Recenzija: Moški

»Gnusno-unikatna filmska izkušnja«

Moški oz. Men je najnovejša srhljivka, ki te dni straši v kinodvoranah. Tretji film Alexa Garlanda dokazuje, da je ta hip malo tako unikatnih umov v Hollywoodu, ki so sposobni napisati odlične izvirne zgodbe, ki v gledalcih vsekakor vzbudijo močne reakcije. Moški ni popoln film. Daleč od tega. Verjetno celo mnogim ne bo všeč, a če pogledamo pobližje bomo videli veliko vrhunskih elementov, ki poskrbijo za edinstveno filmsko izkušnjo.

V zadnjih letih, tudi letos, so najbolj gledani filmi nadaljevanja ali predelave že poznanih zgodb. Verjetno prav zato vsaka nova izvirna zgodba deluje tako sveže. Hvala bogu se najdejo filmski ustvarjalci, ki so še vedno sposobni vedno znova izzvati um filmskih gledalcev. Tukaj v pogovor stopa Alex Garland.

Garlanda poznate po odličnem prvencu Ex Machina in drugem filmu Uničenje. V času korone je bil idejni vodja serije Devs, zdaj pa je nazaj s tretjim filmom. Ponovno smo priča njegovi obsesivni analizi ženskih likov, ki jih skozi svoje ustvarjanje poskuša bolje razumeti. Tokrat je v glavni vlogi Jessie Buckley, izvrstna irska igralka, ki je verjetno ena bolj podcenjenih igralka ta hip.

Zgodba govori o vdovi, ki želi svojo žalost in travmo predelati na angleški deželi v samotni hiški, a se stvari odvijejo vse prej kot po njenih željah in pričakovanjih. Jessie Buckley je praktično v vsakem kadru filma in je naša protagonistka in skozi njene oči doživljamo vso nenavadno dogajanje okrog nje.

Drugo pomembno ime filma je Rory Kinnear, ki pravzaprav igra več kot eno vlogo. Predstavlja poosebljanje moškega v vseh oblikah. Film ima močno feministično noto in zelo očitno namiguje na določene stvari. Najbolj vas bo zagotovo šokiral konec, ki je za ene neprebavljiv, za druge pa super unikaten.

Rory Kinnear

Film je dober in zelo edinstven. Režija Garlanda je izvrstna. Film je kot čebula, ki jo Garland počasi in po slojih lupi, da dobivamo celo sliko. Fotografija slike je dih jemajoča. Nekateri prizori so kot slike iz Louvra, izstopajo pa zelo intenzivne in močne barve. Garland je zelo vizualen pripovedovalec, zato ni veliko dialoga, večino zgodbe pove s sliko.

Zgodba je na prvi pogled zelo preprosta in predvidljiva, a se na koncu izkaže za vse prej kot to. Velja omeniti, da film zagotovo ne bo všeč vsem tistim, ki ne prenesejo nazorne golote in proces rojevanja. Klimaks filma je ekstremno nazoren v tem pogledu in se bo najbrž mnogim zagnusil. Če imate dober želodec in to prebrodite v znak spoštovanja do Garlanda in umetnosti, pa boste videli globoko zgodbo, ki ni od muh. Tudi sam zaključek filma je zelo odprt, če ga pogledate pobližje.

Montaža slike je zelo dobra in kadriranje odlično ves čas ustvarja napetost in negotovost v očeh gledalca. Glasba je zelo edinstvena in dobro podpira vse kar Garland želi izzvati v gledalcih. O igranju Jessie Buckley ni potrebno izgubljati besed. Izvrstna kot vedno, čista desetka.

Film Moški bi priporočali vsem ljubiteljem srhljivk in žanrskih grozljivk, ki imajo dober želodec in visoko stopnjo tolerance do gnusnih prizorov. Če tega ne prenesete, mogoče ta film raje preskočite.

Moški se predvaja v vseh večjih kinematografih, zato vas spodbujamo, da si ga ogledate in nam date povratno informacijo o tem kako ste ga doživeli.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Unikatna in izvirna zgodba
  • Izvrstna režija Alexa Garlanda
  • Odlična Jessie Buckley
  • Dobra montaža in glasbena podpora

MINUSI

  • Gnusen vrhunec in razplet
  • Veliko moške golote
  • Dvoumen razplet

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top