Recenzija: Vzornik

»Pomembna zgodba, vredna ogleda«

Vzornik je novi slovenski film, ki gledalcem pošilja številna pomembna sporočila. Film Nejca Gazvode ne govori le o eni stvari, temveč se na primeru realne situacije loteva esencialnih vprašanj našega vsakdana. Vzornik ni enostaven film za ogled, je pa zato toliko bolj pomemben. Ob ogledu ne boste nujno uživali, a se boste nedvomno zamislili. Kaj več si od filmske izkušnje še lahko želite?

V uredništvu Filmologije smo zmeraj zelo veseli slovenskih filmov. Našo kulturo je namreč treba razvijati in podpirati. To lahko v teh dneh storite z obiskom vašega najbližjega kina ter si ogledate film Vzornik. Prepričani smo, da vam ne bo žal.

Zgodba filma Vzornik je na videz zelo preprosta. Dogajanje je postavljeno v čas epidemije Covid-19, kjer se na eni od šol pripravljajo na zaključek leta. Gledalec dogajanje spremlja večinoma iz zornega kota Jana, mladega fanta, ki je tik pred zaključkom šolanja, ter njegove mame Maje, ki je psihologinja na tej isti šoli.

V glavnih vlogah sta Mojca Funkl ter mladi France Mandić. Njuni igralski predstavi sta ključni za uspeh filma in moramo reči, da jima vse zadano odlično uspe. Vloga Maje bi bila za prenekatero igralko najbrž prevelik zalogaj, saj je lik resnično večplasten in tekom filma se ji pripeti marsikaj, a Mojca Funkl jo vrhunsko humanizira in ob ogledu imate občutek, da to osebo poznate. Tudi mladi Mandić mora veliko igranja opraviti brez dialoga, zgolj z obrazno mimiko, in to mu več kot uspe. Gledalec čuti njegovo stisko in frustracijo ter ga na vsaki točki razume.

Vzornik naslovna

V stranskih vlogah sta nič manj izvrstna Jure Henigman in Vesna Pernarčič. Slednja imata resda epizodne vloge, a se njun vpliv čuti še dolgo po tem, ko ju več ni na zaslonu. Prijetno presenečenje filma je Klara Kuk. V zelo nehvaležno vlogo se odlično vživi in daje mladi psihologinji Neji tisto nekaj, zaradi česar jo boste hitro zasovražili, točno tako kot si želita pisca zgodbe. Klara je tukaj in v seriji Ja, Chef! dokazala, da ima širok igralski razpon, zato se že veselimo njenih naslednjih projektov.

Režija Nejca Gazvode je zelo dobra pri ustvarjanju temačnega in negotovega ambienta. Namensko dogajanje dostikrat postavi v temačno okolje in le redko vidimo trenutke radosti. Že prvi prizor filma bo marsikoga šokiral, vendar je vse namensko. Najbolj izstopajo počasna približevanja v obraz glavnih likov sredi množice, ko tako pri Maji kot Janu uspe gledalca zelo dobro popeljati v njuno mentalno stanje, četudi se okrog njiju dogaja pravi mali cirkus.

Mojca Funkl

Film ima veliko sporočil. Vsaj tako smo ga razumeli mi. V prvi vrsti je kritika medvrstniškega nasilja in prihodnjih generacij, ki postajajo vedno bolj krute in zlobne. Nič manj pomembna tematika ni disfunkcionalna družina in posledice, ki jih takšno okolje nosi, tako za odraslega kot tudi za otroka. Ravno od tod tudi naslov filma, saj Jan najde vzornika v sosedu, ki ima morda srce na pravem mestu, še zdaleč pa ne urejenega življenja. Zanimivo bi bilo slišati, kako film dojema akademska sfera. Precej direktno namreč opozarja na številne problematike, s kateri se danes soočajo učitelji in vodstvo šol.

Razplet filma bo mnoge presenetil, četudi je do neke mere predvidljiv. Če pričakujete radosten in vesel film, ste izbrali napačen naslov. Vzornik to ni. Ni pa to razlog, da si ga ne bi ogledali. Prepričani smo, da se bodo v njem, tako ali drugače, našli številni.

Vzornik

Za konec naj omenimo še samomorilska nagnjenja, ki jih imajo ljudje zaradi osebne stiske. Vsaka taka oseba si zasluži pomoč in na vsakem od nas je, da priskočimo na pomoč tistemu, ki pomoč potrebuje. V Sloveniji imamo za takšne situacije veliko institucij. Več informacij najdete na tej povezavi.

Vzornik je pomemben film in spodbujamo vas, da se odpravite v bližnji kino in si ga ogledate. Mogoče si v veselem decembru želite bolj lahkih filmov. To razumemo, a ne spreglejte odličnega slovenskega naslova samo zato ker govori o tematiki, ki je nekoliko težja. Film bi priporočali vsem, saj je naš in slovensko kulturo je treba podpirati.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlične igralske predstave
  • Prefinjena režija
  • Pomembna tematika
  • Preobrat v zgodbi

MINUSI

  • Za mnoge pretežka tematika

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih