Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) – 9. del

Za vas smo ponovno pripravili nekaj unikatnih filmskih predlogov, katere bi si moral ogledati vsak pravi ljubitelj filmov. Poiskali smo nekaj starih pa tudi nedavnih draguljev, o katerih se premalo govori. Prav vsi predlagani filmi so vrhunski in prepričani smo, da boste po ogledu vsakega ostali brez besed.

Najbolj aktualni in priljubljeni filmi niso nujno najbolj kvalitetni. Prepogosto gremo v kino in domov odidemo razočarani in prazni, saj nove »uspešnice« redko upravičijo pričakovanja.

Najboljši filmi, ki z nami ostanejo še nekaj dni, so navadno tisti, na katere naletimo naključno in nas popolnoma prevzamejo iz takšnega ali drugačnega razloga.

Za vas smo zato pripravili že deveto edicijo vrhunskih filmskih predlogov, saj si želimo, da tudi vi doživite to edinstveno filmsko izkušnjo. Prepričani smo, da vam po ogledu ne bo žal in se že veselimo povratne informacije.

Prejšnje izdaje rubrike vrhunskih filmov najdete na naslednjih povezavah:
1. del,
2. del,
3. del,
4. del,
5. del,
6. del,
7. del,
8. del.

V deveti ediciji smo za vas izbrali naslednje filme:

Sedmi pečat/The Seventh Seal (1957)

The Seventh Seal

Švedski režiser Ingmar Bergman upravičeno spada med najboljše filmske ustvarjalce vseh časov. Na sam vrh njegove imenitne filmografije številni uvrščajo Sedmi pečat. Film je z eno besedo mojstrovina. Zgodba je postavljena daleč v preteklost in se osredotoča na viteza, ki ga fantastično upodobi Max von Sydow. Po slednjega pride smrt, a bi si rad podaljšal življenje, zato smrt izzove na partijo šaha. Film ima večno sporočilo in se dotika tematik kot so življenje, smrt, družina, radost in obstoj Boga. Posnet je dih jemajoče, za kar gredo zasluge Svenu Nykvistu. Kljub njegovi kultnosti, smo prepričani, da si ga številni mlajši še niso imeli priložnost ogledati in ga s tem razlogom izpostavljamo.

Kabaret/Cabaret (1972)

Kabaret

Kabaret je zagotovo eden najboljših in najbolj kultnih filmov prejšnjega stoletja. V letu, ko je izšel prvi Boter (za mnoge najboljši film vseh časov), je Kabaret na oskarjih domov odnesel kar 8 (!) kipcev, med drugim Bob Fosse za režijo in Liza Minnelli za igralko v glavni vlogi. Film je vizualna, igralska in glasbena poslastica, postavljena v Weimarsko Nemčijo, tik preden se je na oblast povzpela stranka Adolfa Hitlerja. Dotika se mnogih tematik in prepričani smo, da vas bo Liza Minnelli popolnoma prevzela. Verjetno ena najboljših ženskih igralskih predstav vseh časov. Med mlajšimi je zagotovo veliko takih, ki so za film slišali, a si ga še niso ogledali. Ne odlašajte.

Dvojno Veronikino življenje/ The Double Life of Véronique (1991)

The Double Life of Veronique

Dvojno Veronikino življenje oz. The Double Life of Véronique je delo vrhunskega poljskega režiserja Krzysztofa Kieslowskega. Slednji je najbolj znan po svoji trilogiji Tri barve, a je že pred tem postregel s fantastičnim delom. Dvojno Veronikino življenje je odličen primer tega. V (dvojni) glavni vlogi je Irène Jacob, ki je neverjetna. Zgodba govori o dveh Veronikah, ena živi v Franciji, druga pa na Poljskem. Kljub temu, da se ne poznata, sta njuni življenji prepleteni. Film govori o identiteti, ljubezni in človeški intuiciji in bo na vas zagotovo pustil močan vtis. Posnet je prekrasno in velja za evropski filmski dragulj.

Mulholland Drive (2001)

Mulholland Drive

Mulholland Drive je verjetno najbolj znan in najboljši projekt unikatnega režiserja Davida Lyncha. Kljub temu, da je film precej poznan, opažamo da si ga mnogi še vedno niso ogledali, zato ga moramo izpostaviti. Mulholland Drive je filmska mojstrovina. Eden najboljših filmov vseh časov, ki je več kot samo to. David Lynch v vsej svoji briljanci gledalca popelje na popotovanje, ki mu ni para. V glavnih vlogah sta Naomi Watts in Laura Harring. Govori o toliko različnih zadevah, da bi vam pokvarili užitek, če bi preveč zapisali. V tej fazi bo dovolj, če veste da pripoveduje o začetku igralske kariere v Hollywoodu.

Flee (2021)

Flee

Flee oz. Flugt je danski animirani dokumentarec, ki je lani na podelitvi oskarjev, kljub trem nominacijam, v močni konkurenci ostal praznih rok. A mi ga nismo pozabili. Film, ki si ga mnogi verjetno niste imeli možnosti ogledati, a bi vam to res močno priporočali. Redko vidimo tako kvalitetne in unikatne izdelke kot je Flee. Film je posnet po resnični zgodbi in govori o Aminu, katerega intervjuva režiser Jonas Poher Rasmussen. Govorita o Aminovem odraščanju v Afganistanu, njegovem begu in begunstvu na Danskem ter prihajajoči poroki z istospolnim partnerjem. Film in zgodba, ki rušita tabuje.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih