Recenzija: Better Call Saul

»Mojstrska predzgodba«

Za mnoge oboževalce serije Breaking Bad se je po koncu fantastične serije pojavilo eno vprašanje: »Katera serija bo vsaj polovico toliko dobra?«. Neverjetno težko je bilo preseči uspeh prvotne serije in vse druge serije na seznamu za ogled so bile videti zgolj solidno. Zadnja sezona serije Breaking Bad je postregla z najbolj intenzivno dramo z elementi akcije ter trilerja. Po nekaj letih premora je prišlo obvestilo, da ustvarjalci serije niso končali svojega pohoda v tem svetu in bodo liku Saul Goodman (Bob Odenkirk) pričarali njegovo predzgodbo. Ta je presegla pričakovanja.

Vmes je izšel film El Camino, ki je potrdil zgodbo Jesseja Pinkmana (Aaron Paul), a ta izpolnil pričakovanj, zato so bila ta za novo serijo zgolj povprečna. Še vedno so za njo stali isti ustvarjalci in zmagoslavno so letos končali tudi to zgodbo s šesto sezono. Kratek opis serije Better Call Saula je, da je to enostavno najboljša predzgodba v zgodovini filmov in televizije. Dobili smo že nešteto recikliranih zgodb in ponovnih začetkov mrtvih franšiz, ki enostavno ne delujejo in so zgolj poskus pridobitve hitrega dobička. V tem primeru je ravno nasprotno. Ustvarjalci so dodatno zapolnili že poznani svet in ga še nadgradili.

better call saul kim and jimmy

Mnoge lik Saula Goodmana ne pritegne ali imajo celo predsodek, da gre za dolgočasen stranski lik, a skozi serijo Better Call Saul je dokazal svojo vrednost in tudi pomembnost pri liku Walterja Whitea. Začetek je dokaj počasen, kar je velika kritika mnogih, saj se stvari dogajajo res zelo počasi, a vse to je ključno za nadaljevanje. Ustvarjalci nam na začetku postopoma dajejo kose sestavljanke, ki se na koncu združijo v mojstrovino. Vsak dialog, kader in navsezadnje klasične montaže imajo svoj pomen in niso zgolj v epizodah, da bi nam tratile čas.

Spoznamo tudi veliko novih likov, ki jih lahko hitro vzljubimo ali sovražimo. Predvsem je potrebno izpostaviti dva glavna aduta pri mafijskih poslih: Lalo Salamanca (Tony Dalton) in Nacho Varga (Michael Mando), ki zgodbo poneseta v višave. Spoznamo tudi najbolj zanimiv lik v Salamanca družini, ki ga Saul omeni že v prvotni seriji. Zanimivo je videti tudi Hectorja Salamanco, ki v seriji Better Call Saul še ni na vozičku.

lalo salamanca in gus fring v better call saul

Na Saulovi strani zakona pa spoznamo Kim Wexler (Rhea Seehorn), ki je njegovo ljubezensko zanimanje. Prav tako fantastičen lik, ki ga uprizori še boljša igralka, predvsem pa je treba pohvaliti kemijo med njo in Bobom Odenkirkom. Malo manj vam bosta pri srcu Chuck McGill (Michael McKean) in Howard Hamlin (Patrick Fabian), a nič za to, saj bosta vaše spoštovanje dobila pri igranju. Predvsem Chuck je imel na sodišču najbolj odmevni prizor celotne serije, ki ga ne moremo pozabiti.

Znani obrazi, ki se vrnejo, sta seveda Saul in Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks), ki se tudi izkažeta še bolj kot v seriji Breaking Bad. V novi seriji prejmeta fantastično priložnost, da se še bolj dokažeta zaradi zgodbe, ki jima posveti več časa in izkoristi njune adute. Nikakor ne pozabimo na Gusa Fringa (Giancarlo Esposito), ki se v tem času šele povzpenja v kartelu. So pa skozi celotno serijo številna presenečenja iz vseh strani.

chuck mcgill

Kadri in zgodba so narejeni po istem postopku kot originalna serija. Mogoče je serija Better Call Saul za kanček bolj počasna na začetku, dokler ne spoznamo določenih novih likov, vendar vse skupaj deluje kot en balon, ki počasi dobiva zrak in na določeni točki poči. Kadri so ponovno v stilu Vinca Gilligana, kjer dobimo zelo unikatne kote in širok razgled. Prav tako pa je prisoten njegov žig klasičnih montaž, kjer velikokrat prikaže vsakdan kakšnega lika.

Dodaten razlog, zakaj je ta serija preklemano dobra, je učinkovitost razvijanja likov, ki jo imata Vince Gilligan in Peter Gould. Njuni liki vsi dobijo barvo, svojo zgodbo in lastnost, s katero se lahko vsak poistoveti. To je pomembno, saj se v vseh različnih zgodbah zagotovo najdete v vsaj eni in s tem vas v začetku pritegne k ogledu. Posledično vas začne vse skupaj toliko bolj zanimati. Razdeljeno pripovedovanje o kartelu in poklicu pravnika se hitro spreobrne v mešanje teh dveh svetov in v tistem trenutku serija dobi nadgradnjo. Predhodno popolno postavi temelje, čez katere se mora vsak prebiti, da lahko ceni kasnejši razvoj.

tuco in jimmy

Saul Goodman je vedno bil znan kot lik, ki mu niso tuje zvijače in komični vložki, zato lahko tudi to pričakujete v številnih dialogih tekom serije. Dialog poleg razvoja likov, je najmočnejša točka celotne serije, saj v nas prebudi smeh, jok, šok, olajšanje in številna druga čustva.

Omeniti velja še zadnjo sezono, ki je brez težav v debati za aktualno najboljšo televizijsko serijo. Mnoge je skrbelo, kako se bo serija končala, a mislim, da so ustvarjalci serije Saulu Goodmanu dali upravičen konec. Vse se je skupaj povezalo in vzporedne kadre, ki jih lahko sedaj na koncu vidimo, so magični, zato je treba še enkrat močno pohvaliti Vinca Gilligana, Petra Goulda in njuno ekipo, ki sta predzgodbo izjemno pripeljala do konca.

V primeru, da ste si ogledali Breaking Bad enostavno ni razloga, da ne pogledate še Better Call Saul, saj vam bo še dodatno predstavil nove like, nadgradil zgodbo in povzdignil Saula na najvišji možen nivo. Tisti, ki še niste gledali prvotne serije, pa se najbrž sprašujete ali lahko začnete z Better Call Saul in odgovor je jasen in glasen: JA! To vas bo še dodatno spodbudilo, da nadaljujete v drugi svet, ki je za mnoge še boljši.

Ocena: 5/5

Serija vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Novi liki so izjemni
  • Večina znanih likov dobi nadgradnjo
  • Fantastična montaža in kadriranje
  • Unikatne ideje
  • Dialog na najvišji ravni
  • Upravičen konec za pomemben lik

MINUSI

  • Počasen razvoj zgodbe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih