Recenzija: Jurski svet: Prevlada

»Neprepričljiv zaključek dveh trilogij«

Jurski svet: Prevlada je najnovejši film v franšizi Jurski park, ki povezuje in zaključuje obe trilogiji. Film je soliden, nič posebnega, in v veliki meri igra na karto nostalgije. Za ljubitelje franšize bo to najbrž dober zaključek večje zgodbe, ki ima kar precej pomanjkljivosti. Vsekakor priporočamo ogled v 3D, saj boste tako v popolnosti doživeli to, kar so si ustvarjalci zamislili.

Franšiza Jurski park je svojo pot udarno začela davnega leta 1993 s filmom Stevena Spielberga, ki je navdušil stare in mlade ter postal kulturni fenomen. Po dveh nadaljevanjih je franšiza slabih 15 let počivala in se uspešno vrnila leta 2015 s filmom Jurski svet. Po uspešnem nadaljevanju smo zdaj dobili film, ki zaokrožuje in zaključuje drugo franšizo, hkrati pa tudi večjo zgodbo.

Komercialni uspeh nove trilogije je kar klical po novih filmih za vsako ceno. Bilo je nekaj skepse, kaj novega se še da povedati v tem svetu in to upravičeno. Jurski svet: Prevlada je film, ki pravzaprav ni bil potreben in v osnovi nima neke resne ideje. Igra na karto nostalgije, saj povezuje obe trilogiji in upa na Spider-Man učinek, ki pa se v tem primeru žal ne zgodi.

Jurski svet: Prevlada se dogaja nekaj let po zadnjem filmu Padlo kraljestvo. Dinozavri prosto bivajo na Zemlji in to ogroža obstoj človeštva. Omeniti velja tudi podjetje Biosyn Genetics, ki je veliki »zlikovec« filma in protagonisti poskušajo njihovo delovanje razkrinkati.

Jurski svet Chris Pratt

Igralsko ekipo sestavljajo Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum in BD Wong. Prijeten dodatek sta DeWanda Wise in mlada Isabella Sermon. O igralcih nima smisla izgubljati besed. To so vrhunski profesionalci, ki lahko naredijo to, kar jim scenarij dopušča. V tem primeru bolj malo. Še najbolj izstopa Jeff Goldblum, kateremu se je ob ogledu in pripombah krohotala cela dvorana. Goldblum v bistvu igra samega sebe in prav zato je ta stvar pozitivno izstopala.

Režija in scenarij sta verjetno največje razočaranje filma. Režija Colina Trevorrowa je še solidna, scenarij pa nas pusti željne po več. Vsi vemo, da v osnovi zgodba ni v ospredju teh filmov, a ne moremo se znebiti občutka, da so se vnaprej odločili igrati na karto nostalgije, ker dandanes to pač doživlja dobre odzive. Tukaj tega efekta ni, saj je od prvih filmov vseeno minilo že 30 let, zato bodo ta učinek doživeli samo starejši od 40 let, ki so v mladih letih gledali prvi film.

Jurski park old cast

Poanta teh filmov so vedno bili vizualni učinki in dinozavri. Tukaj velja ustvarjalce pohvaliti, saj so se resnično potrudili. Ustvarili so več kot 18 popolnoma novih dinozavrov, prav tako pa so ti dosti bolj v ospredju zgodbe kot v prejšnjih filmih. To je dobro in slabo hkrati, saj je veliki klimaks filma preveč odvisen od CGI in premalo od nekih človeških odnosov in situacij. To razvrednoti vrhunec filma, saj imamo občutek, kot da gledamo Godzila proti Kongu.

Montaža filma in vizualni učinki so tako svetla točka filma. Ko danes gledamo stare filme, se zdijo dinozavri smešno računalniško generirani. Tehnika je v teh letih šla toliko naprej, da so v tem filmu neverjetno realistični. Glasba je dobra, a veliko navdiha črpa v originalu in ponovno v veliki meri igra na občutek nostalgije.

Jurski svet

Težko rečemo, da je to film, ki smo si ga želeli ali bi ga potrebovali, a je bilo po drugi strani iluzorno pričakovati filmsko mojstrovino. Ta svet ima svoje omejitve in ustvarjalci so delovali v določenih okvirih.

Jurski svet: Prevlada je vsekakor film, ki ni popoln, a je še vedno gledljiv za navdušence franšize in ljubitelje podobnih filmov. Priporočamo ogled v 3D, da vas prevzame ta efekt in se ne boste toliko osredotočali na zgodbo, ki je preveč predvidljiva.

Film Jurski svet: Prevlada se trenutno predvaja v vseh večjih kinematografih v Sloveniji in na svetu. Pojdite in si ga oglejte.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Realistični dinozavri
  • Solidna montaža filma
  • Dober humor
  • Odličen za ogled v 3D

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Preveč zanašanja na nostalgijo
  • Šibek zlikovec

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih