Recenzija: Naključni morilec

»Zabavno, romantično in vznemirljivo«

Hit Man oz. Naključni morilec je eden bolj zabavnih filmov letošnjega leta. Akcijska črna komedija vas bo nasmejala, raznežila, hkrati pa držala v negotovosti do samega konca. Glen Powell se v glavni vlogi resnično izkaže, film pa v slabih dveh urah ponudi zabavo, ljubezensko zgodbo in elemente trilerja, ki se na koncu sestavijo v simpatično in ogleda vredno zgodbo.

Akcijska romantična komedija je eden najbolj priljubljenih žanrov v svetu filma, saj pokriva številne priljubljene tematike, ki se, če je film kvalitetno narejen, lahko sestavijo v simpatično celoto. Naključni morilec je najnovejši naslov, ki spada v to druščino in prepričani smo, da bo to eden bolj priljubljenih filmov za ponovni ogled, ko bo pristal na eni od pretočnih platform tudi pri nas.

Režiser Richard Linklater že vrsto let deluje na visokem nivoju in je znan po nekaterih kultnih filmih: Before trilogija, Zadeti in zmedeni, Šola rocka, Fantovska leta in še bi lahko naštevali. Naključni morilec je še en od zadetkov v polno v njegovi filmografiji, saj film izpolni vse osnovne cilje. Ne samo to, v mnogih pogledih jih krepko preseže za kar sta zaslužna predvsem glavna igralca.

Adria Arjona Glen Powell

Glen Powell v glavni vlogi znova dokazuje, da je trenutno eden najboljših igralcev v Hollywoodu. Spomnili se ga boste po stranski vlogi v Top Gun: Maverick, nazadnje pa je dokazal svoje igralsko mojstrstvo v Samo ne ti. Tokrat je tudi v vlogi pisca zgodbe, pri kateri sta z Linklaterjem združila moči in napisala enega boljših prirejenih scenarijev v zadnjem času. Powell se v filmu resnično izkaže in pokaže svoj celoten igralski razpon. Njegova karizma kipi skozi platno in ni nobenega dvoma, da se mu obeta izredna kariera.

Adria Arjona je nekoliko manj znano igralsko ime, a ima tudi ona v svoji filmografiji nekaj dobrih predstav. V zadnjem času bi izpostavili njeno odlično igro v seriji Andor in romantično komedijo Father of the Bride, kjer je bila prvič v glavni vlogi kakega bolj marketinško odmevnega filma. Tam se je izkazala in Naključni morilec je logičen naslednji korak v njeni karieri. Njena vloga v filmu je zelo zanimiva in prav njena prepričljiva igra nas do konca drži v negotovosti.

Arjona Powell

V vsakem romantičnem filmu je ključnega pomena kemija med glavnima likoma. V tem primeru je ta zelo močna, zato verjamemo vsemu, kar nam film prikaže in ponuja. Izpostavili bi njun »prepir«, ki je z naskokom najbolj napet in simpatičen trenutek filma, ki da lepo piko na i njunemu odnosu.

Še ena močna točka filma je nedvomno humor. Šale praktično vedno padejo na plodna tla in vsake toliko se boste iskreno naglas nasmejali. Režija in montaža sta kvalitetni, a ne izstopata pretirano. Film bolj na plečih nosijo igralci.

Tematika filma je tesno povezana s teorijo Sigmunda Freuda o Idu-Egu-Superegu, ki že leta buri duhove in je kost za glodanje v svetu psihologije in filozofije. Film to predstavi preko glavnega lika Garyja Johnsona, ki je profesor na fakulteti in predava svojih učencem o tej tematiki, na koncu pa se sam znajde prav v isti dilemi – iskanju lastne identitete in prepuščanju svojim nagonom.

Hit Man professor

Če bi iskali šibke točke filma, bi se nedvomno ustavili pri tem, da manjka pika na i. Kaj s tem mislimo? Romantični filmi imajo praviloma nek vrhunec, kjer se vse srečno razreši in gledalci dobimo trenutek katarze, ki nagradi našo gledalsko izkušnjo. Razpleta filma Naključni morilec vam seveda ne bomo pokvarili, mnenje si ustvarite sami, a sami smo imeli občutek, da filmu manjka nek »crescendo« trenutek, vrh vrha, ki bi nas pustil odprtih ust in nam dal material za pogovor.

Naključni morilec je film, ki bi ga priporočali prav vsem. Kdo nima rad dobro narejenega filma, ki vključuje tako akcijo, humor in romantiko? Razmišljate o zmenku s svojo boljšo polovico? Težko boste trenutno našli bolj idealen film kot Naključni morilec.

Naključni morilec se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Priporočamo!

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Glen Powell je zvezda
  • Kemija med glavnima igralcema
  • Dober humor
  • Napeta zgodba

MINUSI

  • Manjka pika na i

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih