Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste gledali (pa bi jih morali) – 6. del

Ponovno smo za vas pripravili nekaj unikatnih filmskih predlogov, katere bi si moral ogledati vsak pravi ljubitelj filmov. Poiskali smo nekaj starih pa tudi nedavnih draguljev, o katerih se premalo govori. Predlagani filmi so vrhunski in prepričani smo, da boste po ogledu vsakega ostali brez besed.

Med njimi boste našli veliko resnih tonov in prevladujoči dramatični žanr v kombinaciji s kakšnim drugim. Veliko je eksistencialnih vprašanj, predvsem v treh filmih iz seznama, saj je to univerzalno zelo zanimiva tematika. Večinoma gre za novejše dragulje z enim starejšim, ki deluje kot češnja na torti. Nazadnje pa predlagam še bolj prijazno obarvana filma, ki izzivata gledalca, da prebrodi različna čustva.

Za vas smo tako pripravili že šesto edicijo vrhunskih filmskih predlogov, saj si želimo, da tudi vi doživite to edinstveno filmsko izkušnjo. Prepričani smo, da vam po ogledu ne bo žal in se že veselimo povratne informacije.

Melanholija/Melancholia (2011)

melanholija kirsten dunst

Melanholija je film ekscentričnega režiserja Larsa Von Triera, v katerem na podlagi svoje lastne epizode depresije opisuje stanje melanholije. Film je bil sicer leta 2011 kar vroč, saj je na največjem evropskem festivalu v Cannesu osvojil nagrado za najboljši film. Poleg tega je na istem festivalu Kirsten Dunst odnesla domov tudi glavno nagrado za najboljšo igralko. Film je razdeljen na dva dela in v filmu je vsaka podrobnost z razlogom vključena. V Melanholiji spremljamo poroko, kjer kamera nenehno skače kot v seriji Pisarna in izjemno prikazuje čustveno stanje vsakega lika. Predvsem je treba pohvaliti Dunstovo, ki je bila prava zvezda filma in bi si zaslužila nominacijo na oskarjih ali celo zmago. Po koncu filma obstaja velika verjetnost, da se boste spraševali, kaj točno ste ravnokar gledali in kaj vse v filmu pomeni, zato se ga splača pogledati ponovno, ko boste kot gledalci že imeli nekaj informacij.

Stalker (1979)

stalker the zone

Podobno kot pri Melanholiji velja tudi za Stalkerja. Veliko informacij in dogodkov se nam bo zdelo nesmiselnih, a na čistem koncu se komaj začne vse skupaj povezovati. Film je sicer dolg skoraj tri ure in ima precej počasen tempo, a vseeno gledalca s svojimi vprašanji drži pokonci. V njem se dogaja zelo malo, zato moram priznati, da sem tudi jaz večkrat odtaval, a čar filma je v podrobnostih in realizacijah. Spremljamo skupino treh, ki se prebijajo skozi območje, ki je znano kot »the Zone«, da poiščejo sobo. Čar slednje je, da lahko vsakemu, ki jo obišče, izpolni najgloblje želje. V instanci, ko se začne vse povezovati postane zanimivo in impresivno. Režiser Andrei Tarkovsky je bil genij svojega časa z razlogom in s tem filmom je to nazorno prikazal.

First Reformed (2017)

ethan hawke v filmu first reformed

Seznam skorajda ne bi bil popoln brez A24 mojstrovine, kot je First Reformed. V njem spremljamo duhovnika Ernsta Trollerja (Ethan Hawke), ki po pogovoru z možakarjem o grozotah tovarn in onesnaževanja začne počasi sprejemati to idejo. Dolgi kadri z odlično glasbeno spremljavo so precej počasni, ampak naslikani tako, da nas povsem prevzamejo. Predvsem je impresivna igra Hawka, ki s svojimi obraznimi potezami navdušuje in vseskozi obvešča gledalca o svojem počutju. Zanj absolutno navijamo, saj ne želimo, da zmaga koruptivni kapitalizem in na koncu filma dobimo sijajen prizor. Po ogledu se nam poraja veliko vprašanj, na katere pa si lahko odgovori le vsak posameznik sam.

Tatiči/Shoplifters (2018)

shoplifter/tatiči prizor iz filma

Še en zmagovalec za najboljši film na filmskem festivalu v Cannesu. Tatiči je film, ki ga mnogi tudi v Sloveniji že poznajo. Vseeno je relativno nov in zaradi tega spodbujam vse, da si ga ogledate. Gre za prikupno, a realno zgodbo o družini, ki se preživlja s krajo. Zunaj najdejo otroka, ki zmrzuje in je zapuščen, zato se odločijo, da mu bodo pomagali. Že v osnovi se zdi čudno, da “podpiramo” krajo in glavne like, a to delajo, da se sploh lahko preživljajo. Film je fantastično posnet, obenem pa ga spremlja še izvrstna zgodba. Nekateri kadri se ti enostavno vtisnejo v spomin in jih ne moreš pozabiti, zato ima film veliko vrednost v mojih očeh.

Frances Ha (2012)

frances ha film

Le eno uro in 26 minut boste odšteli za ogled izjemnega filma Frances Ha. Predvsem cilja na študente in mlajše, ki se še vedno iščejo. Tako se Frances (Greta Gerwig) znajde v položaju, kjer išče, kaj jo zares zanima in želi slediti svojim sanjam. Režiserja Noaha Baumbacha najbrž poznate po zadnji uspešnici Marriage Story. V tem filmu se je odločil za črno-beli filter, ki polepša številne kadre. Brez dvoma pa se vam bo najbolj vtisnil spomin prizor, kjer Frances pleše in teče po cesti. Še ena prednost filma je, da se z njim lahko poistoveti veliko ljudi. Slišal sem tudi komentar, ki film opisuje kot Bat signal za vse hipsterske filmske študente.

Upamo, da si boste vsaj katerega od teh filmov ogledali. Zelo nas zanima vaša povratna informacija, zato bomo veseli mnenja, kritike in vaših predlogov podobno vrhunskih filmov na naših družbenih omrežjih.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih