Najbolj pričakovani filmi leta 2022

Leto 2021 je bilo polno odličnih filmov, ki smo jih nestrpno pričakovali in tudi v letu 2022 ne bo prav nič drugače. 2022 ponuja številne velike naslove, ki bodo v kinodvorane zagotovo privabili množice gledalcev. Spet bo veliko nadaljevanj že poznanih zgodb in likov, a se vmes najdejo tudi zelo privlačne originalne zgodbe. Za vas smo izluščili ključne, ki jih v letu 2022 absolutno ne smete zamuditi.

Filmsko leto 2022 bo zelo pestro in raznoliko. Obeta se nov val filmov s superjunaki, kot tudi nadaljevanja številnih legendarnih franšiz. Ustvarjalci bodo poskusili predstaviti tudi nekaj popolnoma novih projektov in upamo, da jim to čim bolje uspe, saj kvalitetnih originalnih zgodb ni nikoli preveč.

Lestvico najbolj pričakovanih filmov smo sestavili na podlagi pričakovanj filmske javnosti, predvidenega obiska, verjetnosti za nagrade in naših preferenc.

Številna nadaljevanja, novi projekti vrhunskih ustvarjalcev

Med filmi, ki se za las niso uvrstili na našo lestvico, a jih bomo kljub temu z veseljem pogledali in pokrivali bi izpostavili nadaljevanja Aquamana, Thora in Magičnih živali, kot tudi obuditev Krik franšize s petim filmom in drugi Nož v hrbet. Steven Spielberg, David O. Russell, Jordan Peele ter Wes Anderson, nam zelo ljubi režiserji, prav tako načrtujejo nove filme in spremljali bomo tudi razvoj teh. Prepričani smo, da bo zelo popularen tudi Jackass Forever, ljubitelji videoiger pa bodo zagotovo šli pogledat Uncharted in film o Super Mariu.

Naš izbor najbolj pričakovanih filmov leta 2022 sestavljajo:

10. Minioni: Grujev vzpon (1. julij)

Film, ki si ga bodo številni starši s svojimi najmlajšimi zagotovo ogledali več kot enkrat. Minioni veljajo za ene najbolj popularnih filmskih likov med otroci in prvi film je bil velik hit. Podobno pričakujemo tudi tokrat. Nadaljevanje se bo vrtelo okrog Gruja in njegove misije. Ni nobenega dvoma, da se bodo stari in mladi ponovno hihitali ob nerodnostih Minionov, v vseh trgovinah pa kmalu pričakujte številne izdelke z njihovo podobo, ki jih bodo vaši najmlajši vsekakor želeli imeti.

9. The Northman (22. april)

Film, ki je s svojim napovednikom dobesedno sezul filmske navdušence. Zgodovinska drama o Severnjaku veliko obeta iz številnih razlogov. Kot prvo, za režijo stoji Robert Eggers, ki velja za enega bolj unikatnih filmskih ustvarjalcev ta hip. Igralska zasedba je preprosto neverjetna, saj vključuje imena kot so Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk, in Willem Dafoe. Za piko na i pa, po napovedniku sodeč, film vizualno izgleda prelepo. Komaj čakamo.

8. Black Panther: Wakanda Forever (11. november)

Wakanda Forever

Tragična smrt Chadewicka Bosemana je za trenutek pod vprašaj postavila nadaljevanja filmov Črni panter, a je Marvel hitro razblinil vse strahove. Film z naslovom Wakanda Forever bomo dobili na štajersko novo leto – 11. novembra. Kot režiser se ponovno vrača Ryan Coogler, zgodba pa se bo vrtela okrog številnih likov, ki so pomagali Črnemu panterju postati kralj Wakande. Tako bomo ponovno videli Shuri, Nakio, Ramondo, W’Kabija ter številne druge in dodatno spoznali njihov edinstven svet. V ZDA so v eni od anket prav ta film postavili na vrh najbolj pričakovanih v letu 2022, mi pa smo ga postavili na bolj realno osmo mesto.

7. Misija: Nemogoče 7 (30. september)

Mission Impossible 7 poster

Misija: Nemogoče je ena redkih filmskih franšiz, ki je iz filma v film boljša. Prav zadnji, šesti del je do sedaj požel največ pozitivnih kritih. Pričakovanja za sedmi film so zato strašljivo visoka. Tom Cruise se zdi dovolj mladosten, da bo v vlogi Ethana Hunta ponovno navdušil. Zanimivo bo videti, s kakšnim vratolomnim podvigom se bo izkazal tokrat. Vračajo se tudi Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Simon Pegg in Vanessa Kirby, novi imeni pa sta Esai Morales in Hayley Atwell. Upajmo, da bo Misija: Nemogoče ostala kot vino – z leti vedno boljša.

6. Killers of the Flower Moon (konec 2022)

Killers of the Flower Moon

Edini film na naši lestvici, ki še nima uradnega datuma izida, a bi naj premiero zagotovo doživel še v letu 2022. Martin Scorsese, eden naših najljubših režiserjev, bo v enem filmu združil obe svoji muzi: Roberta De Nira in Leonarda DiCapria. Kriminalni triler o umorih v 20-tih letih prejšnjega stoletja in začetku FBI vključuje tudi druga znana imena kot so Jesse Plemons, Brendan Fraser, John Lithgow in Lily Gladstone. Snemanje filma bo imelo številne pozitivne učinke na tamkajšnjo skupnost in pričakovati je, da bo film resen igralec na oskarjih 2023. Nas so dobili že pri Scorseseju, DiCapriu in De Niru.

5. Jurassic World: Dominion (10. junij)

Franšiza Jurski park se je skozi leta skupaj s tehnologijo izvrstno razvijala. Zadnja dva naslova, imenovana Jurski svet sta bila zelo uspešna tako finančno kot kritično. Podobno pričakujemo tudi za tretji film, Dominion. Vrača se celotna ekipa iz prejšnjega filma Fallen Kingdom, na čelu s Chrisom Prattom in Bryce Dallas Howard, dogajanje pa je postavljeno štiri leta po dogodkih iz tistega filma in bo orisalo življenje ljudi z dinozavri po celotnem planetu. Najpogumnejši si bodo film zagotovo ogledali v 3D.

4. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (6. maj)

Z naskokom najbolj popularen film leta 2021, Spider-Man: Ni poti domov je že položil temelje za naslednji film Doctorja Stranga, veliko ključnih informacij pa se skriva tudi v Marvelovi miniseriji Loki. Studio Marvel stopa v novo fazo svojega razvoja, v t.i. multiverse. Benedict Cumberbatch bo imel v vlogi Stephena Stranga polne roke dela, da ohrani normalnost v MCU. Pomembno vlogo bo igrala tudi Wanda Maximoff oz. Scarlet Witch, ki jo bo ponovno upodobila izvrstna Elizabeth Olsen. Režijo je tokrat prevzel Sam Raimi, znan po prvi Spider-Man trilogiji. Globalno gledano, eden največjih naslovov prihodnjega leta, ki bo zagotovo zelo donosen za kinematografe.

3. Top Gun: Maverick (27. maj)

Top Gun: Maverick je še en film s Cruisom v glavni vlogi, ki bo namesto 2021 svojo premiero doživel leto kasneje. Film ima na plečih visoka pričakovanja javnosti, saj se zdi nadaljevanje na prvi pogled nepotrebno. Številni se bojijo, da bo samo sredstvo za dodaten zaslužek, a se Tom Cruise zdi dovolj bogat, da mu tega ni potrebno početi. Če dobimo nadaljevanje, očitno obstaja zgodba, ki jo je vredno povedati. Ponovno je sam posnel vse akcijske sekvence in obljublja letalski spektakel. Oglejte si ga na največjem možnem platnu in z vrhunskim ozvočenjem.

2. Batman (4. marec)

The Batman

The Batman je najnovejši film z istoimenskim junakom, ki je s prvim napovednikom skorajda sesul internet. V vlogi superjunaka se bo tokrat poskusil Robert Pattinson, za režijo pa bo poskrbel Matt Reeves. Videli bomo tudi Catwoman (Zoe Kravitz), Riddlerja (Paul Dano), Pingvina (Colin Farrell) ter standardne obrobne like kot sta James Gordon (Jeffrey Wright) in Alfred Pennyworth (Andy Serkis). Navdih za to verzijo Batmana bi naj ustvarjalci črpali v frontmanu Nirvane, Kurtu Cobainu in prvi prizori kažejo na to, da bo film res nekoliko bolj temačen in »punk«. Dejstvo je, da Batman vedno v kinematografe pripelje velike množice in podobno pričakujemo tudi tokrat. Upajmo, da bo film na nivoju Nolanove trilogije.

1. Avatar 2 (16. december)

Avatar naslovna

Prvi Avatar film je najbolj dobičkonosen film vseh časov. V blagajne kinematografov je prinesel skoraj 3 milijarde dolarjev. Predstavljal je revolucijo v 3D filmski izkušnji in s svojimi vizualnimi podobami je spremenil pravila filmske industrije. James Cameron je vrsto let odlašal z nadaljevanjem, a se je zdaj končno odločil vrniti v ta svet in narediti kar štiri nove filme. Prvo nadaljevanje, Avatar 2, v naše kinematografe prihaja konec leta in prepričani smo, da bo ponovno eden najbolj gledanih, če ne najbolj gledan film leta. Vrača se praktično celotna igralska zasedba iz prvega filma in ponovno bomo transportirani v popolnoma nov svet s fenomenalnimi vizualnimi učinki. Se vidimo na premieri!

Obeta se odlično filmsko leto, apeliramo na obisk kinodvoran

Filmsko leto 2022 veliko obeta in z nestrpnostjo pričakujemo številne filme. Našlo se bo nekaj za stare, mlade, ljubitelje znanstvene fantastike, superjunakov, grozljivk, dram in komedij. Vrhunski ustvarjalci še vedno obvladajo, nova generacija pa pozitivno preseneča.

V ekipi Filmologije smo veliki zagovorniki edinstvene filmske izkušnje, ki jo omogoča ogled filmov v kinu, zato apeliramo, da si večino filmov, če se le da, pogledate v družbi prijateljev, partnerja ali družine v lokalnih kinematografih. Prav tako bodimo proaktivni in se odzovimo, ko slovenski ustvarjalci v naše kinodvorane pošljejo svoj izdelek, saj s tem podpiramo razvoj slovenske kulture. Obiščite in tako podprite tudi številne slovenske filmske festivale v prihajajočem letu.

Aktualne recenzije vseh omenjenih filmov in s tem povezane novice, lestvice in kolumne najdete na naši spletni strani in na naših socialnih omrežjih. Hvala za podporo!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih