Recenzija: Glass Onion: A Knives Out Mystery

»Zabaven misterij in odlično nadaljevanje«

Glass Onion: A Knives Out Mystery je težko pričakovano nadaljevanje uspešnice Nož v hrbet, ki nas s svojo večplastno zgodbo in skrbno zastavljenim misterijem uspešno v negotovosti drži do samega konca. Rian Johnson in Daniel Craig sta upravičila milijone s strani Netflixa in dostavila zelo dober drugi film v nastajajoči franšizi. Ta je zabaven, smešen, skrivnosten, dramatičen in vsebuje nekaj zelo dobrih akcijskih prizorov. Kljub temu, da ne doseže prvega filma, spada med boljše filme leta 2022.

Glass Onion je bil eden bolj pričakovanih filmov leta 2022. Netflix je kmalu po velikem uspehu filma Nož v hrbet podpisal pogodbi z Rianom Johnsonom in Danielom Craigom. Oba sta v žep pospravila milijone, a obljubila, da bosta dostavila vsaj dva filma v nastajajoči franšizi. Ponovno smo tako priča misteriju z veliko dozo komedije. Edini skupni imenovalec s prvim filmom je detektiv Benoit Blanc, ki tokrat preiskuje nov primer. Ostali liki so popolnoma novi kot tudi celotna igralska zasedba.

Kriminalni misterij oz. »whodunit« je izredno priljubljen žanr, saj se gledalci radi prelevimo v kavč detektive in aktivno sodelujemo v reševanju primera. Največji čar teh filmov je, da gledalce posrkajo in zato nudijo veliko bolj interaktivno izkušnjo. Če jim ustvarjalci dodajo še zabaven dialog in zanimivo zgodbo, so zadeli v polno. V tem primeru je pika na i izvrstna igralska zasedba in pisani liki, ki vsak na svoj edinstven način pustijo svoj pečat v kvalitetni zgodbi.

Glass Onion Daniel Craig

Daniel Craig je nazaj kot detektiv Benoit Blanc, tokrat pa mu družbo dela nova zvezdniška igralska zasedba, ki jo sestavljajo znana imena Hollywooda, kot so Edward Norton, Kate Hudson, Leslie Odom Jr., Dave Bautista, Kathryn Hahn, Janelle Monáe, Jessica Henwick in Madelyn Cline. Craig je spet v svojem elementu in vidi se, da zelo uživa v igranju Blanca. Z naskokom največje pozitivno presenečenje filma v igralskih vrstah je Janelle Monáe. Slednja je izvrstna, sploh zato ker ima precej zahtevno nalogo pri upodobitvi svojega lika.

Janelle Monae

Rian Johnson je kot režiser končno našel svojo nišo v kateri blesti. Če je na začetku kariere izgledalo, da bo šel po stopinjah Christopherja Nolana, je s filmom Nož v hrbet zadel v polno. Tudi »steklena čebula« izpolni pričakovanja in dostavi zelo kvaliteten film. Zgodba ostaja zvesta svojemu imenu, saj je misterij zastavljeno zelo večplastno, hkrati pa boste tisti zelo pozorni videli vse trike, ki jih Johnson servira na pladnju. Režija je zelo dobra, tempo filma je hiter in ob ogledu se ves čas zabavamo ter aktivno odkrivamo, kdo je krivec. Film ni nikoli dolgočasen, saj nam vsake toliko postreže s presenečenjem, ki na glavo postavi vse, kar smo do takrat vedeli.

Same zgodbe in razpleta vam seveda ne bomo razkrili, saj je ravno to največji čar filma. Lahko rečemo le, da boste večkrat doživeli šok, presenečenje ali enostavno ostali brez besed. Sploh, ko film na koncu pojasni vse trike in signale, ki smo jih gledalci spregledali, kljub temu da so bili zelo očitni. Tukaj pride do izraza izvrstna režija, bi pa zagotovo bilo bolje, če bi film več upov položil v IQ gledalca in bi manj pojasnjeval ter več pokazal. Zdi se, kot da je Johnson ponosen na vse trike in ukane, kar se vidi v scenariju.

Scenografija je prelepa. Samotni grški otok Spetses in vila v obliki steklene čebule sta prekrasni, kot tudi notranjost ter vse umetnine. Vidi se, da je bilo v ta aspekt filma položenega veliko časa in truda. Za glasbo je poskrbel Nathan Johnson, bratranec režiserja, ki je upravičil nepotizem in dostavil zelo dobro glasbeno podlago, ki zgodbo v številnih prizorih dvigne na višjo raven.

Ena redkih pripomb, ki bi jih imeli v zvezi s filmom, je to da zvezdniški igralski ansambel ni v popolnosti izkoriščen. Pozitivno izstopajo Craig, Monáe in Norton, ostali pa pokažejo prebliske, a jih scenarij omejuje pri tem, da bi lahko pokazali še več. Kate Hudson denimo začne fenomenalno, ima nekaj odličnih prizorov, a v zadnji tretjini film skorajda pozabi nanjo. Glede na veliko številko likov je seveda nemogoče pričakovati enakomerno razporejeno minutažo, a prvi film je, kljub še večji igralski ekipi, to opravil bolje.

Glass Onion cast

Glass Onion je zelo dober in zabaven film, ki bi ga priporočali prav vsem ljubiteljem filmov, brez izjem, sploh tistim, ki radi prebirajo romane Agathe Christie. Zagotovo spada med najboljše filme leta 2022 in med boljše filme tega žanra. Ogled je možen izključno na platformi Netflix.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična zgodba in humor
  • Zelo dobra režija
  • Izvrstna glasbena podlaga
  • Fenomenalna Janelle Monáe

MINUSI

  • Neizkoriščen zvezdniški igralski ansambel
  • Preveč pojasnjevanja ob koncu

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top