Recenzija: Murder Mystery 2

»Slabo nadaljevanje povprečnega originala«

Murder Mystery 2 je, kot pove že naslov filma, kriminalni misterij in hkrati istoimensko nadaljevanje filma Murder Mystery iz leta 2019, v katerem v glavnih vlogah nastopata Adam Sandler in Jennifer Aniston, ki sta tudi producenta filma. Če so whodunit zgodbe, kjer iščemo storilca zločina, v zadnjih letih ponovno postale bolj priljubljene, Murder Mystery 2 zagotovo ne bo med filmi, ki bi ta trend nadaljevali. Film se zdi kot nujno nadaljevanje, ki še samo točno ne ve, kaj želi biti. Liki so zelo generični in klišejski, humor pa slab. Za film, ki je v prvi vrsti komedija, je to recept za neuspeh.

Prvi film Murder Mystery je leta 2019 doživel mešane odzive. Sicer zabavna zgodba, z znanimi igralskimi imeni, je vse skupaj pustila hladne. Mnogi so ga dojemali kot preprost film, ki si ga s prijatelji ogledaš ob kozarcu vina ali vrčku piva ter zraven počneš še kaj drugega. Žanr kriminalnega misterija oz. whodunit, ki ga je fenomenalno obudil film Nož v hrbet, ki je letos dobil zelo dobro nadaljevanje Glass Onion, je letvico dvignil zelo visoko. V primeru filmov Murder Mystery se vidi, da ustvarjalci niso mojstri svojega poklica in da v samo zgodbo niti približno ni bilo vloženega toliko časa in truda kot v prej omenjenih primerih, ko se je tega lotil Rian Johnson.

Če se sprašujete ali je potrebno pred Murder Mystery 2 pogledati prvi film, je odgovor preprost: da. Absolutno. Film je namreč neposredno nadaljevanje in predvideva, da glavna lika, zakonca Spitz, ter nekaj stranskih likov že poznate.

Murder Mystery 2

Po tem, ko se v prvem filmu nič hudega sluteča znajdeta sredi neverjetnega kriminalnega misterija, je tokrat zgodba drugačna. Odprla sta svoje podjetje, katero nudi detektivske storitve, in posel jima ne gre najbolje. Potrebujeta uspešno rešen velik primer. Njun bogat prijatelj iz prvega filma, Maharajah, ju povabi na svojo razkošno poroko in zakonca Spitz se odločita za oddih. Tam se stvari zapletejo, ko njunega prijatelja in bodočega ženina ugrabijo, njegovega osebnega varnostnika pa ubijejo.

Film je v prvi vrsti komedija, ki ima pridih kriminalnega misterija. Za film, kjer sta v glavnih vlogah Adam Sandler in Jennifer Aniston, je predvsem komedija zelo povprečna, če ne kar slaba. Že njuna lika sta izredno klišejska zakonca, dialog pa se zdi iz 90. let prejšnjega stoletja – ne v stiku s časom in prostorom v katerem se nahaja in popolnoma zlajnan.

Murder Mystery 2

Za kamero je Jeremy Garelick, dokaj neznano ime, kar se pozna. Film ima čuden tempo. Začetek se nekoliko vleče, razplet, ki nas najbolj zanima, pa je precej (pre)hitro zaključen. Vizualni učinki so zelo slabi za leto 2023. Prizor Maharajaha na vodnem skuterju in živali so katastrofalne. Dialog je preveč »sandlerovski«. Film ima prvine tipičnega Adam Sandler filma, ki ga najbrž sovražite. Konstantni meta komentarji dejanskega dogajanja in lastnih besed pač niso tako smešni, ko so tako na silo vključeni. Tudi stranski liki, na čelu z Maharajahem so sila povprečni.

Pohvaliti velja Marka Stronga, ki je odličen v vsakem filmu, v katerem se pojavi. Zelo dobra je tudi Jodie Turner-Smith, a je žal premalo izkoriščena. Določeni akcijski prizori v filmu so sicer zelo solidni. Pohvaliti velja predvsem prizor v kombiju. Tam so stvari za gledalca dinamične, hitre, smešne in atraktivne. Daleč najboljši del filma pa je zagotovo lokacija snemanja. Vidimo namreč Pariz v vsej svoji lepoti. Niso ga sicer tako dobro izkoristili kot John Wick 4, a še vedno se vrhunec filma dogaja na Eifflovem stolpu.

Murder-Mystery-2

Murder Mystery 2 je film, ki glede na obete in imena ne doseže svojega potenciala in niti ne svojega predhodnika. Je pa film ob katerem lahko za slabo uro in pol odklopite svoje možgane in gledate znane obraze, kako delajo neumnosti, dokler se vse skupaj čudežno ne poklopi (ali pač?).

Murder Mystery 2 si lahko ogledate na Netflixu. Priporočali bi ga vsem ljubiteljem komedije in kriminalnih misterijev.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Prekrasna lokacija snemanja
  • Solidni akcijski prizori

MINUSI

  • Slab humor
  • Klišejski liki in dialog
  • (Pre)hiter razplet filma
  • Katastrofalni vizualni učinki

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih