5 razlogov zakaj je The Bear najboljša TV serija ta hip

The Bear je serija o kateri trenutno govorijo vsi v svetu televizije. S svojo drugo sezono se je po koncu Nasledstva zacementirala kot najboljša serija ta hip in pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti pobrala vse možne nagrade. Tudi mi jo obožujemo, zato smo se odločili izpostaviti pet razlogov, ki jo delajo vrhunsko. V Sloveniji si jo lahko ogledate na platformi Disney+.

Prva sezona Hulu serije The Bear je premiero doživela junija 2022 in takoj je bilo jasno, da gledamo nekaj posebnega. Praktično vsi kritiki so že prvo sezono označili kot najprijetnejše presenečenje lanskega leta. Imela je osem epizod, dolgih približno 30 minut, letos junija pa smo že dobili drugo sezono, ki je vse kar smo si želeli in še več. Zgodbo ponese na popolnoma nov nivo in ima deset epizod med katerimi so nekatere tudi daljše od 30 minut.

V osnovi zgodba govori o mladem vrhunskem chefu Carmyju, ki se po bratovem samomoru vrne iz sveta vrhunske kulinarike v Chicago, da nad gladino obdrži družinski bistro s hitro prehrano. Pri tem naleti na nemalo težav, saj ga obkrožajo izredno pisani liki, ki imajo vsak svoje težave in ambicije, hkrati pa tudi Carmy ni navajen tovrstnega kaosa, katerega je pred smrtjo uspešno krmaril njegov brat Michael ”Mikey”.

Brez pretiranih kvarnikov vam bomo poskušali pojasniti zakaj smo tako navdušeni nad serijo The Bear.

Poglejmo pet razlogov zakaj je v tem trenutku The Bear najboljša serija na TV:

1. Realističen vpogled v svet kuhinje

Carmy The Bear

The Bear je primarno serija o kuhinji, kuhanju in svetu kuhinje, pa najsibo to v preprostem bistroju ali restavraciji z Michelinovimi zvezdicami. V zadnjih letih smo dobili veliko filmov in serij s to tematiko, a prav vsi iz sveta kulinarike v en glas ponavljajo, da je prav The Bear serija, ki najbolj realistično oriše kuhinjski vsakdan. Za to ima veliko zaslug ustvarjalec serije Christopher Storer. Njegova sestra, Courtney “Coco” Storer, je namreč svetovno znana chefinja, ki je delala v nekaterih najbolj eminentnih restavracijah na svetu. S tem je dobila edinstven vpogled v celoten proces ustvarjanja jedilnika in serviranja hrane ter vsega, kar je pomembno, da do te točke sploh pridemo. Kot izvršna producentka je svoje izkušnje izvrstno prenesla na brata, ki je vse skupaj osmislil in uspel prikazati na malih ekranih. Svetovno znani chef Dave Chang je pred kratkim na enem od podkastov po ogledu druge sezone jasno zatrdil: ”The Bear je najbolj realističen vpogled v svet kuhinje.” Večjega komplimenta ustvarjalcem serije skorajda ne bi mogli dati.

2. Kreativna žilica Christopherja Storerja

Christopher Storer še pred kratkim ni bil pretirano znano ime. Produciral je nekaj uspešnih stand-up specialov in zelo dober film Eight Grade, režiral pa je tudi nekaj epizod serij Ramy in Dickinson. The Bear je prvi popolnoma njegov projekt in njegova kreativna žilica je vsem na očeh. Sam je večkrat javno priznal, da se že vrsto let spopada s hudo tesnobo in depresijo, kar je verjetno eden od razlogov, da mu uspe tako dobro na male ekrane preslikati izredno intenzivna čustva. Dogajanje v kuhinji in njegova izvrstna režija se občasno čutita kot srce ekonom lonca in ob ogledu se ne boste zgolj smejali. The Bear ni serija, kjer ste ves čas dobre volje in se pol ure smejite. Občasno boste absolutno noreli poleg situacij in odločitev likov, ki se vam bodo zdele neverjetne. Kljub temu Storer uspe zgodbo predstaviti realistično, organsko in prepričljivo. Sedma epizoda prve sezone je bil do nedavnega njegov magnum opus, ki ga je v drugi sezoni s šesto in deseto epizodo še presegel. Ljubitelji serije potihem upamo na njegov filmski režijski prvenec. Talent je namreč več kot očiten.

3. Večplastni liki

Uspeh vsake serije je v prvi meri odvisen od likov, ki v njej nastopajo. Če so ti nezanimivi, gledalec hitro izgubi interes. Prav večplastni liki so eden od glavnih adutov serije The Bear. Carmen ”Carmy” Berzatto je glavni lik, v katerem se bodo našli mnogi. Introverten, sramežljiv, a vrhunski v tem kar počne. Slab komunikator, vedno v ”gužvi”, a z edinstveno vizijo. Njegov ”bratranec” Richie je na prvi pogled njegovo popolno nasprotje. Glasen, impulziven, a dobrosrčen. Sydney je ambiciozna, talentirana in v iskanju popolnega mentorja, ki bi jo izoblikoval v chefinjo, katera želi biti. Tudi stranski liki so izvrstni – Marcus, Tina, Natalie, Claire, Fak in Jimmy – vse krasijo edinstvene osebnostne značilnosti, ki odlično dopolnjujejo igralski ansambel. Za piko na i dobimo t.i. flashback prizore, kjer bolje spoznamo glavne like skozi njihov odnos z najbližjimi. Michaela vidimo zgolj občasno, a si prav vsak njegov prizor zapomnimo. Liki seveda ne bi bili tako uspešno preslikani brez naslednje točke.

4. Fenomenalna igralska zasedba

The Bear naslovna

Velike večine igralcev verjetno pred ogledom serije niste poznali. Jeremy Allen White je najbolj poznan po vlogi Lipa Gallagherja v seriji Brez sramu (Shameless), tukaj pa v vlogi Carmyja pokaže ves svoj razkošen igralski talent. Za igro v prvi sezoni je prejel praktično vse možne nagrade. Verjetno najbolj talentirana med vsemi je Ayo Edebiri (Sydney), katere karierna krivulja se v zadnjem letu strmo vzpenja. Letos igra v dveh težko pričakovanih filmih Theater Camp in Bottoms. Eno večjih pozitivnih presenečenj serije je Ebon Moss-Bachrach (Richie), ki ukrade vsak prizor v katerem se pojavi. Lani smo ga videli v seriji Andor, nazadnje pa v filmu Punca za vse. Vsem bo verjetno v oči padel tudi Matty Matheson, ki je chef v resničnem življenju, v seriji pa igra Faka, ”mojstra za vse”. Tudi ostala igralka zasedba je izjemna. Jon Bernthal v vlogi Mikeyja izžareva karizmo, druga sezona pa ima v svoji igralski zasedbi imena kot so Will Poulter, Olivia Colman, Jamie Lee Curtis, Bob Odenkirk, Sarah Poulsen in John Mulaney. Kljub temu, da so njihovi liki stranski v pravem pomenu besede, so igralci želeli biti del najboljše serije ta hip, četudi za nekaj minut.

5. Navdihujoča (in frustrirajoča) zgodba

The Bear fridge

Če serijo v isti sami označimo za navdihujočo in frustrirajočo ter to mislimo kot kompliment, to veliko pove o njeni brutalni iskrenosti. Življenje je lahko super. Lahko je zabavno in polno izzivov, ki se jih izredno veselimo. Lahko pa je tudi navaden kup dreka. Še kako drži tisti rek: ”Živemu se vse zgodi”. Ne glede na to kako se trudimo biti pripravljeni na vse izzive, nas vedno znova nekaj preseneti. The Bear to perfektno prikaže tako skozi dogajanje v kuhinji, kot tudi z vpogledom v osebno življenje likov. Vsi imamo svoje težave in izzive, zato je osvežujoče videti na malih ekranih zgodbo, ki brez pardona to pokaže. Kuhinja je tako lahko v isti sapi strast, služba, breme, način izražanja in družina.

Ogled možen na platformi Disney+

Smo vas z argumenti prepričali ali ne? Predlagamo, da seriji The Bear date priložnost. Ne bo vam žal. Prva sezona je na voljo za ogled na Disney+, druga pa bo v celoti na voljo 19. julija.

Poiščite nas na družbenih omrežjih