Recenzija: Večni

»Preambiciozen projekt z mešanimi rezultati«

Večni oz. Eternals je najnovejša Marvelova uspešnica, ki predstavlja pomemben korak v četrti fazi njihovega filmskega sveta. Film ima velike ambicije in poskuša zadeti kot Luka Dončič ob pisku sirene, s to razliko, da v njihovem primeru žoga ne gre skozi obroč. Film je v najboljšem primeru zgolj v redu in nič več kot to.

Pričakovanja za film Večni so bila izredna. Prvič je za kamero stal oz. stala oskarjevka, v tem primeru celo sveže nagrajena najboljša režiserka Chloé Zhao. Igralska zasedba je veliko obetala, saj je Marvel pod svoje okrilje uspel zvabiti zveneča imena kot so: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Harish Patel, Kit Harington, Salma Hayek in Angelina Jolie. Liki so poznani iz stripov in so vsi po svoje zelo zanimivi ter imajo edinstvene supermoči.

Mogoče so bila pričakovanja prevelika, saj je film v redu, a hkrati nič posebnega. Že videna zgodba o superjunakih, ki morajo rešiti svet. Vsebuje generično ljubezensko zgodbo, povprečne oz. slabe zlikovce in antiklimaktični CGI obračun, katerega razplet lahko napoveste pred začetkom filma. Za piko na i dobimo med pregledom filmskih zaslug še dve tipični Marvel sceni, ki ponovno razdražita gledalce in napovedujeta, kam naj bi zgodba šla v prihodnosti.

Film ima nekaj dobrih lastnosti. Nekoliko preambiciozno si zada predstaviti kar 10 novih likov in njihove medosebne odnose. Vseeno se zdi, da mu uspe solidno v ospredje potisniti v pravih trenutkih prve tretjine filma ključne like in njihove supermoči. Režija je dobra, a ne na nivoju oskarjevke. Izpostaviti velja glasbo Ramina Djawadija, ki se je v preteklosti že izkazal z glasbeno spremljavo v HBO-jevih TV serijah Igra prestolov in Westworld.

V svojem stilu Marvel ponovno odlično vključi komične vložke. Tako se znajo pošaliti tako na svoj račun kot na račun glavnih konkurentov, DC-ja. Najbolj pozitivno presenečenje filma je zagotovo Kumail Nanjiani skupaj s »sodelavcem« Karunom, ki vas bosta iskreno nasmejala. Gemma Chan in Brian Tyree Henry izstopata od igralcev. Druga velika igralska imena pa ne dobijo dovolj dobrega materiala, da bi pokazala vse kar znajo.

Eternals ekipa

Scenarij je povprečen in na določeni točki predvidljiv. Ne deluje predvsem to, da si film zada preveč. Bi deloval bolje kot TV serija? Najbrž je odgovor na to DA. Še najbolj razočarajo določene igralske predstave. Richard Madden kot Ikaris občasno deluje kot robot. Kot da ga je ‘rdeča poroka’ za vedno pokončala tudi kot igralca. Angelina Jolie in Salma Hayek sta izredno malo uporabljeni. Zdi se, da je potencial njunih likov dosti večji. Ne pomaga niti to, da se film ponovno zaključi s CGI prizorom, ki razvrednoti vse medosebne odnose, ki jih film včasih uspešno, včasih neuspešno gradi.

Film je v tem trenutku težko oceniti. Zdi se povprečen, verjetno ravno dovolj prebavljiv, a spada med 5 najslabših Marvelovih filmov, vsaj na moji listi. Vseeno si na koncu v svojem stilu dobro nastavi odskočno desko za boljše nadaljevanje in širitev zgodbe.

Pojdite v kino in si ga oglejte. Predvajajo ga prav vsi in v prvem tednu predvajanja že podira rekorde gledanosti. Predlagamo največje možno platno. Sporočite nam vaše mnenje.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Komični vložki
  • Glasbena podlaga
  • Kumail Nanjiani in kolega Karun
  • Gemma Chan in Brian Tyree Henry
  • Progresivni liki

MINUSI

  • Povprečen scenarij
  • Preambiciozna zasnova
  • Neizkoriščen potencial vrhunskih igralcev
  • Slabi zlikovci

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih