Recenzija: Krik 6

»Popolna vrnitev Ghostfacea«

Po odličnem lanskem ponovnem zagonu franšize Krik smo tokrat dobili še nadaljevanje, s katerim so ustvarjalci ponovno pozitivno presenetili in postavili temelje za prihodnost. Krik 6 je v primerjavi s predhodnikom dodatno nadgradil najbolj pomembne elemente in s tem postregel s pestro akcijo ter odličnim zaključkom. S tem je novi film po originalih upravičeno eden najbolje ocenjenih novih filmov v tej ikonični franšizi.

Krik 6 je nazaj s polno paro in tokrat smo se prvič v franšizi preselili v velemesto, kar filmu daje dodaten potencial. Družba se tokrat nahaja v New Yorku, z upanjem, da bi za seboj pustila mračno preteklost in si zgradila prihodnost brez kultnega Ghostfacea. Ta načrt gre hitro po gobe, saj imamo v igri ponovno številne navdušence nad slasher franšizo Rezilo, ki načrtujejo umor Sam in Tare. Poleg njiju se vrnejo tudi številni drugi prej poznani liki, kot so npr. Kirby, Gale, Chad in Mindy.

scream vi

V ospredju zgodbe je Sam, za katero se nenehno namiguje, da bi lahko bila Ghostface, zaradi njene preteklosti in spiritualne povezanosti z očetom. Tekom filma ponovno spremljamo njen obup, saj nenehno krivi sebe za vse, kar se dogaja okrog nje. Ljudje na družbenem omrežju Reddit kujejo teorije zarote, zaradi katerih Sam nima najboljšega ugleda.

Mediji po prvem umoru tudi senzacionalistično predstavijo njeno vpletenost, kar na njo naloži dodatno čustveno breme. Skozi film lahko vidimo krutost medijev, ki jim je mar zgolj za klike in oglede. To lahko odlično prevedemo v resnični svet, kjer so nepreverjene informacije vedno bolj pogoste, saj je v medijih žal vedno bolj prioriteta hitrost in ne nujno točnost predstavljenih informacij.

Nadaljevanje svojo vsebino uspešno črpa iz prejšnjega dela in večkrat posveti pozornost originalnim idejam, kot so uporaba skladbe Red Right Hand, omenjanje prejšnjih Ghostfaceov in poigravanje s klišeji grozljivk oziroma slasherjev. Vseeno se klišejev včasih film preveč poslužuje in to je tudi edini večji minus v filmu, saj zgodba na drugi strani ni precej predvidljiva. Režiserja Matt Bettinelli-Olpin in Tyler Gillett sta se inovativno znašla tudi kar se tiče Ghostfacea in prvič v franšizi so se odločili tudi za spremembo pri številu Ghostfaceov.

krik 6

Vse do zadnjega trenutka nismo prepričani kdo sploh stoji za umori, večkrat pa nam režiserja učinkovito preusmerita pozornost. Napetost v filmu je izjemna in se postopoma gradi skozi raznolike brutalno prikazane umore. Zaradi nove lokacije so lahko izkoristili potencial vlakov, visokih zgradb, temačnih ulic in drugih lokacij. Ghostfacea niso omejevali na ubijanje zgolj igralcev, ampak se ni zmenil za kolateralno škodo, ki bo nastala. Njegov cilj je bil umor Sam in Tare ter vsakega posameznika, ki se je postavil pred njega.

S tem smo dobili izjemni slasher, ki novi generaciji na učinkovit način predstavlja legendarnega serijskega morilca Ghostfacea. Kljub nekim zaključkom, še vedno lahko pričakujemo kakšno nadaljevanje, saj se vidi, da imajo ustvarjalci kar nekaj unikatnih idej v svojem žepu in lahko popeljejo franšizo do novih razsežnosti. Ogled filma Krik 6 močno priporočamo, film pa je na voljo v vseh večjih kinematografih.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Nove ideje z Ghostfaceom
  • Izkoriščen potencial New Yorka
  • Nepredvidljivost dogodkov
  • Resničen prikaz senzacionalističnega pristopa medijev

MINUSI

  • Ponekod pretiravanje pri igranju
  • Peščica klasičnih klišejev

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih