Recenzija: Želja

“Želim si, da bi bilo filma čimprej konec.”

Nobena skrivnost ni, da je studio Disney v zadnjem desetletju navkljub ogromnemu finančnemu uspehu kreativno popolnoma bankrotiral. Studio, ki je marsikomu izmed nas predstavljal pomemben del mladosti, je zadnja leta zamegljen od želje po hitrem zaslužku in kot tak proizvaja povečini zgolj obupne predelave lastnih animiranih klasik, superherojski kič ali pa dvajseto nadaljevanje filmskih uspešnic izpred četrt stoletja. 

Situacija pa je trenutno še tako bolj žalostna, saj Disney tudi v redkih trenutkih, ko studio še uspe dostaviti kakšen izviren film, tega napolni s cenenimi nostalgičnimi bonbončki in vse prej kot subtilnimi referencami na njegove največje filmske uspešnice. Dober dokaz tega je najnovejši Disneyjev umotvor s preprostim naslovom Želja, ki – naslovu primerno  – spregovori o pomembnosti ohranjanja želja, četudi si bo občinstvo med ogledom najverjetneje zaželelo, da bi bilo filma čimprej konec. 

Komični muzikal je postavljen v čarobno kraljestvo Rosas, kateremu vlada dobrodušni kralj Magnifico, ki v svojem gradu čuva želje svojih podanikov in enkrat na leto izbere nekoga, kateremu željo tudi uresniči. Toda ko zasanjano dekle Asha ugotovi, da Magnifico marsikatero željo nemarno odvrže in nikoli ne izpolni, se odloči, da se mu bo postavila po robu s pomočjo male zvezde z neskončno energijo. 

Želja je film, ki se ponaša z zanimivo idejo prikaza relavantnosti posameznikovih največjih želja, katerim se ne bi smel nikoli odpovedati ali pa dopustiti, da bi bile v lasti kogarkoli drugega. Toda ta ideja se v praksi nikoli ne razvije v kaj omembe vrednega; Želja je namreč uro in pol (pre)dolgo mrtvilo od filma, ki se trmasto oklepa vseh možnih klišejev iz Disneyjevih animiranih klasik in ne premore niti kančka izvirnosti, domiselnosti ali kakršnegakoli presenečenja. 

Navkljub zanimivemu konceptu je zgodba filma že kar žaljivo predvidljiva in pospremljena z dolgočasnimi in razvlečenimi pevskimi točkami, ki ne uspejo ustvariti nobenega pristnega pravljičnega vzdušja, nič bolje pa jo ne odnesejo liki, ki so boleče enodimenzionalni in nezanimivi; Asha je tipično popolno dobro dekle, Magnifico je tipičen zlobnež, ki je hudoben zgolj zato, ker film to od njega zahteva, preostali liki pa so tako površinski in nedodelani, da že med ogledom zbežijo iz gledalčevega spomina.  

Želja je film, ob katerem si boste želeli, da bi ga bilo čimprej konec. Je tudi film, katerega ogled zahteva ogromno napora. Navkljub ogromnemu potencialu in nekaterim domiselnim idejam je pričujoča animiranka popolna izguba časa, o kateri je težko dolgo pisati, saj ne ponudi ničesar, kar bi bilo vredno omembe. 

Film Želja si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov. 

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Občasno privlačna animacija
  • Film se spogleduje z nekaterimi zanimivimi idejami

MINUSI

  • Dolgočasne in razvlečene pevske točke
  • Nezanimivi in plitki liki
  • Predvidljiva zgodba
  • Lenobno recikliranje klišejev
  • Cel kup neizkoriščenega potenciala

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih