Lestvica TOP 10 filmskih trilogij

Ustvariti uspešen in odličen film je svojevrsten podvig. Temu dodati še dve kvalitetni nadaljevanji je toliko težje. Malo je tistih, ki jim je to uspelo in za vas smo zbrali deset najboljših filmskih trilogij vseh časov.

Za tri odlične filme je potrebno veliko: unikatna vizija, odlični igralci, kakovosten scenarij in povezovalna režija. Pomembno je, da ima trilogija kot celota rdečo nit, hkrati pa lahko vsak film brez težav stoji sam zase. V preteklosti je bila trilogija znak uspešne izvirne zgodbe, danes pa poskušajo filmski studii zaslužiti čim več, ne glede na kakovost originala. Poglejmo našo izbiro.

10. Hannibal

Hannibal

Ko jagenjčki obmolknejo (1991) velja za enega najboljših filmov vseh časov. Hannibal Lecter je srhljiv zlikovec, ki se ga gledalci kar ne moremo nagledati. Po izrednem uspehu sta sledili še dve nadaljevanji: Hannibal (2001) in Rdeči zmaj (2002), kjer se Anthony Hopkins ponovno prelevi v zloglasnega serijskega morilca. Celotna trilogija je zelo dobra, najbolj pa njen renome vsekakor dvigne prav prvi film, kjer Hopkinsu družbo dela odlična Jodie Foster.

9. Tri barve

tri barve

Trilogija Tri barve je zagotovo najbolj umetniška zbirka filmov na naši lestvici. Režiser Krzysztof Kieślowski je imel jasno vizijo, ki jo je fantastično uresničil. Sestavljajo jo trije filmi: Modra (1993), Bela (1994) in Rdeča (1994). Skupaj in v tem vrstnem redu omenjene barve tvorijo francosko zastavo. Vsak od treh filmov pa se nanaša na enega temeljev francoske revolucije: svoboda, enakost, bratstvo. Igralske zasedbe se spreminjajo, a je umetniška rdeča nit vidna tekom ogleda vseh. Tri barve: Rdeča velja za enega redkih filmov, ki ima oceno 100/100 tako na strani Rotten Tomatoes kot tudi na Metacritic.

8. Before

before

Before trilogija je vsekakor najbolj romantična zbirka filmov na naši lestvici. Sestavljajo jo trije filmi: Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) in Before Midnight (2013). V glavni vlogi blestita Ethan Hawke in Julie Delpy. Prav vse tri filme je režiral Richard Linklater. Zgodba se nanaša na romanco v različnih fazah življenja. Tako v prvem vidimo stanje zaljubljenosti, v drugem ljubezen, v tretjem pa zvezo v trajanju. Filmi so znani po tem, da so minimalistični, dominira pa predvsem izredno kvaliteten dialog med glavnima likoma.

7. Dolarji/Mož brez imena

man with no name

Trilogija Dolarji oz. Mož brez imena je ena najbolj kultnih zbirk treh filmov vseh časov. Sestavljajo jo: Za pest dolarjev (1964), Za dolar več (1965) in Dobri, umazani, zli (1966). V glavni vlogi blesti Clint Eastwood kot Mož brez imena. Omenjeni špageti vestrni so postavili nove temelje tega žanra v 60-tih letih prejšnjega stoletja ter ustoličili Eastwooda kot filmsko legendo. Sergio Leone se je z njimi zacementiral kot eden najboljših režiserjev vseh časov, prav vsi pa poznamo ikonično glasbeno podlago Ennia Morriconeja.

6. Matrica

Matrica je v tem trenutku še vedno trilogija, zato smo jo enostavno morali vključiti v našo lestvico (konec leta dobimo četrti film). Sestavljajo jo: Matrica (1999), Matrica Reloaded (2003) in Matrica Revolucija (2003). Filmi so na novo definirali akcijski žanr ter poskrbeli za revolucijo v snemanju akcij. Keanu Reeves se je z z njimi zacementiral kot akcijska ikona, sestri Wachowski pa sta navdušili z napredno mislečo režijo, ki je poskrbela za velik bum tako v znanstveni fantastiki kot tudi v akcijskem žanru. Srčno upamo, da s četrtim filmom fantastične trilogije ne bodo pokvarili.

5. Nazaj v prihodnost

back to the future

Trilogija Nazaj v prihodnost je ena najbolj zabavnih in priljubljenih zbirk filmov vseh časov. Sestavljajo jo: Nazaj v prihodnost (1985), Nazaj v prihodnost 2 (1989) in Nazaj v prihodnost 3 (1990). V glavni vlogi kot Marty McFly blesti Michael J. Fox, odlično podporo pa ima v Doktorju Emmettu Brownu, ki ga edinstveno upodobi Christopher Lloyd. Slednja potujeta skozi čas v preteklost in prihodnost ter poskrbita za mnoge smešne prizore, ki vam bodo za vedno ostali v spominu. Režiser Robert Zemeckis je vse tri filme odlično povezal v celoto, ki fantastično deluje tudi dobrih 30 let kasneje.

4. Vitez teme

batman

Upodobitev Batmana v filmski industriji ni nič novega, a nikomur ni to uspelo tako dobro kot režiserju Christoperju Nolanu v trilogiji Vitez teme. Sestavljajo jo Batman: na začetku (2005), Vitez teme (2008) in Vzpon viteza teme (2012). V vlogi Batmana je odlični Christian Bale, omenjena trilogija pa je povzročila vzpon filmov s stripovskimi junaki in kasnejšo dominacijo DC-ja in Marvela. Nolan je poskrbel, da so filmi resni, nekoliko temačni in akcijsko dih jemajoči. Drugi film, Vitez teme, danes velja za enega najboljših filmov vseh časov.

3. Boter

michael corleone

Boter trilogija je zbirka treh fenomenalnih filmov o italijanski mafiji pod okriljem družine Corleone. Sestavljajo jo: Boter (1972), Boter, II. del (1974) in Boter, III. del (1990). Prvi film velja za najboljši film vseh časov in je definicija filmske perfekcije. Največji kompliment drugemu delu je to, da se lahko postavi ob bok originalu in nekateri menijo, da je celo boljši od prvega. Trilogijo nekoliko »pokvari« tretji del, ki je »samo« zelo dober, ne pa odličen. Al Pacino se je kot Michael Corleone za vedno zapisal v filmsko zgodovino, Francis Ford Coppola pa je z uspehom v 70-tih nemudoma postal najbolj zaželen filmski režiser v Hollywoodu. Tudi tukaj ima pomembno vlogo glasba, Nino Rota je namreč ustvaril ikoničen zvok, ki ga danes poznajo prav vsi.

2. Gospodar prstanov

frodo ring

Trilogija Gospodar prstanov je zagotovo eden največjih filmskih dosežkov vseh časov. Sestavljajo jo: Gospodar prstanov: Bratovščina prstana (2001), Gospodar prstanov: Stolpa (2002) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003). Danes velja za prototip kako perfektno izpeljati trilogijo. Prav vsak od filmov odlično stoji sam zase, hkrati pa skupaj predstavljajo briljantno celoto. Režiser Peter Jackson je zgodbo J.R.R. Tolkiena prekrasno upodobil na velikem platnu. Zadnji film še danes drži rekord za največjo »metlo« na podelitvi oskarjev. Nominiran je bil v 11 kategorijah in slavil v prav vseh, vključno z najpomembnejšimi: najboljši film in režija. Gospodar prstanov je danes ena najbolj vplivnih filmskih franšiz vseh časov.

1. Originalna Vojna zvezd

star wars

Vojna zvezd danes šteje devet filmov, ki jih lahko razvrstimo v tri obdobja oz. tri trilogije. Originalna, prva trilogija Vojne zvezd je zagotovo najbolj vplivna in najboljša filmska trilogija vseh časov, ki je pripeljala znanstveno fantastiko v vsakodnevne pogovore in poskrbela za vzpon ene največjih franšiz. Sestavljajo jo: Vojna zvezd: Epizoda IV – Novo upanje (1977), Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec (1980) in Vojna zvezd: Epizoda VI – Vrnitev Jedija (1983). George Lucas je uspel ustvariti svet v katerega so se zaljubili stari in mladi in se je skozi desetletja prelevil v pravi imperij. Glasbo Johna Williamsa danes poznajo prav vsi, Darth Vader pa je največji filmski zlikovec vseh časov s svojo koračnico. Izbira je jasna.

Vedno manj trilogij, vedno več miniserij

Trilogij je danes vedno manj, saj vsaka bolj ambiciozna zgodba na koncu postane miniserija. Zgoraj omenjene trilogije so vse po vrsti fantastične in spadajo v sam vrh filmske industrije. Brez njih filmi danes ne bi bili to kar so.

Upajmo, da kmalu dobimo kako odlično izvirno zgodbo, ki bi dobila nadaljevanje ali dva, s čimer bi predstavljala novodobno trilogijo. Še najbližje temu se zdi Nož v hrbet, saj sta Rian Johnson in Daniel Craig podpisala bogati pogodbi z Netflixom za dve nadaljevanji. Vsekakor upamo, da bodo ohranili kvaliteto originala ali ga še izboljšali, saj bomo tako dobili nepozabno trilogijo, ki bi mogoče spremenila mišljenje velikih filmskih studiev. Manj miniserij, več filmov.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih