Oskarji 2023: Pregled kategorije Najboljši film

Pred prihajajočo 95. podelitvijo oskarjev bomo analizirali vse glavne kategorije za boljši občutek, kdo je v najboljšem položaju pred podelitvijo kipcev.

Danes bomo pod drobnogled vzeli še zadnjo in tudi najbolj pomembno kategorijo oskarjev: najboljši film. Zdi se, da je velik favorit Vse povsod naenkrat. Lahko sploh kdo prepreči njihovo zmago?

Poglejmo nominirance:

All Quiet On the Western Front

Režija: Edward Berger

Nominacije: 9 nominacij (najboljši film, mednarodni film, prirejeni scenarij, zvok, izvirna glasbena podlaga, fotografija slike, maska in ličenje, scenografija, vizualni učinki)

Povzetek: All Quiet On the Western Front je posnet po biografski mega uspešnici, ki je v preteklosti že doživela izjemno brezčasno filmsko različico. Kljub temu, film na plano prinaša kar nekaj novosti, katere je absolutno vredno videti in doživeti. Zgodba je sicer poznana (za razliko od malce drugačnega konca), ampak ne glede na to, v filmu ne gre toliko za zgodbo, kot pa za prikaz vojne.  All Quiet On the Western Front poleg odlične zgodovinske lekcije nudi tudi aktualno družbenokritično sporočilo.

Več v naši recenziji.

All Quiet on the Western Front

Avatar: Pot vode

Režiser: James Cameron

Nominacije: 4 nominacije (najboljši film, scenografija, vizualni učinki, zvok)

Povzetek: Po izidu prvega globalno uspešnega filma Avatar v letu 2009 režiser James Cameron ni kot samostojni režiser stal za nobenim naslovom. Zdaj je nazaj in vredno je bilo počakati. V filmu Avatar: Pot vode in vizualno spektakularni vrnitvi na luno Pandoro nas je navdušil. Uspel je nadgraditi zgodbo in like ter nam naslikati čustveno zgodbo družine Sully. Avatar: Pot vode ima veliko vzporednic s prvim filmom, a vseeno izjemno stoji kot samostojen film.

Več v naši recenziji.

avatar pot vode

Duše otoka

Režiser: Martin McDonagh

Nominacije: 9 nominacij (najboljši film, režija, igralec v glavni vlogi, 2x igralec v stranski vlogi, igralka v stranski vlogi, izvirni scenarij, izvirna glasbena podlaga, montaža)

Povzetek: Duše otoka oz. The Banshees of Inisherin je odlična črna komedija, ki je v ožjem krogu favoritov za najboljši film na podelitvi oskarjev. Režiserju in scenaristu Martinu McDonaghu je uspelo zgodbo, glede na njegove prejšnje filme, še nadgraditi in fantastično prikazati kontrast v tragikomični pripovedi s pomočjo izjemnih igralskih vložkov. Duše Otoka ni samo film, ampak od njega lahko pričakujete vse najboljše, če se mu popolnoma prepustite. Izziva nas z zanimivimi tematikami in vprašanji ter nam z zabavnimi igralskimi predstavami prikaže edinstveno zgodbo. Vse to se dogaja na prekrasni lokaciji, ki jo dodatno izpopolnjuje tehnična izpiljenost.

Več v naši recenziji.

colin in brendan v banshees

Elvis

Režiser: Baz Luhrmann

Nominacije: 8 nominacij (najboljši film, igralec v glavni vlogi, fotografija slike, montaža, scenografija, kostumografija, maska in ličenje, zvok)

Povzetek: Elvis je biografska glasbena drama, ki govori o življenju kralja rokenrola Elvisa Presleya. Film je zelo ambiciozen, a svojega potenciala ne izkoristi v popolnosti. Rešuje ga izvenserijska predstava mladega Austina Butlerja v glavni vlogi, ki vam bo vzel dih kot Elvis. V filmu ima (pre)pomembno vlogo tudi Tom Hanks kot polkovnik Tom Parker, Elvisov menedžer. Film je vseeno vreden ogleda in favorit na podelitvi oskarjev v številnih kategorijah.

Več v naši recenziji.

Elvis movie

Fabelmanovi

Režiser: Steven Spielberg

Nominacije: 7 nominacij (najboljši film, režija, igralka v glavni vlogi, igralec v stranski vlogi, izvirni scenarij, izvirna glasbena podlaga, scenografija)

Povzetek: Fabelmanovi je najnovejši film legendarnega režiserja Stevena Spielberga, ki velja za enega od favoritov na podelitvi oskarjev. Delno avtobiografska drama govori o tem kako je Spielberg kot mlad fant spoznal svet filma, ki je kmalu postal njegov način soočanja z družinsko krizo, in postal nadobuden mladi filmar. Film je tehnično na najvišjem možnem nivoju, velja pa omeniti, da je to hkrati tudi zadnji film največjega filmskega skladatelja vseh časov, Johna Williamsa, ki se bo pri svojih 90. letih zasluženo upokojil.

Več v naši recenziji.

Fabelmanovi

Tár

Režiser: Todd Field

Nominacije: 6 nominacij (najboljši film, režija, igralka v glavni vlogi, izvirni scenarij, fotografija slike, montaža)

Povzetek: Tár je psihološka drama režiserja Todda Fielda, ki se po šestnajstih letih vrača z novo uspešnico. Film je perfektno izpeljana karakterna študija osebe na vrhuncu svoje moči. Glavni lik je Lydia Tár, skladateljica in dirigentka Berlinske filharmonije, katero brezhibno upodobi Cate Blanchett. Ne, Lydia ni resnična oseba, a se ob ogledu filma vsekakor zdi tako. Film ima zelo aktualno sporočilo, predstavljeno na skrivnosten, a tehnično popoln način. Tár vas bo ali osupnil ali dolgočasil. Nas je pustil brez besed.

Več v naši recenziji.

Cate Blachett TAR

Top Gun: Maverick

Režiser: Joseph Kosinski

Nominacije: 6 nominacij (najboljši film, prirejeni scenarij, izvirna pesem, montaža, vizualni učinki, zvok)

Povzetek: Ko je pred leti kot strela iz jasnega udarila novica, da Top Gun dobiva nadaljevanje, je bila ta informacija sprejeta z mešanimi občutki. Na srečo so bili vsi dvomi odveč, saj je nadaljevanje vrhunsko. Brez vsakršnega problema se lahko postavi ob bok izvirni klasiki, s svojo izvirnostjo pa jo nadgradi, dopolni in razvije v nove nepričakovane dimenzije. Top Gun: Maverick je naravnost fantastičen. Je vse tisto, kar nadaljevanje mora biti. Brez kančka dvoma lahko rečemo, da gre za popolno nadaljevanje. Film se namreč zaveda kultnosti svojega predhodnika, do njegove zapuščine pa se vede skrajno spoštljivo in zelo odgovorno.

Več v naši recenziji.

Top Gun Maverick

Trikotnik žalosti

Režiser: Ruben Östlund

Nominacije: 3 nominacije (najboljši film, režija, izvirni scenarij)

Povzetek: Trikotnik žalost oz. Triangle of Sadness je najnovejši film švedskega filmarja Rubena Östlunda in lanski zmagovalec zlate palme na festivalu v Cannesu. Film je izvrstna črna komedija, ki se tokrat osredotoča na svet mode in na bogate ter privilegirane. Ker se občasno precej očitno posmehuje iz določenih skupin, zelo deli gledalce. Nekaterim je odličen, spet drugi menijo, da je cenen poskus satire. Film in njegove ideje je precej težko v popolnosti predelati takoj po ogledu, a je jasno, da smo gledali nekaj edinstvenega in unikatnega.

Več v naši recenziji.

Carl in Yaya

Vse povsod naenkrat

Režiser: Dvojec Daniels

Nominacije: 11 nominacij (najboljši film, režija, igralka v glavni vlogi, igralec v stranski vlogi, 2x igralka v stranski vlogi, izvirni scenarij, izvirna glasbena podlaga, izvirna pesem, montaža, kostumografija)

Povzetek: Vse povsod naenkrat oz. Everything Everywhere All at Once je z naskokom najbolj drzen film leta 2022, ki bo za mnoge mogoče preveč odštekan, a ga ravno to dela tako edinstvenega in posebnega. Studio A24 je v preteklosti že poskrbel za velike hite, a noben njihov film do zdaj ni bil tako blizu velikemu podvigu na podelitvi oskarjev. Film je namreč favorit v številnih kategorijah, tudi najbolj pomembnih. Izpostaviti velja odlični igralski predstavi Michelle Yeoh in Ke Huy Quana, kot tudi unikatno zgodbo, fenomenalno režijo in vrhunsko montažo. Pika na i je izvrstna glasba. Vsekakor edinstvena filmska kreacija, ki prinaša nekaj svežega, hkrati pa ima srce in dušo.

vse povsod naenkrat

Women Talking

Režiser: Sarah Polley

Nominacije: 2 nominaciji (najboljši film, prirejeni scenarij)

Povzetek: Oskarji v skladu z aktualno družbeno klimo, ki jo med drugim narekuje tudi gibanje #jaztudi, vsako leto med favorite za najboljši film vrinejo tudi film, ki se ponaša z bolj pro-feministično držo in obravnava problematike, ki se dotikajo pogosto podcenjujočega in ponižujočega položaja žensk v strogo patriarhalnem okolju. Tokrat je čast zastopanja feminističnih barv pripadla dialoški drami Women Talking. Režijski prvenec kanadske igralke Sarah Polley, posnet po istoimenskem romanu pisateljice Miriam Toews, temelji na šokantnih resničnih dogodkih, ki so se pripetili v ultra konzervativni koloniji Manitoba v Boliviji; med letoma 2005 in 2009 so moški člani omamili in posilili več kot 100 ženskih članic, najstarejša med njimi je bila stara 65 let, najmlajša pa komaj tri.

Več v naši recenziji.

women talking

Lahko sploh kdo prepreči zmago Vse povsod naenkrat?

Že pred samo podelitvijo se zdi najpomembnejša kategorija večera odločena.

Vse povsod naenkrat namreč serijsko zmaguje na vseh možnih podelitvah nagrad in podobno pričakujemo tudi na oskarjih. Njihova dominacija je celo tako močna, da pravzaprav sploh nimamo prave številke dve oz. filma, za katerega bi lahko rekli, da mu je tik za petami. Je to Duše otoka? Fabelmanovi? Tar? Ali morda All Quiet On the Western Front?

Glede na trenutno klimo bomo šokirani, če bo glavna nagrada večera romala v roke komur koli drugemu kot Vse povsod naenkrat.

Viri slik: Linki od recenzij, Euronews

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih