Recenzija: Shang Chi in legenda o desetih prstanih

»Uspešen debi prvega azijskega superjunaka«

Shang Chi je prvi azijski superjunak, ki je prejel svoj film pod okriljem Marvela. V njegovi izvirni zgodbi izvemo njegovo preteklost in poslanstvo ter spoznamo še nepoznan fantazijski svet. Film predstavlja pomemben korak za Marvel, saj konkretno začenja četrto fazo njihovega ustvarjanja, hkrati pa bo pomenil veliko predvsem azijski skupnosti, ki končno dobiva »svojega« superjunaka.

Shang Chi in legenda o desetih prstanih je film, ki je bil v nastajanju že desetletja. Hollywood si (pre)dolgo ni upal iti v projekt, kjer bi celotno igralsko zasedbo sestavljali igralci azijskega porekla. Menili so, da to ljudem ne bo zanimivo, saj se ne bodo mogli poistovetiti z nobenim likom. Preobrat se je zgodil pred kratkim, ko je film Noro bogati Azijci s celotno azijsko igralsko zasedbo navdušil kritike in ljubitelje filmov ter v blagajne kinodvoran prinesel vrtoglave dobičke. Zid rasizma je bil podrt in Marvel je takoj zavohal svojo priložnost.

Shang Chi je v stripih Marvela prisoten že 50 let. Poznamo ga tudi po vzdevku mojster kung fuja. Njegovo izvirno zgodbo so večkrat spremenili, zato je bilo tudi pri nastajanju filma precej neznank. Dave Callaham je prispeval levji delež scenarija. Poznamo ga kot pisca Wonder Woman 1984 in Mortal Kombat. Destin Daniel Cretton je večino dela opravil kot režiser, a je delno sodeloval tudi pri ustvarjanju zgodbe.

Igralsko zasedbo so sestavili dokaj hitro. V glavni vlogi Shang Chija je Simu Liu, ki do danes ni imel prav nobene omembe vredne filmske vloge. Tukaj so precej tvegali, a se je izplačalo, saj je prav njegova odlična predstava ključna za uspeh filma. Awkwafina je ponovno fantastična, kot smo se zdaj že navadili. Film vsebuje tudi številne azijske filmske legende. Izstopata predvsem Tony Leung in Michelle Yeoh. Igralsko zasedbo dopolnjujejo Meng’er Zhang, Fala Chen, Florian Munteanu, Benedict Wong in Ben Kingsley, ki poskrbi za najboljše komične prizore.

Film je absolutno izpolnil pričakovanja in je odličen kamenček v mozaiku Marvela. Spominja na Black Pantherja z vidika pomembnosti in revolucionarnosti. Oba filma sta predstavila prvega superjunaka za specifično skupnost. Obenem sta oba kvalitetno izkoristila stripovski material in ga odlično nadgradila v vrhunsko zgodbo za velika platna. Pri Shang Chiju izstopajo predvsem akcijski prizori, ki so zaradi vrhunske koreografije dih jemajoči.

Film v osnovi želi predstaviti glavni lik in skrivnostno organizacijo Desetih prstanov kar mu zelo dobro uspe. Vidi se, da so ustvarjalci veliko navdiha črpali iz legendarnih azijskih filmov, kot je V zmajevem gnezdu, a so odlično dodali svoj podpis. Komični vložki so fenomenalni in omogočajo filmu, da ohranja resno temo celotni dve uri svojega trajanja, a vas s tem ne zamori.

Pomembno vlogo pri uspehu ima tudi zelo dobro predstavljen novi fantazijski svet, kar je ključno za umestitev izvirne zgodbe. Edini minus je enak kot pri vseh projektih Marvela, tj. preveč CGI (računalniško generirane slike) akcije v razpletu filma. Na neki točki se zdi, da gledamo azijsko epizodo Igre prestolov.

Film bi vsekakor priporočali vsem, saj je zelo zabaven, hkrati pa je prisotno veliko odlične akcije. Postavi zelo dobre temelje za začetek četrte faze Marvela in tudi bonbončki na koncu kažejo na to, da bomo Shang Chija še videli v prihodnjih projektih.

Film si je možno ogledati v vseh slovenskih kinematografih. Ogled vsekakor priporočamo na največjem možnem platnu.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunski akcijski prizori
  • Odlični komični vložki
  • Zelo dobro igranje
  • Kvalitetno predstavljen novi svet

MINUSI

  • Preveč CGI v zaključku filma

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih