Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) – 3. del

Kje začeti… Vrhunskih filmov, ki si jih sam še nisem ogledal, je ogromno, zato je zelo težko izbrati zgolj nekaj teh iz mojega filmskega dnevnika. Vendarle mi je to uspelo in za naše bralce sem izbral pet predlogov, ki se mi zdijo vredni svojega mesta na seznamu. Toni v filmih so večinoma zelo resni, bizarni ali neugodni in uporabljajo dramski ali evropski stil. Zagotovo ste za kateri film iz seznama že slišali ali si ga celo ogledali, toda glede na raznovrstnost dvomim, da ste si ogledali vse. No pa poglejmo kandidate.

Pijana ljubezen/Punch Drunk Love (2002)

Najbrž najbolj popularen film, ki se pojavi na seznamu, a vseeno, ni bil velik hit glede na imena, ki stojijo za filmom. Nanj je podpisan izjemni režiser Paul Thomas Anderson, ki vrhunsko uporablja barve in svetlobo čez celoten film. V Pijani ljubezni pretežno nastopata značilna nasprotnika pri barvah: rdeča in modra. Adam Sandler se poda v bolj resno vlogo in v kombinaciji z glavnim ženskim likom res pričara magičnost v nenavadno zgodbo. Film odlično prikaže tudi probleme socialne anksioznosti, samote in mentalnih težav.

Plesalka v temi/Dancer in the Dark (2000)

Lars Von Trier je zelo poseben režiser, ki je predstavil že številne izvirne ideje. Plesalka v temi je srce parajoča zgodba o Selmi, ki počasi izgublja svoj vid. Ista bolezen bo doletela tudi njenega 11-letnega sina, če ga ne bo pravočasno peljala na operacijo. Zgodi se veliko neprijetnih stvari in tako jo doleti končna usoda. Pevka in igralka Björk je idealna za to vlogo, saj te pripravi, da zanjo navijaš do zadnje sekunde filma. Uporaba glasbe je čudna, ampak zanimivo učinkovita in barvna. V filmu se sicer zgodi kar nekaj spornih zapletov, ki zanetijo debato, a kot celota je film res nekaj posebnega.

4 Meseci, 3 Tedni in 2 Dneva/4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)

Romunski art film 4 Meseci, 3 Tedni in 2 Dneva je v Franciji leta 2007 osvojil tri nagrade, med njimi si štejejo tudi zmago za najboljši film. Neverjetno minimalističen film, ki govori o splavu v socialistični republiki Romunije. Dve študentki se poskusita prebiti do načina, da bi lahko ena od njiju naredila splav, ki je bil takrat nezakonit. Film prikazuje brutalno resničnost tistega časa in se dotika neprijetnih tematik, vendar s svojim minimalizmom doseže velik čustveni učinek pri občinstvu. Zaradi zgodbe, boste nenehno na robu sedeža, čeprav v njem nikoli ni prave akcije.

Portret mladenke v ognju/Portrait of a Lady on Fire (2019)

V letu 2019 je prišlo ven veliko komercialno uspešnih filmov, zato je zmanjkalo prostora, da bi se v ospredje prebil tudi kakšen drug art evropski film. Večino pozornosti iz kategorije tujih filmov je zasluženo prejel Parazit, ki je odličen film. Portret mladenke v ognju, na drugi strani, je fantastičen film, ki deluje kot slika, sestavljena v film. Veliko časa gledamo statične, a vizualno prelepe kadre, ki minimalno dodajajo k zgodbi do končnega vrhunca. Konec je zaradi podrobnosti, ki so nastopile prej še toliko boljši in izjemno skupaj poveže celoto. Režiserka Celine Sciamma se je v filmu trudila uporabljati čim manj glasbe, da je lahko dobila čim več naravnih zvokov 18. stoletja. Film ne potrebuje glasbe, saj nas takoj s pomočjo zvokov transportira v prizore poleg glavnih igralk.

Perfect Blue (1997)

Mnogi mi ob vprašanju ali poznajo film Perfect Blue odvrnejo, da so za film že slišali, vendar si ga niso uspeli ogledati. Mislim, da je popoln čas za ogled tega filma, saj traja zgolj 1h in 21 minut. Psihološki triler je animiran film, ki je navdihnil mnoge celovečerne filme. Njegova zgodba govori o pevki Mimi Kirigoe, ki zapusti pevsko skupino CHAM! in se poda v igralske vode. Ima halucinacije, da ji sledi skrivni oboževalec, ki ni zadovoljen s tem, da je zapustila svojo prejšnjo kariero. Omenil bi en film, na katerega se boste po koncu ogleda takoj spomnili, vendar bi s tem povedal preveč. Zgodba in zaplet sta izjemno izpeljana in vas bosta zagotovo presenetila. Napetost trilerja so mnogi primerjali tudi z delom Alfreda Hitchcocka.

Upam, da so vam naši predlogi všeč. Če ste si uspeli že ogledati vse naštete filme, pa obvezno preverite še prvi in drugi seznam! Prijeten ogled.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih