Recenzija: Spider-Man Potovanje skozi Spider-Svet

»Miles Morales je številka ena med Spider-Mani«

Miles Morales se je po enem od najboljših filmov v franšizi Spider-Man vrnil s še eno vizualno bombo, ki nas je prepričala, da smo tokrat dobili najboljšega Spider-Mana doslej. Drugi del iz trilogije Spider-Man: Potovanje skozi Spider-Svet nam poda sto in en razlog, zakaj vsi obožujemo točno tega superjunaka ter s svojo drznostjo uspe iti stopničko višje kot katerikoli superjunaški film do sedaj. Z njim se vrnemo v svet stripov, filmov, iger in hkrati pričaramo unikaten svet Spider-Mana, ki smo ga videli zgolj v prvem filmu iz trilogije.

Spider-Man: Potovanje skozi Spider-Svet nadaljuje svojo zgodbo iz prvega filma, kjer smo končali s prijetnim sporočilom »Vsak je lahko Spider-Man«. V drugem delu vidimo malenkost starejšega, petnajstletnega Milesa Moralesa, ki še išče pomen v njegovem dobrem delu in njegova ponovna združitev z Gwen Stacy mu daje navdih in motivacijo. S tem naleti na ekipo sorodnih Spider-Manov, ki so zadolženi za zaščito obstoja Spider-Sveta. Miles se tako znajde v sporu z likom, ki smo ga lahko opazili na koncu prvega filma, Miguelom O’Haro (Oscar Isaac).

Gwen in Miles v Spider-Man Potovanje skozi Spider-Svet

Če zgodbo pogledamo nekoliko širše, je na prostosti glavni zlikovec Spot (Jason Schwartzman), ki ga hitro spoznamo in ga Miles ne smatra kot prvorazrednega zlikovca. Ustvarjalci tekom filma ponovno sijajno predstavljajo nove Spider-Man like, ki jih hitro vzljubimo in z veseljem spremljamo njihovo unikatno uporabo supermoči. Vredno je omeniti še izjemno pomembno Spider-Woman oziroma Jessico Drew (Issa Rae), ki nas takoj impresionira s svojim stilom. Pomembna za zgodbo sta še Spideyja Pavitr Prabhakar (Karan Soni) in Hobie Brown (Daniel Kaluuya).

Film vas enostavno ne bo izpustil iz rok tekom celotnega trajanja, saj sta njegova vizualna spektakularnost in animacija tako drugačni od vseh podobnih filmov. Na ekranu je ogromno dogajanja, tako da boste na koncu filma samo izdihnili od prekomerne pozitivne stimulacije. Prav vse elemente so ustvarjalci do zadnjega izkoristili. Najprej velja izpostaviti občutek branja stripa, ki je bil prisoten že v prvem filmu, a tokrat ga občutimo še toliko bolj. Večkrat imamo majhne različne besede, skice in celo direktne navedbe iz stripov. Slednje so opazne predvsem pri prizorih Miguela O’Hare. Za film so ustvarili kar 280 različnih verzij Spider-Mana, od tega je kar 95 uradnih verzij iz stripov.

Spider-Man Potovanje skozi Spider-Svet

Pri tem dobimo tudi odpikane verzije Spider-Manov, za katere gledalci še sami nikoli ne bi verjeli, da obstajajo. Že samo v ta aspekt je bilo dodelanih toliko podrobnosti, da moramo samo reči kapo dol ustvarjalcem. Zanimivo je tudi to, da smo videli različice iz vseh medijskih kanalov, kar nakazuje, da sta Miles Morales in njegov Spider-Svet tudi uradno del Marvel univerzuma. Dodatno to pomeni, da bomo verjetno v kratkem dobili kakšno drugo obliko Moralesa. V filmu, brez da vam vse razkrijemo, lahko opazimo zelo zanimivega igralca iz enega od Spider-Svetov. Ne bi bili presenečeni, če se v nadaljevanju pojavi še kdo podoben.

V ospredju filma so različne barvne sheme in animacije, ki se prekrasno prelivajo ena v drugo. Pri barvah lahko vidimo takojšnjo razliko med svetovi, večkrat se tudi v čustvenih prizorih spreminjajo glede na počutje lika, ki ga spremljamo. Primer tega je Gwen, ko se pogovarja s svojim očetom in je obdana z modro barvo, ki nakazuje depresijo, naproti njemu, kjer lahko vidimo izžarevanje rdečih odtenkov, vse skupaj pa se začne prelivati ob njunem objemu. Pri animaciji bi izpostavili Miguela O’Haro, ki izgleda bolj dodelan in napreden od ostalih Spider-Manov. Njegovo popolno nasprotje je Hobie Brown, ki je namerno narisan razburkano in deluje na šestih sličicah na sekundo, a ga ravno zaradi tega obdaja posebna avra.

hobie brown

Nazadnje je tukaj še Miles, ki je ključen pri velikem presenečenju filma, na katerega ustvarjalci vseskozi namigujejo, a ga vseeno ne pričakujemo do skoraj zadnjega trenutka. Ponovno tukaj vstopi izjemno prelivanje barv ter izrazita dodelanost svetov, katerih ne moremo popolnoma ločiti, zato nas za trenutek zavedejo. Največji razvoj lika iz animacijskega pogleda je zagotovo dobil glavni zlikovec Spot, ki se je do konca filma prelevil v najbolj zastrašujoči lik.

V Spider-Man filmih nikoli ne smemo izpustiti komedije, ki je veliko boljša od zadnjih Marvel projektov. Največ smehov dobimo pri interakcijah s starši, kjer se Miles trudi skrivati svoje dvojno življenje in pri tem skuha veliko smešnih pogovorov. Tudi bolj umirjeni čustveni dogodki z Gwen so iz publike dobili kar nekaj krohotov, da ne omenimo še vsega dogajanja v različnih Spider-Svetovih. V vsakem primeru je iz tega vidika film zadel v polno.

Spider-Man Potovanje skozi Spider-Svet

Za glasbo smo že v Potovanju skozi Spider-Svet dobili odlično podlago, kjer je izstopala čudovita skladba Sunflower pevca Posta Malonea in Swae Leeja. Tokrat so čast prepustili ameriškemu producentu Metro Boominu, ki je sestavil zvezdniško glasbeno zasedbo in pripravil vrhunsko spremljavo zgodbi. Film nam prav tako dobro prikaže kulturno raznovrstnost, saj imamo predstavljenih več družin različnih etničnih pripadnosti, ki so vse po svoje unikatne.

Sporočilo filma nas ponovno postavi pred veliko dilemo, in sicer nam predstavi kanon dogodke, ki se zgodijo v vsaki Spider-Man zgodbi in smo na njih v superjunaških zgodbah nasploh že navajeni, kot npr. smrt staršev Batmana. To so tudi primarni razlogi, zakaj se ti liki potem tudi razvijejo tako kot se, ampak Miles ima možnost, da prepreči smrt osebe, ki mu je v življenju izredno pomembna. In če ima možnost to preprečiti, ne glede na posledice, bo to enostavno storil. Drugi Spider-Mani se trudijo Milesu razložiti, da se temu ni moč izogniti in da je njihov namen večji od enega samega življenja. S tem dobimo dodatno motivacijo, da navijamo za Milesa, ki išče smisel v njihovih argumentih in hoče razbiti ta mit.

Spider-Man Potovanje skozi Spider-Svet

Na odgovore bomo morali žal še nekoliko počakati, saj prihaja tretji film, a smo z drugim delom več kot zadovoljni. Upali smo, da se film še ne bo končal in nas pustil čakati na razplet do drugega leta, a vse skupaj bo še slajše, ko si ga bomo lahko končno ogledali.

Spider-Man: Potovanje skozi Spider-Svet močno priporočamo, saj je po našem mnenju resen kandidat za film leta. Predvaja se v vseh slovenskih kinematografih, tako v izvirni kot sinhronizirani verziji.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Unikatno spektakularna animacija
  • Prelivanje barv in različne barvne sheme
  • Razvoj glavnega zlikovca
  • Dodelanost Spider-Manov in spider-svetov
  • Strip na ekranu
  • Zadetek v polno s humorjem
  • Razbijanje mitov s sporočilom filma
  • Bonbončki iz različnih Spider-Man filmov, iger in stripov

MINUSI

  • Čakanje do drugega leta za zadnji del trilogije

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih