Recenzija: Nažgani

»Edinstvena filmska izkušnja«

Another Round oz. Druk je vsekakor eden najboljših filmov zadnjega leta. Z njegovo recenzijo smo nekoliko počakali, saj smo resnično želeli, da si ga ogleda čim širši krog ljudi. Sami smo to možnost izkoristili že lani v okviru festivala Liffe, zdaj pa je film končno tudi v slovenskih kinematografih.

Nažgani, kot smo ga prevedli v Sloveniji, je zelo oseben film danskega režiserja Thomasa Vinterberga o krizi srednjih let in kulturi pitja na Danskem. Skupaj s Tobiasom Lindholmom je ponovno sodeloval pri scenariju, ki je vmes doživel veliko sprememb. Film bi primarno moral biti zgolj vesela zgodba o uživanju alkohola na Danskem, a je Vinterberg zaradi tragične smrti hčerke Ide, zgodbo spremenil in jo naredil veliko bolj globoko.

V glavni vlogi je Mads Mikkelsen, vsekakor eden najboljših evropskih filmskih igralcev, ki igra Martina. Slednji je poročeni učitelj zgodovine v lokalni srednji šoli, ki je popolnoma izgubil žar do življenja in je očitno v krizi srednjih let. Družbo mu delajo Thomas Bo Larsen, Magnus Millang in Lars Ranthe v vlogah Tommya, Nikolaja in Petra. Tudi sami so učitelji na isti srednji šoli in opažajo, da v Martinu ni več nobene radosti, podobno pa se vedno bolj pogosto dogaja tudi pri njih.

Ob praznovanju 40. let Nikolaja v eni od restavracij beseda nanese na nenavadno teorijo norveškega psihiatra Finna Skårderuda, ki pravi, da se ljudje rodimo z pol promila alkohola v krvi premalo. Slednji trdi, da bi ljudje bili dosti bolj sproščeni in kreativni, posledično pa bi živeli veliko bolj kvalitetno življenje, če bi vzdrževali to stopnjo opitosti. Skupina prijateljev se to teorijo odloči preizkusiti v praksi ob strogih pravilih: pijejo zgolj med delovniki, samo čez dan in nikoli po osmi uri zvečer.

Film je izredno večplasten. Njegova poanta ni gledalcu pokazati ali je konzumiranje alkohola dobro ali slabo, temveč predstaviti sliko moškega v krizi srednjih let, ki si s popivanjem povrne smisel življenja. Obenem vrhunsko prikaže kako tanka je meja med občasnim uživanjem alkohola in alkoholizmom in kaj to prinese za sabo v določeni fazi. Na Danskem je pitje alkohola namreč nekaj popolnoma normalnega in velja za hedonizem – dokler je v mejah normale.

Vinterberg skrajno resno vzame tudi »eksperiment« glavnih likov in nas ne šola o alkoholu. Enotnega odgovora namreč ni. Ljudje smo si različni, zato bomo isto situacijo lahko doživeli popolnoma drugače. Tudi naši liki pridejo na koncu do precej različnih »rezultatov«.

Režija Vinterberga je naravnost fantastična. Podrobnosti, ki avtentično pričarajo Dansko, so zelo skrbno dodelane, igranje z barvami skozi celoten film pa daje ton zgodbi. Mads Mikkelsen v glavni vlogi blesti. Vrhunsko odigra depresivnega moža, navdahnjenega učitelja, opitega prijatelja kot tudi bivšega plesalca baleta.

Tudi ostali igralci so imeli zahtevno nalogo igrati opitost, a jim je uspelo praktično popolno. Mikkelsen je imel v vlogi Martina največji dramaturški lok, s čimer se ja lahko kot igralec tudi najbolj dokazal. Zadnji prizor filma je popolna pika na i edinstveni filmski izkušnji, ki jo priporočamo prav vsem. Izbira glasbe je zelo pametna in dobro nadgradi glavne trenutke, sploh zadnji prizor.

O kvaliteti filma pričajo številne nagrade. Na evropskih »oskarjih« je pobral vse glavne nagrade (najboljši film, režija, scenarij in igralec v glavni vlogi), piko na i pa doživel na podelitvi oskarjev, kjer je zasluženo osvojil kipec za najboljši mednarodni film, obenem pa je Vinterberg v izredno močni konkurenci prejel tudi prvo oskar nominacijo za režijo.

Film si je možno ogledati v Mariboxu. Glede filma nimamo nobenih pripomb in vam ob njegovem ogledu želimo obilo užitkov!

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Osupljiv Mads Mikkelsen
  • Fantastična režija Vinterberga
  • Zelo dobra zgodba
  • Zaključni prizor filma

MINUSI

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih