Recenzija: Fabelmanovi

»Najosebnejši film v karieri filmskega velikana«

Fabelmanovi je najnovejši film legendarnega režiserja Stevena Spielberga, ki velja za enega od favoritov na prihajajoči podelitvi oskarjev. Delno avtobiografska drama govori o tem kako je Spielberg kot mlad fant spoznal svet filma, ki je kmalu postal njegov način soočanja z družinsko krizo, in postal nadobuden mladi filmar. Film je tehnično na najvišjem možnem nivoju, velja pa omeniti, da je to hkrati tudi zadnji film največjega filmskega skladatelja vseh časov, Johna Williamsa, ki se bo pri svojih 90. letih zasluženo upokojil.

Fabelmanovi je bil eden najbolj pričakovanih filmov leta 2022. Praktično ves svet je imel možnost ogleda že v decembru, v Sloveniji pa je pri distribuciji prišlo do nepričakovanega zamika, zato v naša kina prihaja šele zdaj. Ko film izda Steven Spielberg, je to velika stvar. Gre za enega največjih filmarjev vseh časov, ki že skoraj 50 let aktivno sooblikuje filmsko zgodovino.  Vsi poznamo njegove največje uspešnice, kot so Žrelo, E.T. – Vesoljček, Jurski park, filme Indiana Jones, vojni drami Reševanje vojaka Ryana in Schindlerjev seznam ter mnoge druge. Leta delajo svoje in tudi Spielberg ni več najmlajši, zato je s filmom Fabelmanovi predstavil svoj najbolj oseben projekt do zdaj.

Steven Spielberg wave

Zgodba govori o mladem Sammyju, ki je filmska verzija mladega Stevena. Slednji odrašča v New Jerseyu z mamo Mitzi in očetom Burtom ter sestrami Reggie, Natalie in Liso. Ko ga starša pri dvanajstih prvič peljeta v kino, se mu spremeni svet. Nemudoma najde svojo strast in si to želi početi poklicno. Družina se mnogokrat znajde na preizkušnji, saj ima oče Burt pomembno službo električnega inženirja, zaradi česar se veliko selijo. Navdih za lik Burta je Arnold Spielberg, oče Stevena, ki je bil eden največjih inovatorjev na svojem področju. Zelo dobro ga upodobi Paul Dano.

Najbolj pomembno vlogo v filmu ima vsekakor Gabriel LaBelle, ki je v vlogi Sammyja (mladega Stevena). Zgodbo praktično spremljamo skozi njegove oči, zato je ključno, da svoje delo dobro opravi. Hvala bogu ga ni opravil zgolj povprečno, temveč fantastično. Zvezda je rojena, posledično pa tudi film zelo dobro deluje.

Fabelmanovi perfect shot

Najboljši element filma je zagotovo režija. Spielberg pri svojih 76. letih dokazuje zakaj je eden največjih filmskih ustvarjalcev vseh časov. Film lepo teče in drži tisti stavek, da so najboljše zgodbe tiste najbolj osebne. Veliko pozornosti je namenjenih malenkostim, a prav to dela film vrhunski. Vse skupaj najbolj zaživi ob prvih projekcijah njegovih podvigov, saj skozi platno čutimo ljubezen, ki jo do filmov čuti Spielberg. Za piko na i dobimo tik pred koncem še učno uro kadriranja in enega najboljših zaključnih prizorov zadnjih nekaj let.

Zelo pomemben element filma, ki ga dvigne za stopničko ali dve višje je tudi odlična glasba legendarnega filmskega skladatelja Johna Williamsa. Slednji s Spielbergom sodeluje že desetletja in velja za najboljšega filmskega skladatelja vseh časov. Lani smo pod drobnogled vzeli njegove najboljše glasbene kreacije. Pri svojih 90. letih se je odločil za upokojitev na področju filma in prav glasba v filmu Fabelmanovi je njegova zadnja filmska glasbena kreacija. Kljub letom, legenda ostaja legenda. Glasba je izvrstna in prekrasno dopolnjuje navdihujoče prizore mladega Sammyja.

Fabelmanovi

Največ igranja zagotovo pokaže Michelle Williams. Njen lik, Mitzi, je zelo kompleksen in ima precej širok dramaturški lok. Mnogi so ji pripisovali dobre možnosti za oskarja v stranski vlogi, a se je studio precej presenetljivo odločil, da njeno igro predlagajo za nominacijo igralke v glavni vlogi. Vidi se, da je bila mati v življenja Spielberga zelo pomembna, sploh zato, ker je bil oče veliko odsoten, a so prav njena dejanja tudi daleč najbolj vplivala na njegov osebnostni razvoj. V stranskih vlogah izstopata Seth Rogen in Judd Hirsch. Sploh slednji je v filmu le nekaj minut, a popolnoma prevzame zgodbo in podeli nekaj življenjskih lekcij.

Prav veliko negativnih kritik o filmu nimamo. Bi lahko bil krajši? Da, lahko bi bil. Dobri dve uri in pol je precej in predvsem zlata sredina filma bi lahko bila nekoliko bolj učinkovito obrezana. Vseeno se film na nobeni točki ne vleče. Zgodba morda ni pisana na kožo pisana vsem, saj je precej specifična. Navdušencem filma bo zagotovo navdihujoča, mnogim pa verjetno ne bo vredna ogleda. Mi bi vas spodbudili, da filmu date priložnost, saj je zelo dober.

Steven Spielberg je svojo filmografijo dopolnil s filmom, ki mu morda celo pomeni največ. Na velikem platnu je prikazal svojo zgodbo, ki je lahko navdih za vsakogar. Tudi če ne gojite strasti do filmov, jo najbrž gojite do česa drugega. Potrebno je slediti svojim sanjam, četudi ne bo uspelo vsakemu, saj si drugače tega na stara leta ne boste odpustili.

Fabelmanovi se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Posebej ga priporočamo ljubiteljem filma in filmografije Stevena Spielberga, pa tudi tistim, ki radi pogledajo družinske zgodbe o odraščanju.

Ocena 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Izvrstna režija Spielberga
  • Odlična glasba Williamsa
  • Navdihujoča zgodba
  • Fenomenalne igralske predstave
  • Perfekten zaključek

MINUSI

  • Specifična zgodba, ki ne bo vsem zanimiva
  • Lahko bi bil malenkost krajši

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih