Recenzija: Stari

»Veliko razočaranje«

Old oz. Stari je najnovejši film režiserja M. Night Shyamalana, ki ne deluje in je veliko razočaranje. Napovednik je ogromno obetal, a film niti približno ne izpolni pričakovanj. Gledalec pričakuje grozljivko, dobi pa kvazi shrljivko, ki je tako bizarna, da je bolj smešna kot grozna.

M. Night Shyamalan je ameriški režiser/scenarist indijskega porekla, ki je v preteklosti zaslovel s filmi kot so Šesti čut, Nezlomljivi in Znamenja. Znan je predvsem po tem, da želi gledalce pogosto presenetiti z nepričakovanimi razpleti zgodbe, ki bi jih pustili odprtih ust. V filmu Šesti čut mu to brez dvoma uspe. V najnovejšem, Stari, zagotovo ne.

Zgodba temelji na francosko-švicarski knjigi Peščeni grad (Sandcastle) Pierra Oscarja Levya in Frederika Peetersa. Shyamalan je knjigo prebral leta 2019, po tem ko mu jo je za očetovski dan podarila hčerka. Takoj mu je bila všeč in odločil se je posneti filmsko priredbo. Ker knjige nisem prebral, težko sodim ali je film ustrezna priredba, a bi si po ogledu skoraj zagotovo upal trditi, da je knjiga boljša.

Filmska priredba se osredotoča na odročno plažo, kjer se vsi kopalci bliskovito hitro starajo. Če se to sliši bizarno, si lahko predstavljate, kako težko je bilo to smiselno zapakirati v logičen film. Shyamalanu tokrat to žal ni uspelo. Otroci v nekaj urah popolnoma odrastejo, njihovi starši postanejo upokojenci, najstarejši udeleženci plaže pa… Si lahko predstavljate. Vsi udeleženci so različni in po svoje zanimivi, a prav noben od igralcev svojega lika ne izkoristi. Rufus Sewell se še najbolj trudi kot shizofreni zdravnik, a v svojem trudu pretirava in gre preko meje dobrega okusa.

Razlogov, zakaj film ne deluje, je veliko. Prvi dober pokazatelj je, da se je večina kinodvorane smejala ob prizorih, ki bi morali biti shrljivi, saj smo bili tako ziritirani nad nelogičnostjo filma. Dialog je slab, odrezav, in igralci ga dostavljajo zelo robotsko. Prav noben od igralcev ne izstopa, niti Vicky Krieps, ki je v filmu Fantomska nit držala igralski korak z Daniel Day-Lewisom. Torej vemo, da zna igrati, a tukaj tega ne pokaže.

Zgodba je preambiciozno zastavljena in na koncu koncev ni logična. Osnovna napaka scenarija je, da nam liki poskušajo vse povedati, namesto, da bi nam režiser to pokazal. Še ena čudna odločitev je, da se prav vsi liki preveč pogovarjajo o svojih poklicih, saj to na koncu ni pomembno za sam razplet zgodbe. Prav tako poskušajo »znanstveno« razložiti dogajanje v filmu, a se potem sami ne držijo lastnih pravil. Tudi proces staranja je zelo nedosleden pri različnih likih. Razplet je nezadovoljiv in gledalcu ne nudi zadoščenja.

Nekaj kvalitetnih stvari se v filmu sicer najde. Pohvaliti velja izbiro scenografije, saj je celoten ambient filma prekrasen. Gledalca nemudoma pritegne in prav vsi bi si želeli preživeti dopust v takšnem raju. Shyamalan veliko uporablja prvoosebni pogled kamere, ki dobro poustvari zmedo in kaos, ki vlada, ko se udeleženci začnejo zavedati, kaj se dogaja. Kamera je na tleh z njimi in služi kot dodaten lik.

Vse skupaj žal ne izniči drugih pomanjkljivosti v filmu in žal ga ne moremo oceniti pozitivno.

Film bi priporočali samo tistim, ki imajo radi shrljivke, ne glede na njihovo kvaliteto. Če boste za trenutek ob ogledu vklopili možgane, vam film ne bo všeč, saj je nelogičen in nedosleden. Upam, da vas nismo preveč odvrnili od ogleda, saj je za slovenske kinodvorane trenutno pomemben prav vsak gledalec. Obisk kinodvoran zato toplo priporočamo.

Ogled filma Stari je od prejšnjega tedna možen v vseh slovenskih kinodvoranah. Potrpežljiv ogled želimo!

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Prekrasna scenografija
  • Prvoosebna kamera

MINUSI

  • Nesmiselna zgodba
  • Zelo slab dialog
  • Nezadovoljiv razplet
  • Nedosledno upoštevanje znanosti

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih