Recenzija: Priscilla

»Osamljeno življenje v senci kralja rokenrola«

Priscilla je najnovejša biografska drama Sofie Coppola o življenju soproge slovitega Elvisa Presleyja. Priscillo Presley danes poznajo mnogi, vendar le malo njih ve, kako se je ljubezen med njo in Elvisom začela in tudi končala. Film ponuja vpogled v zakulisje slave in predstavi zelo osebno zgodbo ženske, ki je dolgo živela v senci kralja rokenrola. Sofia Coppola se je znova podala v prikaz ranljive ženske v zlati kletki, kar ostaja žanr, ki ji je najbolj pisan na kožo. Glede na to kako je odraščala sama, to niti ni presenetljivo.

Sofia Coppola v svetu filma velja za eno bolj talentiranih (še vedno mladih) filmark, ki je svojih pet minut slave na oskarjih dočakala leta 2004 z zmago za film Izgubljeno s prevodom. Po tem je imela veliko zanimivih projektov, ki pa tako v očeh občinstva kot kritikov niso dosegli teh višav. Priscilla je film, ki ji je popolnoma pisan na kožo in to se občuti že kmalu po začetku. Če kdo zna prikazati zgodbo ranljive ženske v zlati kletki, je to Sofia Coppola, hči slavnega Francisa Forda Coppole, ki že vso svoje življenje poskuša stopiti iz gromozanske sence svojega očeta.

Slabi dve leti nazaj smo na velika platna dobili film Elvis, ki je bil velik hit in je navdušil širno občinstvo po vsem svetu. Priscilla ni še en film o Elvisu. Ravno nasprotno. Je osebna zgodba njegove partnerke Priscille Beaulieu, kasneje Presley, od njunega snidenja in samega konca zveze, ki je včasih uspešno, včasih neuspešno, trajala 14 let. Film ponuja intimen vpogled v zakulisje slave in zgodbo pove popolnoma iz zornega kota Priscille, zato imamo ob ogledu občutek, da dogajanje spremljamo skozi njene oči.

priscilla

V glavni vlogi Priscille je mlada Cailee Spaeny, ki do zdaj ni imela večje vloge, tokrat pa je s svojo igro pustila izredno močan vtis. Na festivalu v Benetkah je prejela nagrado Volpi Cup za najboljšo žensko predstavo v glavni vlogi, ko je premagala tudi neverjetno Emmo Stone za predstavo v filmu Nesrečna bitja. V vlogi Elvisa je Jacob Elordi, ki ga poznamo iz HBO serije Evforija in filma Saltburn. Četudi je Austin Butler predlani požel številne pohvale, se zdi Elordi v vlogi legendarnega kralja rokenrola še boljši.

Film je tehnično dovršen do zadnje podrobnosti. Sofia Coppola je vrhunska filmarka in to še enkrat več odlično pokaže. Od prvega kadra naprej smo v glavi Priscille in zgodbo doživimo skozi njene oči. Elvis se v filmu pojavi na vsake toliko in po vsakem njegovem prizoru si želimo še več njegove prisotnosti. Tako kot Priscilla. Takoj je jasno, da je Coppoli izvrstno uspelo publiko postaviti v kožo takrat 14-letne Priscille, ki ji nekajminutna interakcija z Elvisom življenje postavi na glavo. Zgodbo nato spremljamo več let do neizogibnega konca zveze, ki je hkrati žalosten, a optimističen, gledano skozi oči protagonistke.

Scenografija in kostumografija sta zelo premišljeno izbrani in gledalca takoj transportirata nekaj desetletij v preteklost. Izbira glasbe je, tako kot je to že navada v filmih Sofie Coppola, briljantna. Ker ni dobila dovoljenja za predvajanje pesmi Elvisa, je izbrala svojo glasbeno listo, kar na koncu deluje še bolje. Sploh zadnji prizor filma se vam bo zagotovo vtisnil v spomin.

Film nima veliko slabosti. Mnogi bodo verjetno frustrirani, da zgodbo gledamo skozi oči Priscille in ne Elvisa. Tudi sami smo bili ob prizorih Elvisa vedno znova očarani, a je jasno, da je srce zgodbe Priscilla in ne on. Nekatere, tudi hči Liso Marie Presley, je zmotil precej negativen prikaz priljubljene glasbene ikone. Coppola je scenarij napisala po knjigi Priscille Presley z naslovom Elvis and Me. Popolnoma normalno je, da je zgodba verjetno nekoliko subjektivna »v korist« Priscille, a tako se je počutila in to tudi vidimo na velikem platnu.

Komu bi film priporočali? Zagotovo vsem tistim, ki imajo radi biografske drame o slavnih osebnostih. Prav tako bo všeč tistim, ki radi gledajo filme o toksičnih razmerjih.

Priscilla je od tega tedna naprej v rednem sporedu slovenskih kinematografov. Predlagamo, da si vzamete čas, obiščete bližnji kino in si film ogledate.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Režija in vizija Sofie Coppola
  • Odlična Cailee Spaeny
  • Očarljivi Jacob Elordi
  • Vrhunska scenografija in kostumografija
  • Odlična izbira glasbe

MINUSI

  • Subjektiven prikaz Elvisa

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih