Recenzija Space Jam: Nova legenda

»Patetičen poskus marketinga«

Space Jam: Nova legenda je animirana/igrana športna komedija, ki ji ne uspe obuditi stare slave originala iz leta 1996. Lebron James ni Michael Jordan, mlajše generacije pa ne odraščajo več z Looney Tunesi. Warner Bros. je pretiraval z marketingom ostalih vsebin na svoji platformi in posledica je slab film, ki ga ne bi pogrešali, v kolikor ne bi obstajal.

Space Jam: Nova legenda je žrtev požrešnosti Studia Warner, ki brezsramno forsira svojo plačljivo platformo HBO Max. Ideja je solidna in vemo, da deluje – Space Jam (1996) je postal kulturni fenomen, ki so si ga ogledali mladi in stari. Nadaljevanju s ponesrečeno izvedbo to zagotovo ne bo uspelo.

Zgodba je preprosta: Največja košarkarska zvezda svojega časa se znajde v paralelnem risanem svetu, kjer mora za povratek nazaj v realnost zmagati v košarkarski tekmi. V prvem delu je bil to Michael Jordan, v tem filmu pa Lebron James. Na pomoč mu priskočijo številni Looney Tunes liki na čelu z Zajcem Dolgouščkom.

Nekateri bi rekli, da Jamesu težko zamerimo slabo igranje, saj ni poklicni filmski igralec, ampak če nekdo dobi glavo vlogo v filmu, je najmanj kar od njega pričakujemo vsaj povprečno igranje. Žal Lebron tega ni bil sposoben. Ne pomaga mu slab dialog, ki je poln klišejskih stavkov, katere James dostavlja na nivoju skečev in ne vredno filmske produkcije. Vse skupaj deluje kot predolga Lebron James reklama.

Režija pod okriljem Malcoma D. Leeja je v redu, a nič posebnega – filma ne nadgradi, hkrati pa ni glavni krivec, da zadeva ne deluje. Pod scenarijem je podpisanih šest piscev, kar je verjetno eden od glavnih razlogov zakaj je zgodba slaba. Vidi se, da je imel prste vmes tudi Lebron, saj je nekaj očitnih stavkov, ki jih je zagotovo želel vključiti z upanjem, da bi postali viralni. Zgodba je tako očitna, da lahko že zdaj uganete razplet filma.

Sporočilo filma je lepo, a ga film ne zna primerno dostaviti. Pomembno je, da starši svojim otrokom prisluhnejo in jih spodbujajo pri uresničevanju svojih strasti. Prav tako je pomembno, da ne silijo otrok v početje nečesa, v čemer so sami blesteli. Vsak posameznik je unikat in tudi Lebron James je samo en. To je gonilo filma, ki hkrati deluje tudi kot koristen nasvet vsakemu staršu.

Drugo pozitivno presenečenje filma je predstava Dona Cheadla, ki kot glavni zlobec poskrbi za edine prizore, vredne filmske produkcije. Velja omeniti tudi srčno predstavo Zajčka Dolgouščka in zajčico Lolo, kateri v nadaljevanju glas posodi Zendaya. Tokrat Lola ni tako seksapilna kot v prvem delu, kar je sprožilo številne spletne debate. Za marsikaterega gledalca je bila Lola iz prvega filma namreč prva animirana simpatija, četudi se to mogoče komu zdi bizarno.

Z naskokom najslabši del filma je poteza Warner Bros. da v en film stlači vse, kar po novem pokrivajo na svoji plačljivi platformi HBO Max. Tako se na poti do Looney Tunes sveta zapeljemo mimo DC univerzuma, svetov Igre prestolov in Harry Potter ter Casablance in ostalih hitov, ki jih je možno pogledati na HBO Maxu. Da to ne bi bilo dovolj, so številni liki iz teh svetov tudi gledalci na tekmi, ki predstavlja vrhunec filma. 

Očiten in brezsramen marketing Warner Bros., ki se trudi stimulirati število novih naročnikov na HBO Max, saj trenutno krepko zaostajajo za Netflixom in Disney+.

Preveč je tudi posebnih učinkov, ki razvrednotijo resnost sporočila filma.

Film bi priporočali samo velikim ljubiteljem prvega dela in navijačem Lebrona, ki želijo videti kam so novi ustvarjalci ponesli nadaljevanje. Verjetno bodo v njem uživali tudi mlajši ljubitelji košarke, ki še vedno pogledajo kakšno risanko. Ni pa to film, v katerega bi vstopili s previsokimi pričakovanji. Je enostavna zabava, kjer ni potrebno nič razmišljati in ob katerem se boste vsake toliko tudi nasmejali.

Ogled je možen v vseh slovenskih kinematografih, tako s podnapisi kot tudi sinhronizirana verzija.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Sporočilo filma
  • Don Cheadle kot zlobec
  • Srčnost Zajčka Dolgouščka

MINUSI

  • »Igranje« Lebrona
  • Slaba zgodba in dialog
  • Posiljevanje z Warner Bros. vsebino
  • Preveč posebnih učinkov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih