The Fall of the House of Usher je najboljša nova serija leta 2023

Mike Flanagan, eden od “kraljev” sodobne filmske grozljivke, ki je zakrivil cel kup kultnih filmov in televizijskih miniserij za giganta Netflix, se je letos od omenjenega kanala za pretočne vsebine poslovil v velikem slogu; z ambiciozno, epsko in tragično družino pripovedjo The Fall of the House of Usher, navdihnjeno z deli slovitega ameriškega pisatelja in pesnika Edgarja Allana Poeja (1809 – 1849). 

Za nepoučene; Padec hiše Usher velja za eno od Poejevih najpomembnejših del, ki je navdihnilo cele generacije predstavnikov t.i. gotske fikcije, med katere spadajo tudi podžanr nadnaravnega trilerja in družinske melodrame. Vse te elemente Flanagan ne zgolj fenomenalno posvoji, ampak tudi začini z modernimi prijemi, končni rezultat pa je epska mojstrovina v osmih delih, ki bo oboževalcem Poejeve poetike dobesedno naježila kožo in pustila brez besed.

Jedro miniserije predstavlja vplivna družina Usher, ki ima v lasti enako uspešno kot tudi skorumpirano farmacevtsko podjetje, ki se zaradi suma neetičnih praks ter porasta odvisnosti od njenih zdravil znajde pod lupo pregona ambicioznega državnega tožilca Lupina, ki je trdno odločen pokopati zloveščo zapuščino družine Usher. Toda člani družine začnejo umirati v skrivnostnih okoliščinah, Roderick Usher (Bruce Greenwood) pa je odločen ne zgolj najti odgovorne za smrti njegovih potomcev, ampak hkrati tudi zaščititi svoj nedotakljiv farmacevtski imperij.

Flanagan, katerega filmi in miniserije so sicer znane po močnih scenarijih in presunljivo poetičnih dialogih, je tokrat presegel samega sebe; The Fall of the House of Usher je namreč ena najboljše spisanih televizijskih serij v zadnjem desetletju in skoraj vsak monolog / dialog bodo zelo hitro postali ponarodeli. Redko je moč uzreti film ali serijo, kjer “sodobni” jezik zveni tako klasično sofisticirano in strupeno, za to pa se je kakopak potrebno zahvaliti vrhunski igralski zasedbi, kjer poleg Greenwooda briljirajo med drugim Mark Hamill, Carla GuginoKate Siegel, Carl Lumbly in Mary McDonnell

Poleg čudovite vizualne podobe, ki prepleta klasično gotsko in moderno neo-noirovsko estetiko je pri pričujoči miniseriji najbolj impresivno to, kako je Flanagan z lahkoto združil nekatera najbolj znana Poejeva dela (poleg Padca hiše Usher še pesnitvi Krokar in Annabel Lee ter pripovedi Izdajalsko srce, Sod Amontillada, Maska rdeče smrti, Zlati hrošč in druge) in iz njih ustvaril koherenetno zgodbo, ki od gledalca zahteva nekoliko več potrpežljivosti, vendar pa je hkrati vedno poplačan z emocionalnim epilogom, ki bo vsakogar stresel do kosti. 

The Fall of the House of Usher je nadaljevanka, ki se bo – če se že ni – zapisala z zlatimi črkami v zgodovino malih ekranov. Ne samo, da je Flanagan z njo ustvaril čudovit, ganljiv, tragičen in srhljiv poklon enemu od najbolj vplivnih literarnih mojstrovih vseh časov, ampak hkrati tudi dokazal, da je tudi v žal še vedno nekoliko podcenjenem žanru grozljivk ogromno prostora za izdelke z močno avtorskim pečatom in drzno umetniško vizijo. 

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih