Recenzija: Severnjak

»Gladko najboljši film zadnjih nekaj let«

Naj razjasnimo že takoj na začetku. Severnjak je popoln film. Film, ki ste ga čakali zelo zelo dolgo. Tako dolgo, da tega sami niti niste vedeli, ko pa si ga boste ogledali, pa vam bo enostavno nemudoma jasno, da gre za filmsko kreacijo, ki ji ni para. Njegova popolnost se vidi takoj, saj film vsebuje vse elemente, s katerimi se bo z lahkoto zapisal v zgodovino najboljših: ima atmosfero, dušo, sporočilo, namen in pomen.

To bo zapis poln presežkov. Navdušenja nikakor ne moremo skrivati, saj nas je film med gledanjem totalno prevzel. Pozitivnih presenečenj v filmu kar ni in ni bilo konec, zato je bila največja “pomanjkljivost” ravno to, da se je film končal. Ta nas je bil žal primoran pripeljati iz tega brutalnega nordijskega sveta nazaj v moderno realnost, kjer ni vse tako prežeto s simboliko, vero in usodo.

Začetek filma je mogočen in udaren. Že takoj s prvim kadrom režiser predstavi ton filma in gledalcu pokaže kakšna filmska izkušnja ga čaka. Takoj je jasno, da bo to osupljiva in brutalna zgodba, prežeta s skrbno premišljenimi podrobnostmi in simboliko. Ti ga ne dvigujejo zgolj na popolnoma nov nivo, pač pa mu vlivajo toliko življenja, da na trenutke celo pozabimo, da gledamo film.

To dejstvo bo absolutno navdušilo vse oboževalce nordijske mitologije, Vikingov in zgodovine na sploh. Žal se pri tem moramo takoj spomniti, da tako zelo dobre zgodovinske upodobitve nismo videli od izida Nebeškega kraljestva. Zato je ogled filma vrhunska osvežitev in popolna zgodovinska avantura, ki obuja ta filmski žanr, hkrati pa vliva optimistično upanje o prihodnosti zgodovinskih filmov. Če je Severnjak napoved prihodnosti, potem bo vredno čakati njegovega spiritualnega naslednika. Dvomimo sicer, da  lahko doseže, kaj šele preseže nivo, ki ga je dosegel Severnjak.

Northman

Vsa ta dejstva se navezujejo tako na zgodbo kot tudi na celotno dogajanje oziroma predstavitev filma.

Najprej se lotimo zgodbe. Tukaj bomo zelo kratki in ne bomo razkrili niti najmanjše podrobnosti filma. Nikakor ne želimo pokazati bistva in s tem pokvariti celotno izkušnjo, zato lahko povemo le (kot je razvidno iz napovednika), da v filmu spremljamo zgodbo vikinškega princa, ki išče maščevanje za smrt svojega očeta. Da pa vse le ni tako enostavno, mu družbo (takšno in drugačno) delajo odlično upodobljeni liki.

Ti so zelo vikinški. Razmišljajo namreč času in okolju primerno, njihovo obnašanje pa je ravno takšno, kakršno lahko razberemo iz starodavnih zgodovinskih zapisov – hvalo bogu nikakor in nikjer nismo priča kakršnemukoli modernemu junaštvu ali drugemu sodobnemu “preseravanju”, ki v takšnem filmu nima kaj iskati. Zato boste izredno presenečeni nad neverjetno dobro igro celotnega igralskega ansambla. Ta opravi svojo vlogo z odlično 5 – še sploh Nicole Kidman, ki je na prvi pogled malce atipična izbira za vlogo, vendar naj samo omenimo, da boste nad njeno vlogo verjetno najbolj presenečeni, začudeni in ponosni.

Enaki filozofiji sledi celotno dogajanje in ostala scenografija filma. Ta na vsakem mestu izžareva duh časa, najbolj pozitivno pa preseneča metoda snemanja, ki je tako zelo doživeta, da si lahko ob gledanju predstavljate veliko širšo sliko, kot jo vidite v danem trenutku na filmskem platnu. Tako je dogajanje še veliko bolj zanimivo in pestro. Brutalnosti bodo tako veliko bolj slikovite, simbolika pa še toliko bolj učinkovita.

Za konec pa naj omenimo še glasbeno podporo, ki je v Severnjaku dih jemajoča. Je avtohtona in s tem še dodatno podkrepi filmsko dogajanje in mu vliva občutek za čas in okolje.

Severnjak je tako veliko več kot zgolj vikinška zgodba o princu, ki išče maščevanje. Je popolna filmska izkušnja, ki je lahko razumljena na dva načina. Na prvi pogled je lahko zgolj odličen zgodovinski in akcijski film, po drugi strani pa je artistična družbena kritika, ki predstavlja razmišljanje v času Vikingov. Ta drugi vidik je sicer malce bolj skrit, a še vedno zelo nazoren, nikakor pa ni moteč; tako, da ne bo zmotil tistih, ki film gledajo bolj površinsko in za zabavo.

Končamo pa naj le z mislijo: če bi v vsakem filmu iskali takšno popolnost, potem bi umirali od dolgega časa. Na srečo nas vsake toliko časa preseneti kakšen Severnjak, ki še vedno vliva upanje v filmsko industrijo in dokazuje, da filmska umetnost ni mrtva ter narejena zgolj za služenje mastnih dobičkov.

Film Severnjak si lahko ogledate v vseh večjih slovenskih kinematografih. Pojdite, saj si kaj tako dobrega že dolgo niste imeli možnosti ogledati.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunska upodobitev zgodovinskega časa Vikingov
  • Zanimiva, dinamična in pomenljiva zgodba
  • Doživeta glasbena podpora
  • Odlični detajli in skriti bonbončki

MINUSI

  • Skoraj obvezno gledanje v kinodvorani

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top