Recenzija: Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti

»Potencial franšize ponovno obujen«

Magične Živali: Dumbledorjeve skrivnosti je najnovejši film v istoimenski franšizi, ki je imel nalogo izboljšati prejšnjega, ki je bil precej nekoherenten in je občinstvu postavil ogromno nesmiselnih vprašanj. Zgolj zaradi tega, je zanimanje za tretji film občutno padlo in nima podobnega zagona, kot sta ga imela prva dva dela v franšizi. Kljub temu, je tretji film svojo nalogo bolje opravil kot predhodnik, a je še vedno vidno, da želijo ustvarjalci preveč vsebine stisniti v en film.

Zgodba filma Dumbledorjeve skrivnosti ni več toliko osredotočena na glavni lik Newta Scamanderja, temveč so se tokrat bolj posvetili Dumbledorju in Grindelwaldu. Predzgodba družine Dumbledore in nato naveza med Albusom in Gellertom sta zelo zanimivi, a se zdi, da bi ju lahko ločili ter predstavili v dveh različnih filmih, saj zdaj dobimo preveč nakopičen film. Čar prvega filma so bile namreč Magične živali in raziskovanje novih predelov čarovniškega sveta. To je bilo imenitno izpeljano in upali smo na podobna nadaljevanja, vendar smo že s vključevanjem Grindelwalda takoj videli kam vse skupaj vodi.

albus dumbledore in kowalski

Vsebine, da bi se naredile ločene zgodbe, je več kot dovolj, če že obstaja interes po zaslužku na račun čarovniškega sveta. V novem filmu je videti, da J. K. Rowling ni imela večjega načrta za dodatne filme po prvem, saj je vse skupaj zelo prisiljeno. Naenkrat smo dobili nove podrobnosti, ki v veliki meri niso bile del originalnih Harry Potter knjig in se šele sedaj obdelujejo z omejenim časovnim rokom. Verjamem, da bi bila zadeva mnogo boljša, če bi J. K. Rowling enostavno imela proste roke in čas, da napiše nove stvari, toda v tem primeru je vezana na pogodbo Warner Brosa in enostavno mora nekaj napisati, ne glede na to ali je to dobro ali slabo.

Tudi David Yates celotni franšizi ni najbolje asistiral, saj slovi po tem, da je režiser najslabše upodobljenih Harry Potter filmov. Prejel je veliko kritik, da ni tako predan materialu in magičnemu svetu, kot kateri drugi in ko na vrata potrka Warner Bros s predlogi sprememb on v tem ne vidi težave. Zaradi tega, bi mogoče potrebovali režiserja, ki mu je bolj mar za to franšizo in ima drugo vizijo, da lahko s tem prinese sveže ideje. Lep dokaz tega je Alfonso Cuaron kot režiser Harryja Potterja in jetnika iz Azkabana.

credence v magičnih živalih

V najnovejšem filmu smo dobili tudi novega Gellerta Grindelwalda, ki je zamenjal Johnnyja Deppa. Tukaj nimamo veliko pripomb, saj je Mads Mikkelsen pričakovano svojo vlogo izpolnil popolno. Za njegovo igranje bi lahko rekli, da je vedno izjemno – v drugih novicah: voda je mokra. Jude Law je prav tako odlična izbira v vlogi Dumbledorja. Z različnimi triki skozi film lepo nakažejo modrega in pametnega Albusa, kljub mladosti. Celotna ekipa je vseskozi delovala zabavno in mogoče bi si je želeli videti še več. Najbolj smo zagotovo pogrešali Porpentino Goldstein. Dobra je bila tudi uporaba magičnih živali, ki so imele pomembno vlogo v filmu.

Aktualno sporočilo je pomembno tudi za nas, saj je film zelo politično obarvan. Gre za to, da naredimo, kar je prav in ne to, kar je najlažje narediti v danem trenutku. Treba je videti skozi vse trike in svoj glas dati pravi osebi, saj nimajo vsi nujno dobrih namer.

grindelwald dvoboj proti dumbledoru

Najbolj smo upali, da bomo dobili odgovore na vprašanja in teorije, ki so nam jih ustvarjalci zastavili v drugem delu. V veliki meri je to film izpolnil in uspešno odgovoril na večino vprašanj. Pričakujemo še dva filma, zato ne vemo, kaj točno bo njuna tematika, a vseeno je motivacija za naslednji del veliko večja po ogledu tega. Precej neposrečena oz. neumna je bila na koncu tudi razlaga pomembnega artefakta, ki povezuje Grindelwalda in Dumbledora, a recimo, da lahko to v svetu čarovnije spregledamo.

V filmu boste vsekakor uživali, če ste oboževalec trenutne franšize Magične živali in sveta Harryja Potterja. V njem še vedno poskusijo ohraniti veliko mero nostalgičnosti, kar je velika zmaga za vsakega fanatika Harry Potterja. Film vsekakor ni slab in je vreden ogleda, zato vam priporočamo ogled Magičnih živalih: Dumbledorje skrivnosti, ki je od četrtka naprej na voljo v vseh večjih kinematografih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Primerna zamenjava Gellerta Grindelwalda
  • Odgovori na vprašanja iz prejšnjega filma
  • Pomembnost magičnih živali za zgodbo

MINUSI

  • Fuzija vsebin povzroča površnost
  • Premalo novih idej v režiji
  • Pogrešamo Tino Goldstein

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih