Recenzija: Dej no

»Eden najboljših filmov leta 2021«

C’mon C’mon oz. Dej no je odlična drama ameriškega režiserja Mika Millsa ob kateri vam bo zaigralo srce. V glavnih vlogah blestita Joaquin Phoenix in Woody Normanz eno najboljših otroških predstav v zadnjih nekaj letih. Preprosta, a perfektno povedana zgodba, ki s pridihom črno-bele slike še dodatno stopi v ospredje. Glede na to, da je film v slovenskih kinematografih samo za določen čas, priporočamo kar se da hiter obisk kinodvorane.

Dej no je eden najboljših filmov prejšnjega leta, ki smo ga tudi sami uvrstili v sam vrh filmskih dosežkov leta 2021. Zelo osebna in intimna zgodba ob kateri se vam bodo skoraj zagotovo orosile oči in po kateri boste ponovno ovrednotili vaše življenjske prioritete.

Film je delo odličnega ameriškega režiserja Mika Millsa, ki vsakih nekaj let izda prave filmske dragulje. Zgodba govori o radijskem novinarju Johnnyu, ki se ponudi, da bo začasno pazil svojega devetletnega nečaka. Sledijo zanimive dogodivščine. V glavnih vlogah sta Joaquin Phoenix in mladi Woody Norman. Oba sta izvrstna v svojih vlogah, sploh mladenič, ki brez težav parira oskarjevcu in enemu najboljših igralcev na svetu.

Joaquin Phoenix je v preteklosti že dokazal, da zna izvrstno upodobiti bolj »posebne« like. Kaj reči o njegovih predstavah v filmih kot so Joker, Her in The Master razen kapo dol? Tudi tukaj igra precej introvertnega strica, ki mu mladi nečak Jesse v nekaj dneh življenje obrne na glavo.

Film vrhunsko prepleta dejansko zgodbo in radijske intervjuje Johnnya z otroci o smislu in pomenu življenja ter prihodnosti. Vse skupaj deluje zelo meta in daje dodatno težo zgodbi, ki se odvija pred našimi očmi. Stric pri skrbi za nečaka doživi vse, kar življenje ponuja: radost, srečo, veselje, frustracijo, nerazumevanje, ljubezen in katarzo. Mladi Norman pa perfektno odigra radovednega, a zelo bistrega nečaka.

Režija in zgodba Millsa sta zelo minimalistični, a prikazani zelo učinkovito. Večji poudarek je na zgodbi in medsebojnih odnosih med liki. Tudi glasbena izbira je zelo skrbna in ne prevladuje, temveč se vključi v pravih trenutkih za dodatno emocionalno težo prizorov. Fotografija slike je izvrstna in v črno-beli tehniki prekrasno prikaže velika ameriška mesta kot so Los Angeles, New York in New Orleans.

Johnny Jesse

Prijetno presenečenje so predvsem misli in odgovori mladih intervjuvancev o tem kako si predstavljajo prihodnost. Vidimo, da so njihove vrednote zelo čiste in iskrene, saj jih »kruti svet še ni pokvaril«. Poosebljanje tega v filmu pa je prav mladi Jesse.

Pravih minusov v filmu ni. Je bolj počasen, tako da tisti, ki obožujete filme s hitrim tempom in obilico fizičnega dogajanja, mogoče ob njem ne boste tako uživali. Toliko bolj pa bo všeč tistim, ki se za perfektno filmsko izkušnjo znate odklopiti za dve uri in ste se pripravljeni v celoti prepustiti zgodbi na platnu oz. ekranu.

Dej no se trenutno predvaja v številnih slovenskih kinematografih, do 8. junija pa je na voljo tudi iz udobja vašega kavča preko Art kino mreže Slovenije.

Prepričani smo, da je film primeren prav za vse vrste gledalcev in številni boste ob njem potočili tudi kakšno solzo. Upamo, da boste film pogledali do samega konca in se boste nad besedami mladih intervjuvancev zamislili ter izboljšali kvaliteto svojega življenja. Vedno je namreč lahko bolje. Če ne za nas, pa za koga drugega.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna Joaquin Phoenix in Woody Norman
  • Odlična zgodba
  • Prekrasna fotografija slike
  • Premišljena uporaba glasbe

MINUSI

  • Film je bolj počasen

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top