Lestvica TOP 10 glasbenih podlag Johna Williamsa

John Williams velja za najboljšega filmskega skladatelja vseh časov. Podpisal se je pod najbolj ikonične filmske podlage, katerih glasbo danes poznajo vsi. Pred kratkim je zaokrožila vest, da se legendarni Williams poslavlja od filmskega skladanja, zato je zdaj idealen čas, da pogledamo njegovo kariero in dosežke.

Le kdo od nas ni odraščal z glasbo Johna Williamsa? Mogoče se tega niti ne zavedate, a prav ameriški skladatelj je »kriv« za glasbo v filmih kot so Vojna zvezd, E.T. Vesoljček, Jurski park, Harry Potter, Indiana Jones in mnogih drugih. V filmskih krogih velja za največjega filmskega skladatelja vseh časov. Danes šteje 90 let, zato ne preseneča dejstvo, da se poslavlja od filmskega sveta in se bo posvetil samo še skladanju klasične glasbe, ki je njegova prva ljubezen.

Redno sodeloval s Spielbergom in Lucasom

O njegovi odličnosti priča neverjetnih 52 nominacij za oskarja (več, 59, jih ima le Walt Disney) in pet kipcev. Realno bi jih moral dobiti še več, a je Akademija njegovo odličnost prevečkrat jemala za samoumevno. V svoji karieri je prejel tudi 25 nagrad Grammy, sedem nagrad bafta in štiri zlate globuse. Med 25. najbolj dobičkonosnimi filmi vseh časov, je Williams kreiral glasbo za 9 od teh. Veliko je sodeloval z režiserjem Steven Spielbergom, s katerim sta vedno znova znala pričarati unikatno filmsko izkušnjo, kot tudi z Georgom Lucasom.

Sestaviti lestvico njegovih najboljših glasbenih podlag je praktično misija nemogoče, saj ima vsak svoj okus in preference. Pri razvrstitvi smo poskušali upoštevati, kako poznana je ta glasba danes, kako je bila ob času izida in uspeh filmov ter seveda tudi naš okus.

To je naša razvrstitev glasbenih podlag Johna Williamsa:

10. Bližnja srečanja tretje vrste

Bližnja srečanja tretje vrste oz. Close Encounters of the Third Kind velja za enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov vseh časov. Dolgoletni projekt Stevena Spielberga o prihodu vesoljcev je potreboval močno glasbeno podlago in Williams je bil očitna izbira. Pripravil je več kot 300 glasbenih predlogov za Spielberga in na koncu so vsekakor izbrali pravega. Vrhunec filma deluje prav zaradi ikonične glasbe, ki trenutek prihoda vesoljcev dvigne za dva ali tri nivoje višje ter mu doda močno emocionalno težo.

9. Sam doma

Sam doma oz. Home Alone je v Sloveniji verjetno eden najbolj gledanih filmov vseh časov. TV postaje vsako leto tekmujejo, kdo ga bo v decembru prvi predvajal in prav nič drugače ni niti drugje na svetu. Božično vzdušje, hkrati pa tudi otožnost pozabljenega Kevina je z ikonično glasbo vrhunsko pričaral prav John Williams. Slednji je znal prekrasno prikazati Kevinovo srečo, žalost in vse kar spada vmes. Glasbo iz filma Sam doma danes pozna vsak zemljan.

8. Superman 

Se spomnite filma Superman iz leta 1978. Ne? No, zagotovo se spomnite njegove glasbe. John Williams najprej ni bil predviden kot glasbeni skladatelj tega projekta, a so ga najeli po tem, ko niso uspeli uskladiti urnikov z Jerryjem Goldsmithom. Naslovna pesem filma je tako znana, da je bila izdana tudi kot singel. Na ameriški lestvici Billboard je uspela prilesti v top 100, danes pa jo poznajo prav vsi.

7. Žrelo

Žrelo oz. Jaws je film, ki je katapultiral kariero Stevena Spielberga in ustoličil poletne uspešnice v družbeno sfero. Film o grozljivem morskem psu, ki ogroža vse plavalce tamkajšnjega morja je marsikomu povzročil fobijo pred plavanjem v globokem morju. Williams je zgolj z notama E in F poskrbel za glasbo, ki je danes sinonim za približevanje nevarnosti. Več kot zasluženo je prejel tudi oskarja, film pa danes spada med najbolj pomembne v zgodovini filmske industrije.

