Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) – 2. del

Ponovno smo za vas pripravili nekaj unikatnih filmskih predlogov, katere bi si moral ogledati vsak pravi ljubitelj filmov. Poiskali smo nekaj starih pa tudi nedavnih draguljev, o katerih se premalo govori. Predlagani film so vrhunski in prepričani smo, da boste pri ogledu vsakega ostali brez besed.

Komercializacija filmske industrije je povzročila, da najbolj popularni filmi niso nujno najbolj kvalitetni. Veliki vložki v marketing nas pogosto prepričajo, da gremo v kino in domov odhajamo razočarani in prazni, saj nove »uspešnice« redko upravičijo pričakovanja (Dune je letos svetla izjema).

Najboljši filmi, ki z nami ostanejo še nekaj dni, so navadno tisti, na katere naletimo naključno in nas popolnoma prevzamejo iz takšnega ali drugačnega razloga. Za vas smo zato ponovno pripravili nekaj vrhunskih filmskih predlogov, saj si želimo, da tudi vi doživite to edinstveno filmsko izkušnjo. Kako boste prišli do njih, je na vas, prepričani pa smo, da vam ne bo žal in se veselimo povratne informacije.

Tožilčeva priča / Witness for the Prosecution (1957)

witness for the prosecution

Legendarni režiser Billy Wilder v filmskih krogih velja za enega največjih vseh časov. Poznan je predvsem po hitih kot sta Nekateri so za vroče in Apartma.  Ima pa tudi številne druge fenomenalne filme in eden njih je vsekakor Tožilčeva priča. Zgodba je izredno zanimiva, polna preobratov, ki vas bodo pustili odprtih ust. Zagotovo film, ki ga danes pozna malokdo mlajši od 40. leta, a bi ga glede na kvaliteto morali vsi.

Konformist / The Conformist (1970)

the conformist

Konformist ni nujno tako zelo skriti dragulj, kot je film, ki ga pozna premalo ljudi. Našli ga boste na številnih lestvicah najboljših filmov vseh časov, a se zdi, da so si ga ogledali zgolj kritiki, ne pa širše občinstvo. Italijanski režiser Bernardo Bertolucci je na velikem platnu prekrasno uprizoril istoimenski roman Alberta Moravie in film je briljantno režiran ter odlično odigran. Zgodba je ganljiva in še danes zelo aktualna. Le kdo od nas ni vsaj malo konformist?

Tri barve: Modra / Three Colors: Blue (1994)

Tri barve: Modra

O trilogiji Tri Barve smo v preteklosti že pisali. Zagotovo ena najbolj impresivnih filmskih zbirk vseh časov. Prav prvi film, Modra, je tisti, ki trilogiji da zagon in narekuje kako bo ta izgledala. Zelo umetniški film poljskega režiserja Krzysztofa Kieślowskega. V glavni vlogi blesti Juliette Binoche, ki si je prav s to vlogo odprla številna vrata v Hollywoodu. Poleg genialne režije vsekakor najbolj izstopa glasbena podlaga, ki jo nepozabno pripravi Zbigniew Preisner. Po ogledu prve barve smo prepričani, da boste nadaljevali z ogledom filmov Bela in Rdeča.

Ženska, ki poje / Incedies (2010)

incedies

Ženska, ki poje je film vsem dobro poznanega režiserja Denisa Villeneuva, ki prav zdaj v kinematografih po svetu navdušuje z Dune: peščeni planet. Njegova bogata filmska zbirka skriva nekaj fantastičnih filmov, a le redki se lahko kosajo z Žensko, ki poje. Zelo čustveno zahteven film o življenju v vojnem času in posledicah segregacije na podlagi religije. Lubna Azabal v glavni vlogi vas bo popolnoma prevzela, film pa ima razplet, o katerem ne boste mogli nehati razmišljati. To enostavno morate videti.

Lov / The Hunt (2012)

the hunt

Danski režiser Thomas Vinterberg je lani končno prejel zasluge za svoje delo z nominacijo za najboljšo režijo na podelitvi oskarjev za film Nažgani. Slednji je odličen, a še boljša je njegova drama Lov iz leta 2012 o izobčenju vzgojitelja, ki je pomotoma obtožen spolnega nadlegovanja mlade deklice. V glavni vlogi blesti Mads Mikkelsen. Zgodba je fantastična, režija odlična, igranje vredno oskarja, razplet pa provokativen. Ni superlativov, ki bi ustrezno opisali ta film, zato si ga oglejte in nam dajte povratno informacijo.

Slovo / The Farewell (2019)

the farewell

Leto 2019 velja za najboljše filmsko leto zadnjega desetletja, zato se lahko hitro zgodi, da kakšen film pozabimo, kljub njegovi odličnosti. Slovo zagotovo spada med te filme, o katerih se premalo govori, a je odličen in absolutno vreden ogleda. Režiserka Lulu Wang je na velikih platnih prikazala izredno osebno zgodbo o slovesu od babice in kako to poteka v njihovi kulturi. Akwafina in Shuzhen Zhao v glavni vlogi vas bosta očarali in ne bodite presenečeni, če boste potočili kakšno solzo. S tem ni nič narobe.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih