Recenzija: Top Gun: Maverick

»Popolno nadaljevanje«

Top Gun je eden najboljših in najbolj ikoničnih filmov, ki so bili ustvarjeni v 80. letih prejšnjega stoletja. Njegova popolna predstavitev vojaških letalcev je presenetila v absolutno vseh pogledih, zato se je film nemudoma zapisal v zgodovino filmografije z zlatimi, če ne celo diamantnimi črkami. Ko pa je pred leti kot strela iz jasnega udarila novica, da film dobiva nadaljevanje, je bila novica sprejeta z mešanimi občutki. Na srečo so bili vsi dvomi odveč, saj je nadaljevanje vrhunsko! Brez vsakršnega problema se lahko postavi ob bok izvirni klasiki, s svojo izvirnostjo pa jo nadgradi, dopolni in razvije v nove nepričakovane dimenzije.

Top Gun je eden tistih filmov, ki za vedno pusti vtis na gledalcu. Predstavi mu manj poznani svet na tako idiličen način, da ga gledalec takoj vzljubi, od prvega ogleda dalje pa ga lahko le še poveličuje v zvezde in v njem preizkuša meje svoje domišljije. S tem mislimo predvsem na »kulske tipe«, ki vozijo najbolj hitra letala na svetu, izvajajo najbolj drzne akcije, ki si ji lahko zamisli človeška pamet, ter neznansko uživajo v toplih krajih, norih zabavah in ljubezenskih avanturah. Le kdo si ne želi biti del tega?

Zdi se, da je takšno življenje možno samo v filmu. Tudi iz tega razloga je bila najava nadaljevanja za Top Gun velika skrb za vse navdušence. Zadnje kar smo hoteli je, da ustvarjalci na kakršenkoli način pokvarijo veličino in brezčasnost izvirnika ter da mu dodajo nekakšno pozabljivo, na silo narejeno in votlo nadaljevanje, ki bo igralo na noto nostalgije ter navdušenja svojih največjih oboževalcev.

Že takoj po izidu napovednika je bilo jasno, da nas čaka nekaj zares neverjetnega.

Top Gun: Maverick je naravnost fantastičen. Je vse tisto, kar nadaljevanje mora biti. Brez kančka dvoma lahko rečemo, da gre za popolno nadaljevanje. Film se namreč zaveda kultnosti svojega predhodnika, do njegove zapuščine pa se vede skrajno spoštljivo in zelo odgovorno.

Nadaljevanje poteka v istem tonu kot je bilo dogajanje v prvem delu, tako da lahko v filmu spremljamo izredno pestro, napeto in zanimivo dogajanje od prve do zadnje sekunde. Na hitro nam predstavi mogočnost vojaških letalcev, ponovno predstavi našega ljubljenca Mavericka ter nas takoj popelje v svet mornarice, letalstva in norih vojaških akcij.

Iz naslova filma je takoj jasno, da bo v ospredju Maverick oz. Tom Cruise. Ta po vseh letih izgleda skoraj enako popolno kot je izgledal leta 1986, vendar pa je za razliko tokrat veliko bolj čustven, možat in izkušen.

To daje glavnemu liku veliko večjo širino, gledalcu pa večji interes za ogled zgodbe, ki nam jo film predstavi – ta je sicer enostavna in sploh ne tako bistvena, kot je bistveno njeno dogajanje. Razvoj glavnega lika je zelo realističen, odnos z ostalimi liki (ki jih je nekaj tudi iz predhodne zgodbe) pa je izjemno čustven in ganljiv. Vsi odnosi (tudi med ostalimi igralci) v filmu so tako predstavljeni zelo naravno, kemija med njimi pa je logična in iskrena. Za trenutek lahko celo pozabimo, da gre za film, saj v vseh teh likih in dogajanju takoj opazimo vsaj malo predhodnika.

Tako se zdi, da se zgodba v filmu ni zares končala, pač pa zgolj umaknila izpod soja žarometov za nekaj let, zdaj pa je na velika vrata nazaj.

Vse to pa je seveda podkrepljeno s tistim, kar naredi Top Gun zares Top Gun. Letenje z letali. O moj bog, kako atraktivne sekvence lahko vidimo v tem filmu. Prav neverjetno je videti, kako mogočna so letala, kako nevarno je zares letenje, kakšni »mojstri« so piloti teh letal ter kako vznemirljive posledice lahko nosijo vojaške akcije. Vso to dogajanje je zares nepopisno in dih jemajoče, hvaležni pa smo lahko tudi, da lahko z malo domišljije vsaj za sekundo okusimo nekaj, o čemer nas večina navadnih smrtnikov lahko samo sanja.

S tem smo objektivno obdelali vse glavne parametre filma, brez da bi vam pokvarili filmsko izkušnjo. Ostala pa je še glasba. Tudi ta je čista poezija. Posneta je z najnaprednejšimi tehnikami in vrhunsko podkrepi tako emocionalno kot tehnično dogajanje. Blesti v popolnoma vseh pogledih, najbolj pa takrat ko zaigrata tisti dve znani pesmi. Verjetno veste o katerih govorimo. Tudi nova naslovna pesem Lady Gaga ima pomembno vlogo v čustvenem razpletu.

Za konec pa naj se za prisotnost v filmu zahvalimo še večnemu Valu Kilmerju. Slednjega verjetno zaradi bolezni vidimo še zadnjič v kateremkoli filmu. Tega se zavedajo tudi ustvarjalci filma (z Valom na čelu), zato so mu omogočili dostojno slovo v najlepšem možnem slogu ter se mu na najboljši možen način poklonili za njegov doprinos k razvoju filma in filmske industrije – vse videne interakcije z njim pa so tako zelo iskrene, da so se tudi nam za trenutek zarosile oči.

Top Gun: Maverick je tako popolno nadaljevanje, ki ga enostavno morate videti. Deluje kot dokaz, da so dobro premišljena nadaljevanja lahko odlična popotnica za prihodnost kultnih filmskih kreacij, zato lahko zdaj rečemo le, da upamo na še kakšno nadaljevanje te “franšize”, ki bi bilo vsaj na takšnem nivoju kot sta prva dva dela.

Takšne zgodbe si želimo in takšne zgodbe očitno potrebujemo. Zato zelo toplo priporočamo, da si film pogledate v kinu z najboljšo možno kvaliteto zvoka ter se za sekundo prelevite v mogočnega in neustrašnega pilota.

Top Gun: Maverick se trenutno predvaja v vseh večjih kinemematografih. Želimo vam prijeten ogled.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunske in dih jemajoče akcijske sekvence
  • Dinamično in atraktivno dogajanje
  • Izredno lep, naraven in emocionalen razvoj vseh likov
  • Navdihujoč patriotski naboj ob preobratih
  • Nadpovprečna avdio podpora

MINUSI

  • Enostavna zgodba, ki v osnovi zelo spominja na prvi del

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih