Recenzija: Punca za vse

»Drzno, zabavno in provokativno«

Punca za vse oz. No Hard Feelings je nova komedija za odrasle ob kateri se boste precej nasmejali, v vas pa bo zbudila dobro mero nostalgije. Spominja na dobre stare komedije iz 90-tih in začetka tega tisočletja, ko se ustvarjalci niso preveč obremenjevali s tem, kaj je dopustno in kaj presega mejo dobrega okusa. Jennifer Lawrence z izredno zabavno predstavo nosi film na svojih plečih in končni rezultat je simpatična komedija, ki se bo še vrsto let vrtela po pretočnih platformah in TV programih.

Večkrat smo že omenili, da imamo dve vrsti filmov: umetnost in zabavo. Punca za vse vsekakor spada v drugo kategorijo. To ne pomeni, da je film slabo narejen, sploh ne, ampak v tem primeru vsak kader ni slika za v Louvre in vsaka beseda likov nima globljega pomena. In s tem ni nič narobe. Občasno paše pogledati kak film, ob katerem lahko izklopimo možgane in se enostavno za uro in pol prepustimo dogodivščinam na platnu, ki nas iskreno nasmejijo. Film Punca za vse je prav to.

Zgodba filma Punca za vse je precej preprosta. Bogata starša poskušata »pomagati« svojemu 19-letnemu sinu Percyju, ki se odpravlja na kolidž, a je precej introverten in nima prijateljev, kaj šele punce. Na pomoč jima priskoči Maddie, 32-letna punca, ki ima svoje težave in nujno potrebuje avto. Prav avto je »nagrada« za uspešno izvedeno misijo. Sledi nerodno spoznavanje obeh glavnih likov in romantična najstniška zgodba, ki je na nekaterih točkah precej večplastna, a tudi hodi po robu meje dobrega okusa.

Punca za vse

V glavni vlogi je Jennifer Lawrence in prav ona je tista od katere je odvisen uspeh filma. Medla predstava glavne junakinje bi namreč film potopila. V tem primeru je ravno obratno. Jennifer Lawrence je smešna, brutalna, seksi, obupana, ranljiva in sočutna – vse v enem. Ni veliko igralk, ki so tega sposobne in to je največji razlog, da film deluje.

Nasproti ji stoji mladi Andrew Barth Feldman, ki izvrstno upodobi »sodobnega najstnika«. Introverten, neroden, prestrašen, radoveden, zamišljen, tih, sramežljiv, a hkrati zelo smešen. Prepričani smo, da mu bo ta film odprl prenekatera vrata in upamo, da bo ponujene priložnosti izkoristil. Ni veliko igralcev, ki izgledajo kot on in potrebujemo več filmskih zvezd, s katerimi se lahko mladi poistovetijo in ne samo »perfektnih« zvezdnikov, ki so po enem filmu že seks simboli.

No Hard Feelings slika

Za režijo in zgodbo je poskrbel Gene Stupnitsky, ki je znan po filmih Pridni fantje in Huda učiteljica. S tehničnega vidika film ni nič posebnega. Tipična dobra stara komedija, kjer je v ospredju zgodba in igra glavnih igralcev. Montaža bi lahko bila boljša, saj se ponekod vidi, da ima Lawrence zamenjavo, sploh v kaskaderskih vložkih. V stranskih vlogah so nekatera znana imena, ki pa nimajo veliko možnosti za dokazovanje, a svoje delo vseeno solidno opravijo.

Za pravice filma je potekala velika borba, ki jo je na koncu dobil Sony. Pohvaliti velja izbiro glasbe med prehodi. Lahko bi rekli, da je to cenen poskus vpliva na gledalca, a je izbor glasbe tako dober, da enostavno deluje. Za mnoge je film precej sporen z vidika, da 32-letnica odkrito dvori 19-letnemu devičniku. Lawrence je na te očitke dejala, da je dandanes izredno težko delati komedijo, saj se zmeraj najde nekdo, ki je užaljen, kar do neke mere seveda drži. Je pa tudi dejstvo, da film ne bi ugledal luči sveta, če bi bile vloge zamenjane. Samo predstavljajte si ogorčenje nad filmom v letu 2023, kjer 32-letni moški odkrito, že skoraj nekoliko pretirano, dvori 19-letnici.

Jennifer Lawrence

Film ima občasno tudi nekaj dobrih idej, ki jih ne izvede v popolnosti – kako težko je danes priti do nepremičnine, soočanje s travmo po izgubi bližnjega, izguba nedolžnosti, družbena anksioznost, vsakdan malega človeka, tehtanje med službo in sanjami, zapuščeni psi, najstniki in telefoni, preveč zaščitniški starši in še bi lahko naštevali. Vsega tega se film dotakne, a ne gre do konca, saj to ni namen tega filma.

Film Punca za vse je zelo smešen in zabaven. Priporočali bi ga vsem, ki imajo rad kratke komedije, hkrati pa so starejši od 13 let. V teh dneh se predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična Jennifer Lawrence
  • Izvrstni Andrew Barth Feldman
  • Drzen humor
  • Dobra izbira glasbe

MINUSI

  • Generična in predvidljiva zgodba
  • Občasno preko meje dobrega okusa

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih