Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) – 7. del

Film je ultimativna vrsta zabave in umetnosti, ki lahko pričara neverjetno izkušnjo – od super zabave, polne smeha in navdušenja, pa vse do večjih življenjskih premikov, ki s svojim družbenokritičnim pogledom in inspiracijo popolnoma spreminja filozofijo našega življenja, razmišljanja in pogleda na svet. Vendar pa s poplavo filmov, njihovimi komercialnimi sporočili in vse bolj pestrim načinom življenja mnogokrat zmanjka idej ali časa za prvovrstne filmske klasike – še posebej tiste, ki ostajajo neupravičeno skrite ali pozabljene.

Zato smo za vas malce prebrskali po katalogu filmov, katere smo si v preteklosti ogledali v uredništvu Filmologije. Zadali smo si velik izziv in na spisek uvrstili nekaj zares izvrstnih skritih draguljev, ki bi si jih moral po našem mnenju pogledati prav vsak. Gre za tako dobre (kaj dobre, odlične filme), ki so zaradi prej omenjenih “problemov” žal postali popolnoma neupravičeno spregledani.

Iz tega razloga upamo, da vas bomo s spiskom vsaj malce navdušili in si boste lahko z ogledom vsaj za trenutek obudili te filmske legende, sebe pa nagradili s prvovrstno filmsko izkušnjo. Seveda pa na Facebooku pod objavo zbiramo tudi vaše komentarje in predloge, saj tudi sami še vedno iščemo nove filme in ideje, ki si jih še nismo ogledali, pa bi si jih najverjetneje morali – in boljšega načina ni, kot da to poizvemo direktno od drugih ljubiteljev in ljubiteljic filmov.

Gospodar in bojevnik/Master and Commander (2003)

Gospodar in bojevnik je definicija filmskega spektakla. Vsebuje vrhunsko igralsko zasedbo, ki vliva življenje v čisto vsak skrit kotiček likov na ekranu, predstavi okolje, ki zaživi tako močno, da na trenutke že skoraj pozabimo, da gledamo film, ter ponudi prvovrstno zgodbo, ki je skozi celotno dogajanje ostaja pestra, zanimiva in atraktivna. Zato film ni zgolj film, pač pa popoln filmski paket, kateremu ni para. Vas lahko prepričamo še s čim? Mi mislimo, da ne. Najbolje pa je, da se prepričate sami. Zagotovo nam boste hvaležni.

Kongen av Bastøy/King of Devil’s Island (2010)

Film smo si malce po izidu (2011) ogledali čisto brez pričakovanj. O moj bog kakšno presenečenje. Verjetno eno izmed največjih in najboljših, kar smo jih kadarkoli videli. Enostavno se uvršča tako visoko na lestvici naših najboljših filmov, da ga lahko brez problemov uvrstimo ob bok Gladiatorju, Izvoru ali Zloveščem otoku. Zakaj? Ker odlično predstavi okolje, duh časa, pove neverjetno resnično zgodbo ter preseneti s tako močnim družbenim sporočilom, da se vam po koncu razpara srce in vam nekontrolirano pritečejo solze. Žal pa je film precej težko najti, zato upajmo, da bo opis v vas vsaj prebudil vsaj malce raziskovalca in da boste našli ta skriti zaklad. Nagrada za iskanje bo več kot vredna truda. Garantiramo.

Zaklad Sierra Madre/The Treasure of Sierra Madre (1948)

Če govorimo o najboljših filmih, potem je Zaklad Sierra Madra v samem vrhu seznama najboljših in najbolj pomembnih filmov, ki so bili kadarkoli posneti. Čeprav gre za kultno filmsko kreacijo, pa je zaradi svoje letnice izida žal prevečkrat prezrta. Na srečo je v očeh poznavalcev film še kako živ, vendar pa bi moral film zaradi svoje kvalitete, naprednosti in aktualnosti, postati domača naloga za vse tiste, ki so ali pa bi radi (ali pa celo tiste, ki si samo mislijo) postali filmoljubi ali filmski kritiki.

Venera v krznu/Venice in fur (2013)

Umetnost, ki jo lahko vidimo v filmih legendarnega Polanskega je neprecenljiva. In tudi Venera v krznu ni čisto nič drugačna. Mogoče je celo še boljša, saj vse elemente filma postavi v popolnoma nov, drugačen in nepričakovan koncept. V njem se namreč glavna igralka lahkotno poigrava z gledalcem in preko odlične igre preizkuša mejo resničnega, zaigranega in namišljenega. Zato je nagrada ob ogledu edinstvena izkušnja, ki vam bo še dolgo ostala v spominu, hkrati pa bo preizkusila tudi vašo inteligenco, potrpežljivost in čustvenost.

Življenje je dragoceno/Precious (2009)

Svet, ki nam je pokazan v filmih je večkrat utopičen, neresničen in imaginaren. Zato včasih potrebujemo kakšno bombo, ki nas prizemlji tako nizko, da še enkrat dobro premislimo, kdo smo, kaj smo in kaj je naš cilj. In če je ta izkušnja tako surova, da lahko prevetri naše razmišljanje, potem je vredna čisto vsakega trenutka našega življenja. Zato je Precious popoln predstavnik takšnih filmov, ki s srce parajočo realnostjo predstavlja zrcalo nam, naši družbi in našemu okolju. Če pa vas o filmu zanima še več, pa si ga nujno poglejte. Prepričani smo, da vas bo film presenetil. In to pozitivno.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov na naših družbenih omrežjih.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih