Recenzija: Doktor Strange v multivesolju norosti

»Najbolj temačen Marvel film do zdaj«

Doktor Strange v multivesolju norosti je najnovejši Marvel film, ki nadaljuje večjo zgodbo, hkrati pa je sposoben stati tudi sam zase. Marvel se je prvič podal v bolj temačne vode s tem ko so režijo zaupali Samu Raimiju in odločitev se je več kot obrestovala. Dobili smo dober film, katerega prebliski so občasno celo odlični. V celoti gledano film kvalitetno dopolnjuje Marvelovo filmsko zbirko in odpira številne možnosti za prihodnost.

Doktor Strange v multivesolju norosti je spadal v sam vrh najbolj pričakovanih filmov leta 2022. Po uspehu zadnjega Spider-Mana, ki je lani podrl vse pokoronske rekorde, s(m)o ljubitelji že nestrpno pričakovali nov film studia Marvel. V četrti fazi so ustvarjalci zaenkrat več poudarka dali serijam. Tako smo dobili WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, Hawkeye, What if…? In Moon Knight. Vse je kazalo na to, da bo nova rdeča nit v četrti fazi ustvarjanja studia Marvel multivesolje in Doktor Strange je bil idealna izbira za skok v ta svet.

Po uspehu prvega filma Doktor Strange je bilo jasno, da bomo slej ko prej dobili nadaljevanje. Benedict Cumberbatch je enostavno preveliko ime, da ne bi dobil drugega filma, Dr. Stephen Strange pa je drugačen od klasičnih superjunakov, zato lahko tukaj Marvel poskusi nekaj novega. Režijo so zaupali Samu Raimiju, ki ga ljubitelji poznajo po tem, da je režiser originalne Spider-Man trilogije s Tobeyem Maguirejem in kultnih grozljivk Zlobni mrtveci. Takoj se je začelo šušljati, da bi znal biti novi Doktor Strange najbolj temačen Marvel film do zdaj. Imeli so prav.

Doctor Strange 2

Če zelo poenostavimo, zgodba filma govori o trpeči materi, v obliki Wande Maximoff, ki na vsak način želi najti vesolje v katerem bi lahko vzgajala svoja sinova, Billya in Tommya. Za dosego tega cilja potrebuje mlado Americo Chavez, ki je sposobna prehajati med multivesolji, naloga Doktorja Stranga pa je punco zaščititi.

Film zelo dobro izkoristi možnosti multivesolja, saj nam ponudi več vzporednih zgodb, preko katerih Stephen osebnostno zraste. Hkrati nam predstavi nov lik v obliki Americe Chavez, Wanda Maximoff oz. Scarlet Witch pa je glavna zlikovka filma, ki svoje delo izvrstno opravi.

Scarlet Witch

Režija Raimija je zelo dobra, saj s kadriranjem lepo prikaže efekt neskončnosti multivesolja. Vidi se, da za filmom ne stoji neizkušen filmar, temveč nekdo, ki ima jasno vizijo in ve, kaj želi doseči. Vizualni učinki so odlični. Predvsem skoki med multivesolji so izvrstno prikazani in dobro prikažejo razsežnost neskončnosti. Pohvaliti velja tudi bolj »grozne« prizore. Raimi je filmu dodal svoj podpis s prizori, ki vam bodo pognali kri po žilah. Kaj podobnega v Marvel filmih še nismo videli, zato je to lepa osvežitev.

Največja zvezda filma je vsekakor Elizabeth Olsen, ki izvrstno odigra v vlogi Wande Maximoff oz. Scarlet Witch. Kljub temu, da je glavna zlikovka so razlogi za njena dejanja prikazani človeško in ganljivo, tako da jo razumemo, četudi se z njenimi dejanji nujno ne strinjamo. Zelo koristi, če pred filmom pogledate njeno serijo WandaVision, saj vam bo dala širšo sliko bolečine lika in dodatno okrepila njene razloge.

Benedict Cumberbatch je tokrat večinoma v družbi Xochitl Gomez, mlade igralke, ki upodobi Americo Chavez. Najdejo se tudi prizori z vedno odlično Rachel McAdams, a njuna zgodba ni v ospredju, saj razplet že poznamo. Pozitivno boste presenečeni tudi nad nekaterimi drugimi igralskimi vložki, ki bi vas znali presenetiti. Več vam pred ogledom raje ne bomo razkrili.

Poudariti velja tudi zelo kvalitetno glasbeno podporo Dannya Elfmana in fotografijo Johna Mathiesona. Oba svoje delo izvrstno opravita, s čimer dvigneta film na višji nivo.

Glavna težava filma je, da Marvel enostavno ne ve, kdaj je preveč CGI učinkov. Vsa globina zgodbe in rast likov je razvrednotena s pretiranimi akcijskimi sekvencami. Te so občasno impresivne, a ko jih je enostavno preveč in ne služijo kakemu pametnemu namenu, samo škodijo zgodbi.

Za idealno filmsko izkušnjo je prav tako koristno, če ste na tekočem s 27. preteklimi filmi studia Marvel kot tudi s serijo WandaVision in prvimi filmi Možje X. Ne pravimo, da brez ogleda teh ne boste uživali, a vseeno bo učinek boljši, če boste poznali tudi te zgodbe.

Scarlet Witch 2

Film je dober, ne spada pa v sam vrh Marvelovega ustvarjanja. Težko bi rekli, da preseže original. Vsekakor pa potiska zgodbo naprej in odpira nove možnosti. Ob ogledu bodo uživali predvsem ljubitelji Marvel filmov in znanstvenofantastične akcije. Standardno za Marvel, predlagamo, da počakate do samega zaključka filma, saj je tik pred koncem še nekaj bonbončkov.

Film Doktor Strange v multivesolju norosti se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih in svetovnih kinematografih. Pričakujemo rekorden obisk v prvem vikendu. Za piko na i boste premierno videli tudi prvi napovednik za Avatar 2. Bodite del te izkušnje tudi vi. Obiščite bližnji kino in želimo vam obilo užitkov ob ogledu.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna Elizabeth Olsen
  • Odlični vizualni učinki
  • Zelo dobra režija Raimija
  • Kvalitetna glasbena podpora

MINUSI

  • Preveč CGI učinkov
  • Film je del večje zgodbe

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih