Andor je najboljša nova serija leta 2022

V letu poplave vrhunske vsebine na TV in pretočnih platformah je ena serija vseeno nekoliko skočila iz povprečja. Precej presenetljivo je to Andor, nova Star Wars serija, ki govori o začetku upora, ki ga nato v prvi trilogiji uspešno izvedejo vsem dobro znani liki. Tony Gilroy je v seriji videl izziv in ji dodal svoj podpis, ki se precej razlikuje od ostale vsebine v tem svetu.

Leto 2022 je postreglo z noro izbiro na področju serij. Dobili smo težko pričakovani predzgodbi Zmajeva hiša in Gospodar prstanov: Prstani moči. Že tam se mnogi niso mogli zediniti o tem katera je boljša, zato smo vam z našo analizo poskušali pomagati. Vsi pa dobro poznamo pregovor: »Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.« V tem primeru ne gre toliko za dobiček v monetarnem smislu kot v kritičnem. Tretja predzgodba leta, Andor, je tukaj pometla s konkurenco.

Svet Vojne zvezd oz. Star Wars je poln zanimivih in pisanih zgodb. Imamo kar tri filmske trilogije, številne serije in neodvisne filme, postavljene v ta svet. Eden najboljših filmov je zagotovo Rogue One: Zgodba vojne zvezd. Film je leta 2016 prikazal pretresljivo zgodbo upornikov, ki so zanetili iskro v prihajajočem uporu proti Imperiju. Zdaj smo dobili predzgodbo, ki še bolje povezuje čas med filmoma Epizoda 3 (Maščevanje Sitha) in 4 (Novo upanje).

Andor country

Čar serije Andor je, da ni potrebno biti ljubitelj filmov Vojne zvezd. Pravzaprav o njih ni potrebno vedeti prav nič in to ne bo zmanjšalo užitka in napetosti ob ogledu serije. Predzgodbe imajo pogosto težavo, kako obdržati zanimanje gledalca, ko vsi vemo končno točko. Najboljša predzgodba vseh časov je najbrž Better Call Saul, ki je prav letos končala svojo pripoved. Andor ima vnaprej določeno trajanje: dve sezoni, vsaka ima 12 epizod in končamo na začetku filma Rogue One.

Serija Andor je svoje ime dobila po glavnem liku, Cassianu Andorju, ki ga odlično upodobi Diego Luna. Vseeno velja omeniti, da je Andor veliko več kot zgolj karakterna študija glavnega lika, zato je ime serije celo nekoliko krivično do ostalega dela ekipe, ki je esencialen za uspeh zgodbe. Boljše ime bi denimo bilo Začetek upora, a se je Disney odločil za eno besedo, ker se to da bolje tržiti. V prvi sezoni Andorja spremljamo na poti od zločina in zapora do pregona. Če je na začetku sezone politično neopredeljen, tega na koncu ne moremo več reči.

Andor Luthen

Tony Gilroy, vrhunski scenarist in zelo dober režiser, je v roke dobil ponudbo Disneya, ki je enostavno ni mogel zavrniti. Priznal je, da ni ljubitelj sveta Vojne zvezd in da bi serijo, če se v to spusti, naredil po svoje. Glavni so mu prižgali zeleno luč. Iz njegovih filmov kot sta Michael Clayton in Bournova zapuščina smo že navajeni brezhibnega dialoga ter odlične akcije in prav nič drugače ni niti v tem primeru.

Širok igralski ansambel sestavljajo znana in manj znana imena. Prva sezona je bila v celoti posneta v času covida, zato nastopajo praktično izključno Britanci ali ljudje, ki so se takrat nahajali v Veliki Britaniji, saj je bilo to najlažje z vidika produkcije. Od bolj znanih imen so, poleg Diega Lune, tukaj Stellan Skarsgård, Fiona Shaw, Andy Serkis, Anton Lesser in Adria Arjona. Pozitivni presenečenji sta Kyle Soller in Denise Gough. Ne gre spregledati niti Genevive O’Reilly. Vsi liki so tako ali drugače vpeti v represijo Imperija, ki v tem času pridobiva na svoji moči.

Empire rise

Največja moč serije je zagotovo dialog. Tony Gilroy je mojster na tem področju in najlepši dokaz je konec devete epizode, ko zgolj s stavkom »Nikoli več kot dvanajst.« poskrbi za več akcije kot katerakoli akcijska sekvenca visokoproračunskega filma ali pok atomske bombe. Do takrat se namreč v gledalcu nabira toliko jeze in srda zaradi brutalne represije in avtokracije, da zgolj en stavek obrobnega lika poskrbi za čustveno eksplozijo.

Never more than Twelve Andor

Konec šeste epizode je vizualno najbolj spektakularna stvar v svetu Vojne zvezd v zadnjih nekaj letih (mogoče celo vseh časov?). Scenografija v celotni sezoni je na neverjetno visokem nivoju in ko dodamo še vrhunsko igranje ter napeto zgodbo, ki se počasi stopnjuje do vrelišča, je jasno da imamo nov hit. Piko na i doda Nicholas Britell, ki je poskrbel za fantastično glasbo. Ne samo, da je spisal mogoče najboljšo uvodno špico vseh časov za serijo Nasledstvo, tudi tukaj je njegov pečat še kako slišan.

Andor The Eye

Tudi druge epizode, vključno z zadnjo, imajo svetle točke in vrhunske monologe. Tukaj izstopa deseta epizoda, kjer tako Kino kot Luthen poskrbita za monologa, ki presegata TV in ju marsikdo žal še kako začuti tudi pri nas, še bolj pa v državah z avtokratskim režimom.

Gilroy je dvanajst epizod razdelil na štiri krat po tri. To pomeni, da sta scenarist in režiser sodelovala pri treh delih, ki potem v okviru širše slike zgodbo peljejo naprej, hkrati pa lahko dajo svoj odtis v tem svetu. Ta način se je izkazal za presenetljivo učinkovitega in v kratkem lahko pričakujemo kopiranje drugih pri takem načinu ustvarjanja.

Letos smo dobili veliko novih serij. Prav nobena ni na tako visokem nivoju kot Andor. Od začetka do konca lahko z najvišjimi možnimi ocenami ovrednotimo tako zgodbo, režijo, igro in vse ostale stvari. Vseh dvanajst epizod je že na voljo na platformi Disney+. Močno priporočamo.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih