Recenzija: Vzporedni materi

»Penélope Cruz v svoji najboljši izvedbi«

Parallel Mothers oz. Vzporedni materi je drama španskega režiserja Pedra Almodóvarja. Slednji velja za enega najboljših evropskih filmskih ustvarjalcev in tudi tokrat je to potrdil. Vzporedni materi je zelo dober film o dveh materah, ki si ne bi mogli biti bolj različni, hkrati pa ju po spletu okoliščin veže trdna in nerazdružljiva vez. V glavni vlogi blesti Penélope Cruz, ki bi si za svojo predstavo brez najmanjšega dvoma zaslužila oskarja.

Španski režiser in scenarist Pedro Almodóvar se je v preteklosti že zacementiral kot filmski mojster svetovnega kova s filmi kot so Ženske na robu živčnega zloma, Vse o moji materi, Govori z njo in nazadnje leta 2019 z Bolečina in slava. Ima dve filmski muzi: Antonia Banderasa in Penélope Cruz. Slednja je tudi v ospredju filma Vzporedni materi. Film je lani odprl beneški filmski festival in požel salve pozitivnih kritik tako občinstva kot kritikov.

Vzporedni materi pripoveduje dve zgodbi, ki se konstantno prepletata. Nekoliko bolj v ospredju je prva, ki govori o materinstvu in posledicah, ki temu sledijo. Pod površino in na koncu tudi nad njo pa tli še bolj osebna zgodba o španski državljanski vojni.

Poleg Cruzove je v glavni vlogi Milena Smit in skupaj tvorita zanimiv tandem. Ena je noseča kot 17-letnica, prehitro in nepričakovano, druga pa zelo pozno, v svojih 40-tih, tudi nepričakovano, ampak to sprejema veliko bolj radostno. Rodita isti dan in sta si v oporo tudi v mesecih po porodu.

Parallel Mothers pregnant

Film je zelo večplasten in ne govori samo o eni stvari. Po eni strani se dotika prehitre in neželene nosečnosti, na drugi strani pa lepo prikaže praznino ženske srednjih let z zavidljivo kariero, ki ima na videz vse. Opozori tudi na posledice nefunkcionalne družine na otroka in dinamiko igranja v gledališču. Za piko na i pa vrhunsko poustvari življenje ljudi višjega srednjega razreda v Madridu.

Druga zgodba, ki tli pod površjem pa govori o posledicah španske državljanske vojne za potomce padlih vojakov. Številne babice in prababice ter njihovi otroci še vedno niso dostojno pokopali svojih možev, očetov oz. dedkov. Glavna junakinja, Janis, želi storiti prav to in je za to pripravljena premikati gore.

Film ima številne pluse. Najbolj zagotovo zasije Penélope Cruz, ki je preprosto dih jemajoča in bi si za to predstavo vsekakor zaslužila oskarja. Ker ne vodi močne oskar kampanje in se ne prilizuje medijem se poraja vprašanje ali bo sploh nominirana za najboljšo igralko. To je najmanj, kar bi se moralo zgoditi, sami bi ji čislan kipec tudi podelili.

Penelope Cruz Parallel Mothers

Režija Almodóvarja je zelo dobra. Kadriranje je vrhunsko, saj konstantno postavlja Janis (Cruz) in Ano (Smit) eno nasproti drugi. S tem ves čas namiguje na to, kako zelo sta si različni, obenem pa nam sama zgodba kaže podobnosti med njima. Tudi Smitova je zelo dobra v svoji vlogi, a scenarij od nje ne zahteva toliko igralskega razpona kot od Cruzove. V filmu prevladujejo močne in tople barve, ki mu dajejo svežino. Fotografije slike, skupaj z režijo, skrbi za kadre, ki vam bodo še nekaj časa ostali v spominu.

Scenarij je zelo dober in premišljen. Ima nekaj pričakovanih zapletov, a vso dogajanje v filmu vseeno ni čisto predvidljivo. Glasba Alberta Iglesiasa je zelo pomembna in odlično poustvari mentalni aspekt likov in njihovega počutja. Pri vrhuncu filma ima ključno vlogo in zadnji prizor dvigne na popolnoma nov nivo. Scenografija je izvrstna. Stanovanje, delovni prostor in vse ostalo je dodelano do najmanjše podrobnosti. Montaža je učinkovita in na nobeni točki ne zapravljamo časa.

Parallel Mothers dinner

Edini večji minus filma je, da si je Almodóvar mogoče zadal nekoliko preveč, sploh s tematiko španske državljanske vojne. Sicer se da jasno razbrati, kaj želi povedati, a je zgodba o materinstvu tako zelo v ospredju skozi celoten film, da zadnje dejanje, kljub čustvenemu efektu, izpade kot prizor iz nekega drugega filma.

Film bi vsekakor priporočali vsem, sploh tistim, ki imajo radi art kino, evropske filmarje in zgodbe o materinstvu. Zagotovo bo zanimiv veliki večini gledalcev, saj je vrhunsko dodelan v vseh pogledih, za piko na i pa ga na plečih nosi Cruzova s svojo briljantno igralsko predstavo.

Film je bil do nedavnega v redni distribuciji vseh večjih komercialnih kinematografov v Sloveniji. V kolikor ga niste uspeli ujeti, imate to možnost še vedno v Kinodvoru ali pa ta vikend v Mestnem kinu Ptuj, Kinu Slovenska Bistrica, Kinu Rogaška, Kinu Brežice oz. v kratkem v Mestnem kinu Domžale in Kinu Velenje.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Fenomenalna Penélope Cruz
  • Odlična režija Almodóvarja
  • Izvrstna scenografija
  • Zelo dobra uporaba glasbe

MINUSI

  • Delno predvidljiv zaplet
  • Nepovezanost obeh zgodb

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih