Recenzija: Napoleon

“Filmska učna ura”

Po težko pričakovanih dnevih, tednih in mesecih je na filmskih platnih končno zaživel Napoleon. Težkokategornik legendarnega Ridleyja Scotta in vrhunskega Joaquina Phoenixa je pokazal celotni filmski industriji, kako se dela filme in kakšni naj bodo. V njem boste videli vrhunske in epske vojne spopade, največje dosežke Napoleona Bonaparteja, njegovo zasebno življenje in travme ter vse druge detajle, ki bodo naredili film več kot samo film. Čeprav gre za izjemno mojstrsko filmsko izkušnjo, pa to ne pomeni, da je film čisto brez pomankljivosti. Te bodo nekatere zelo razjezile ali celo razočarale, vse ostale pa ne bodo niti približno ganile, da ne bi uživali in požirali filma celotnih 2h 38 minut dogajanja.

napoleon

Napoleon je film, ki smo ga resnično težko pričakovali. V trenutnem filmsko-marketinškem krču je vsaka dobra zgodovinska drama zares prava osvežitev. Film posvečen enemu najbolj prepoznavnih zgodovinskih likov pa je filmski dogodek onkraj pričakovanega. Še sploh če za njim stojijo legende filmske industrije kot sta Ridley Scott in Joaquin Phoenix.

Z njim sta poskrbela, da je zapuščina Napoleona Bonaparteja na filmskem traku točno takšna, kot si jo tako legendarna osebnost, kot je bil Napoleon, resnično zasluži. Gre za epsko zgodovinsko dramo, ki predstavlja življenje bivšega karizmatičnega voditelja Francije. Popelje nas skozi njegove največje karierne podvige in vojaške uspehe ter nam predstavi ozadje celotnega dogajanja. Film je dodelan do potankosti, največ pomislekov pa boste zagotovo slišali na račun zgodbe.

napoleon

Ta ni A ne zgodovinsko 100% resnična ter B niti detajlno predstavljena. Je bolj razlog za predstavitev napetega in dinamičnega dogajanja, transformacije lika in vseh ostalih pomembnih dogodkov, ki so definirali Napoleonov čas in okolje na način, ki so si ga zamislili vsi izvrstni ustvarjalci tega izvrstnega filma. Teh je namreč izjemno veliko, zato film kljub svoji dolžini (2h38min) ne predstavlja vseh dogodkov čisto pravilno ali pa jih sploh ne predstavi. Zato bo na trenutke mogoče celo izpadel malce prazno ali celo prenagljeno – to bo mogoče rešila daljša, skoraj 4-urna verzija, ki bo vsebovala trenutno ne videne sekvence in trenutke v zgodbi itd.

Vendar pa zgodba kljub vsem svojim pomanjkljivostim absolutno ne predstavlja nobene slabosti tega filma. Film je namreč epski v vseh svojih pogledih, pripoved, ki pa nam jo predstavi, pa je naravnost fantastična. Dogajanja je nepopisno veliko, scene so izjemno bogate in raznolike, potek je dinamičen in zanimiv, situacije so atraktivne in zanimive, bitke so epske in podrobne, liki so zanimivi in primerni času ter okolju, glasba je nadpovprečno dodelana, in montaža je več kot samo mojstrska.

napoleon

Z vsemi temi nadpovprečnimi elementi film iz zgodovinske pripovedke postane bolj pustolovščina, ki predstavlja zmožnosti kinematografije in pomen pravega “dobrega” filma. V njem se lahko enostavno izgubite in uživate, saj je dogajanje zares pestro in zanimivo. Kljub omenjenim pomanjkljivostim se boste lahko resnično prestavili v 18. stoletje in skupaj z vsemi liki podoživljali vse njihove travme in alibije. Za trenutek boste pozabili na trenuten svet in trenutne težave ter se soočili z reševanjem političnih motivov v času Napoleona.

napoleon

Napoleon tako predstavi kraj in čas popolno, zabava gledalce skozi celotno dogajanje in zaključi celotno izkušnjo z novim znanjem, katerega bodo lahko vsi samooklicani zgodovinski kritiki vedno podprli z dodatnim raziskovanjem ali učenjem. Zato predlagamo, da se filmu enostavno prepustite in uživate v njegovem dogajanju. Takšnih filmov bo žal vedno manj, tisti, ki pa so, jih nikakor ne smemo prezreti ali politi z vsemi možnimi kritikami, ki bodo očrnile njegov obstoj za zmeraj. Za zaključek pa se naj samo še zahvalimo Ridleyju Scottu za še eno izjemno predstavo in upamo, da bomo lahko v prihodnosti videli še več takšnih ali podobnih zgodovinskih filmov, ki bodo vsaj malo vrnili upanje v prihodnost filma, ter ohranile dober spomin na izjemne filmske mojstrovine, ki smo jih gledali v preteklosti.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Pestro in atraktivno dogajanje
  • Vrhunska glasba, igra, kostumi in vse ostalo
  • Epsko prikazane bitke

MINUSI

  • Malce pomanjkljiva ali na trenutke prazna zgodba

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih