Recenzija: Državljanska vojna: Vsaka vladavina se konča

»Brutalen prikaz vojnega novinarstva«

Civil War oz. Državljanska vojna: Vsaka vladavina se konča je najnovejša distopična vojna akcija, ki vam bo pognala kri po žilah. Najnovejši film Alexa Garlanda je brutalen vpogled v življenje vojnih novinarjev in fotografov, začinjen z dobro mero družbene kritike stanja Združenih držav Amerike. Četudi govori o politiki, ni političen in se ne postavlja na eno ali drugo stran prikazanega konflikta. Gledalci boste od prvega kadra naprej posrkani v zgodbo, ki vas bo vedno znova pustila odprtih ust.

Alex Garland v svetu filma velja za ustvarjalca, ki je zelo cenjen. Njegov režiserski debi Ex Machina še danes velja za enega boljših filmov prejšnjega desetletja. Že takrat je Garland dokazal, da ima izjemno režisersko vizijo in je precej pred svojim časom. S filmi kot so Uničenje in Moški je to potrdil, zdaj pa je znova pripravil pravo filmsko poslastico.

Državljanska vojna: Vsaka vladavina se konča je film o distopični Ameriki, ko so se zvezne države uspešno odcepile od Washingtona ter načrtujejo napad na Belo hišo in dokončno uničenje strukture moči v obliki predsednika ZDA. Z njegovim govorom se film tudi začne. Dogajanje spremljamo skozi oči vojnih novinarjev in fotografov, ki poskušajo ta čas čim bolje ovekovečiti, da bodo prihodnje generacije razumele dogajanje.

V glavni vlogi je Kirsten Dunst, ki v vlogi znane vojne fotografinje Lee Smith skupaj s sodelavci potuje v Washington dokumentirat padec države. Njen tesni sodelavec je Joel, novinar Reutersa, ki ga zelo dobro upodobi Wagner Moura – najbolj znan po upodobitvi Pabla Escobarja v Netflix seriji Narcos. Na neprijetno popotovanje se jima priključita Sammy (Stephen McKinley Henderson) in mlada nadobudna fotografinja Jessie. Slednjo odlično upodobi Cailee Spaeny, ki je nazadnje blestela v vlogi Priscille.

Civil War 2

Garland je uspel s proračunom 50 milijonov dolarjev ustvariti vizualni spektakel za IMAX platno, ki deluje grandiozno. Amerika izgleda avtentično v razsulu, akcijski prizori pa so posneti zelo prvoosebno. Gledalca popeljejo v osrčje akcije, tudi ko je ta brutalna in krvava. Film zato ne bo za tiste s slabim želodcem.

Igralsko nedvomno izstopa Kirsten Dunst. Ima precej zahtevno vlogo, saj mora veliko svojih čustev pokazati zgolj z obrazno mimiko, veliko dialoga nima. To ji tudi imenitno uspe in njen lik je kljub kompleksnosti precej zanimiv, zato hitro začnemo navijati zanjo. Cailee Spaeny je tik za njo, v precej drugačni vlogi, a zato nič manj impresivna. Še posebej navduši v zaključnem prizoru, ko njen lik preplavi val adrenalina in je pripravljena za vrhunsko fotografijo narediti kar koli.

Omeniti velja tudi kratek, a nepozaben prizor, z Jessejem Plemonsom. Slednji je vskočil v zadnjem trenutku na predlog Kirsten Dunst, njegove soproge. Kot vedno, je pustil neizbrisen pečat. Nick Offerman v vlogi predsednika ZDA nima veliko prizorov, zato morda njegov talent ni v popolnosti izkoriščen, a to ni nujno slabo, saj to ni njegova zgodba.

Studio A24 je za promocijo filma uporabil plakate, ki jih je generirala umetna inteligenca. Slednja je, tako kot dogajanje v filmu, naslednjega velika nevarnost, v kolikor se z njo ne bomo znali spopadati, pravi Garland. Izbira glasbe v filmu je zelo zanimiva in je uporabljena predvsem v kratkih montažah. Zvočni učinki, na drugi strani, pogosto učinkovito gradijo napetost.

Kljub precej negativni zgodbi, ima film dobro mero humorja. Situacijski dialog vas bo velikokrat spravil v smeh, a pogosto sledi nenadna streznitev in opomin na to, da ne gledamo komedije. Montaža je vrhunska in film velikokrat namensko šokira gledalca, da ga nemudoma postavi v vlogo glavnih likov.

Zgodba je precej specifična in tisti, ki že imate poln kufer filmov o Ameriki in njihovih težavah, boste najbrž zasukali z očmi ob branju premise. Hkrati ima film precej predvidljiv razplet, h kateremu nezadržno drvimo od samega začetka.

Državljanska vojna: Vsaka vladavina se konča je zelo dober filmski izdelek, ki ga lahko brez težav postavimo ob bok najboljših v žanru distopične prihodnosti. Priporočali bi ga ljubiteljem akcije in študentom filma. Trenutno se predvaja v vseh večjih kinematografih po Sloveniji in svetu.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odličen prikaz distopične Amerike
  • Vrhunska Kirsten Dunst
  • Izvrstna režija
  • Zelo dobra izbira glasbe

MINUSI

  • Predvidljiv razplet

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih