5 razlogov, zakaj je Nasledstvo najboljša serija zadnjih nekaj let

HBO serija Nasledstvo oz. Succession je s svojo četrto sezono zaključila svojo zgodbo. V TV krogih velja za t.i. “prestižno TV”, torej serijo, ki v najvišjih krogih uživa največje spoštovanje. Na zadnjih podelitvah nagrad so redno osvajali kipec za najboljšo serijo v kategoriji drame, kot tudi številne igralske nagrade. Kaj torej dela Nasledstvo tako dobro? Za vas smo izpostavili pet glavnih razlogov.

Nasledstvo je kreacija briljantnega uma ustvarjalca Jesseja Armstronga. Slednji je uspel prikazati eno najbolj unikatnih in realističnih zgodb o privilegiranih in bogatih, kar smo jih kdaj videli. Serija je v štirih sezonah in 39 epizodah povedala zgodbo nasledstva medijskega imperija ATN znotraj družine Roy.

Poglejmo pet razlogov, zakaj je Nasledstvo ena najboljših serij vseh časov:

1. Zgodba

Vsaka odlična serija potrebuje izvrstno zgodbo. Tudi v primeru Nasledstva je to osnova. Jesse Armstrong je velik ljubitelj Shakespeareja, kar se vidi, saj ima zgodba močan pridih tragedij kot sta Kralj Lear in Macbeth. V svojem temelju je Nasledstvo precej podobno največji HBO uspešnici vseh časov, Igri prestolov, saj tudi v tem primeru iščemo “prestolonaslednika”. Če je na začetku samoumevno, da bo to nekdo iz družine Roy, proti koncu to ni več nujno. Številni preobrati v zgodbi nas pogosto pustijo brez besed in noben od njih ni cenen poskus zavajanja gledalca, temveč skrbno premišljena in logična posledica dejanj v svetu privilegiranih. Armstrong je za prav vsak sezono do zdaj prejel Emmyja za najboljšo zgodbo.

2. Razvoj likov

Tom Greg

Patriarh družine Roy je Logan, katerega naslednika iščemo znotraj ožjega kroga družine, katero sestavljajo sinovi Kendall, Roman in Connor ter hči Siobhan (Shiv). Svoje bogastvo družina Roy črpa iz medijskega imperija ATN, katerega imajo v lasti in na čelu katerega je 80-letni Logan. Poleg omenjenih so tukaj še bratranec Greg, zaročenec in kasneje mož Siobhan, Tom, ter člani upravnega odbora ATN oz. njihovi najožji sodelavci (Gerri, Frank, Karl, Karolina, Hugo). Prav vsak od likov, še posebej pa tisti v najožjem krogu družine, imajo v svojem razvoju neverjeten dramaturški lok. Nemogoče je na prste prešteti številne dih jemajoče trenutke v katerih se znajdejo Ken, Roman, Shiv in ostali.

3. Igranje

Succession S3

Zgodba je lahko na papirju odlična, a vrhunsko jo na koncu naredijo igralci, ki uspejo upodobiti vse, kar si ustvarjalci zamislijo. Zelo težko boste našli bolj talentirano igralsko zasedbo, kot jo ima Nasledstvo. Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin, Sarah Snook, Matthew Macfadyen, Alan Ruck, Nicolas Braun in ostali idealno poosebljajo svoje like in dvigujejo Nasledstvo v panteon TV serij. Posebnost Nasledstva je to, da ustvarjalci pri igranju puščajo igralcem veliko prostora za freestyling pri dialogu. Igralci si tako upajo stvari, ki jih drugače mogoče ne bi poskusili, kar je rezultiralo v številnih nagradah. Tudi najmanj pomembni liki svoje delo v omejenem času opravijo vrhunsko. Tako Jeremy Strong kot tudi Matthew Macfadyen in ostali so v preteklosti prejeli nagrade za svojo igro, za zadnjo sezono pa pričakujemo še večji izplen na tem področju.

4. Črni humor

Roman Roy

Humor imajo radi skoraj vsi, le redki pa resnično obožujejo in uživajo v črnem humorju. Sploh, ko je ta temno črne barve in občasno meji na krutega in nesramnega. Nasledstvo je znano po tem, da pogosto uporablja besedo “fuck“. V prvih treh sezonah smo to besedo slišali kar 2071x, v prav nobeni epizodi ni izgovorjena manj kot 40x. Kljub temu se njena uporaba ne zdi pretirana in je smiselno umeščena v svet bogatih, snobovskih, razvajenih in zblojenih bogatašev. Skozi vse štiri sezone smo priča izredno ostremu dialogu, tako na korporativni kot na osebni ravni. Izvrstni igralci s svojimi predstavami poskrbijo, da ta humor pride do izraza. Sploh otroci (v seriji) so znani po tem, da so zelo fizični igralci, saj s celim telesom upodabljajo stanje njihovega lika, tudi humor.

5. Glasba in prestiž

Uvodna špica, skupaj z neverjetno glasbo Nicholasa Britella, spada med najboljše uvodne TV špice vseh časov. Tudi tekom serije nas Britell pogosto razvaja z imenitnimi izpeljankami izvirne tematske pesmi, ki idealno spremljajo čustvene trenutke likov. Ne gre spregledati niti fantastične scenografije in izjemne garderobe, ki dajeta vtis bogastva. Na Instagramu obstaja profil, ki dekodira v katere znamke so oblečeni liki in koliko tovrstni izdelki stanejo. Ne gre spregledati niti razkošnih zabav, porok, avtomobilov, jaht in letal, na katerih se nahajajo liki. Zaključek druge sezone so snemali v nam bližnji Hrvaški. Za vas smo poiskali točne lokacije snemanja. Iz ekrana kar kipi vso bogastvo družine Roy in skoraj v vsaki epizodi je na to tematiko kakšna interna šala. Armstrong tako, ironično, posredno kritizira 1% najbogatejših, četudi mu prav ti omogočajo večno čast in slavo.

Nasledstvo spada v sam vrh TV

TV serija Nasledstvo spada med najboljše serije vseh časov. Zadnja sezona in razplet zgodbe sta to samo dodatno potrdila in zacementirala serijo pod (ali na) sam vrh najboljših vseh časov. Zagotovo se najdejo mnogi, ki bodo še vedno rekli, da so to Kriva poti, Sopranovi, Igra prestolov, Oglaševalci ali kaj petega. Dejstvo, da je Nasledstvo del tega pogovora, kaže na to, da smo zadnjih nekaj let imeli možnost gledati zgodovinsko serijo, ki ji še dolgo ne bo para.

Poiščite nas na družbenih omrežjih