa je post-apokaliptični segment postavljen v ospredje je v veliki večini to odlična akcijska serija vredna videoigre, ki jo je proslavila. Kot serija in videoigra pa sta Joel in Ellie tisto, kar serije povzdigne na višji, morda najvišji nivo. Več o seriji smo zapisali TUKAJ.

Vse epizode serije The Last of Us so na voljo za ogled na HBO Max.

2. The Bear (druga sezona)

The Bear naslovna

The Bear je serija o kateri so letos govorili vsi v svetu televizije. S svojo drugo sezono je po koncu Nasledstva prevzela primat najboljše serije in pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti pobrala vse možne nagrade. Izpostavili smo pet razlogov, zakaj je The Bear ena najboljših, če ne najboljša serija ta hip. Realističen vpogled v svet kuhinje, izvrstna kreativna žilica glavnega ustvarjalca, večplastni in zanimivi liki ter vse ostalo prispeva k edinstveni gledalski izkušnji, ki vam bo občasno pognala kri po žilah, včasih pa pogrela srce.

Vse epizode serije The Bear so na voljo za ogled na platformi Disney+.

1. Succession (četrta sezona)

Succession S4

HBO serija Nasledstvo oz. Succession je s svojo četrto sezono zaključila svojo zgodbo. V TV krogih velja za t.i. “prestižno TV”, torej serijo, ki v najvišjih krogih uživa največje spoštovanje. Zadnja sezona je več kot upravičila status najboljše serije zadnjih nekaj let. Vrhunska zgodba, fenomenalni igralci in odličen razvoj likov, skupaj z brutalnim črnim humorjem ter imenitno produkcijo tvorijo vrh tega, kar TV lahko ponudi. Vemo, da so okusi različni, vendar boste težko našli boljšo TV serijo od Nasledstva.

Vse epizode serije Succession so na voljo za ogled na platformi HBO Max.

Poplava kvalitetne ponudbe

Leto 2023 si bomo v svetu TV zapomnili po stavki sindikata igralcev in scenaristov. Vrhunski začetek leta je vmes doživel sušo, katero je naposled rešil dogovor in konec leta je znova ponudil boljšo izbiro. Dobili smo verjetno celo preveč odličnih serij za katere enostavno ni bilo časa. Mnoge bi v preteklosti veljale za najboljše, a jih letos številni sploh niso uspeli pogledati. Za to so še vedno »krive« predvsem pretočne platforme, ki poskušajo biti vedno bolj zanimive in konkurenčne, da ohranjajo oz. pridobivajo naročnike. S tem prihaja do dviga kvalitete, a tudi kvantitete.

Izpostavljene serije so zagotovo vredne vašega ogleda iz takšnih ali drugačnih razlogov. Želimo vam obilo užitkov ob ogledu.

Poiščite nas na družbenih omrežjih