6. Schindlerjev seznam

Schindlerjev seznam oz. Schindler’s List spada med najboljše filme v zgodovini filmske industrije. Njegova srce parajoča zgodba in prekrasna črno-bela fotografija na čelu z izjemno predstavo Liama Neesona so poskrbeli za solze v očeh preštevilnih gledalcev. Za piko na i je poskrbel John Williams s svojo fenomenalno glasbo. Pred začetkom produkcije je slednji Spielbergu dejal, da se ne čuti dovolj kompetentnega za pripravo glasbe v tem filmu. Spielberg se je nasmejal in odvrnil, da se strinja, a so vsi kompetentni skladatelj že mrtvi, tako da se naj potrudi po svojih najboljših močeh. Williams je seveda tudi za ta film prejel oskarja. Itzhak Perlman  pa je ime violinista, ki je poskrbel za večno melodijo tega filma.

5. E.T. Vesoljček

E.T. Vesoljček oz. E.T. the Extra-Terrestrial je zagotovo eden najbolj popularnih filmov vseh časov. Le kdo se ne spomni vesoljčka, kako telefonira domov. Še bolj ikoničen je prizor s kolesom in luno v ozadju, ki je bil tudi na promocijskem materialu. V tem filmu se Williams izkaže v vsej svoji veličini. Poskrbi za prekrasno glasbeno podlago, ki poskrbi za to, da simpatiziramo z vesoljčkom in navijamo za srečen konec. Film je na podelitvi oskarjev slavil v vseh kategorijah, povezanih z zvokom.

4. Jurski park

Jurski park oz. Jurassic Park je še en film, ki ga poznamo prav vsi. John Williams je še enkrat več skupaj s Spielbergom ustvaril večno uspešnico, ki je postavila temelje za začetek franšize. Orkestralna glasba izžareva strahospoštovanje in fascinacijo nad dinozavri, ki jih tako realistično do takrat na velikem platnu ni uspel predstaviti še nihče. Naslovno pesem ste najbrž slišali neštetokrat, tudi v najnovejšem filmu Jurski svet: Prevlada, ki zaključuje obe trilogiji, a žal ni dorasel originalu.

3. Harry Potter

Kako je slišati čarovnija? Danes po zaslugi Johna Williamsa to vemo prav vsi. Zagotovo ste že slišali Hedwigovo pesem. Prvi film v franšizi je ključnega pomena za uspeh in prav tukaj so vsi ključni akterji povlekli prave poteze. Idealna igralska zasedba in fenomenalni vizualni učinki z magično glasbo za piko na i so nas že od prve sekunde povlekli v svet čarovništva. Williams je poskrbel za glasbo v prvih treh filmih in postavil temelje za svoje naslednike. Veliko ljudi v tridesetih lahko danes ponosno reče, da so odraščali skupaj z liki v franšizi Harry Potter in prav vsakemu se še vedno dvignejo kocine na roki kvišku ter nariše nasmeh na obraz, ko zasliši znano melodijo.

2. Indiana Jones

Indiana Jones je eden najbolj priljubljenih filmskih likov vseh časov, njegovi filmi pa razveseljujejo stare in mlade. Po uspehu prvega filma Indiana Jones in lov za izgubljenih zakladom se je hitro zgodilo prvo, nato pa tudi drugo in kasneje še tretje nadaljevanje. Vse štiri filme je režiral Steven Spielberg, za glasbo v vseh štirih filmih (vključno s prihajajočim petim v prihodnjem letu) pa je poskrbel Williams. Naslovna pesem Indiane Jonesa je danes med najbolj znanimi filmskimi glasbenimi utrinki vseh časov in jo poznajo prav vsi. Gledalcu takoj da občutek avanture, dogodivščine in zanimivega ter napetega dogajanja.

1. Vojna zvezd

Vojna zvezd oz. Star Wars enostavno mora biti številka ena na tej lestvici. John Williams je v prvem filmu postavil temelje glasbe, ki je danes verjetno najbolj poznana v zgodovini filma. Od prvega trenutka prvega filma nas »udari« mogočni orkester, ki skupaj z zapisom na velikem platnu naredi uverturo. To glasbo še danes mnogi uporabljajo pri nagradnih igrah po tem ko udeleženci pravilno odgovorijo.

Svoje delo je Williams briljantno nadgradil v vseh nadaljevanjih. Danes je poleg naslovne pesmi Vojne zvezd verjetno najbolj znan t.i. Imperial March, ki nam brez besed, zgolj z glasbo, pove vse kar je potrebno vedeti o Darth Vaderju, največjem filmskem zlikovcu vseh časov. Še danes se nam ob poslušanju glasbe naježi koža. Kot da bi bilo prvič.

John Williams je največji filmski skladatelj vseh časov

Če zadnje novice res držijo in se je Williams pripravljen filmsko upokojiti, lahko rečemo le, da je bil privilegij živeti v času, ko je ustvarjal. Zagotovo največji in najbolj vpliven filmski skladatelj, katerega še danes poskušajo imitirati mnogi oz. služi kot navdih mladim in starim. Mojster je pač mojster in John Williams bo v zgodovino filmske industrije za vedno zapisan z zlatimi črkami.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih