Recenzija: Rebel Moon: A Child of Fire

»Stereotip Zacka Snyderja«

Rebel Moon: Otrok ognja (Rebel Moon: Part One – A Child of Fire) je prvi od dveh filmov, ki jih Zack Snyder ustvarja za Netflix. Čeprav je v preteklosti dokazal, da lahko ustvari odličen in nadvse gledljiv film, se je tokrat Snyder spotaknil v žakelj lastnega vizionarstva. Rebel Moon ni povsem tisto, kar smo si želeli, vsekakor pa je tisto, kar smo potihem pričakovali.

Ko neusmiljene sile materinskega sveta (Motherworld, op. p.) ogrozijo mirno kmečko vasico na oddaljeni luni, postane skrivnostni tujec njeno najboljše upanje za preživetje. To nam razkrije kratek opis filma, ki ga je Zack Snyder več kot desetletje ponujal studioma LucasFilm in Warner Bros, nato za kratek čas obupal in dočakal priložnost, ki mu jo je ponudil Netflix z jasnim zavedanjem, da so le redki režiserji tega časa s tako zvesto skupino privržencev.

Zack Snyder lahko posname odličen film, po dvajsetletnem vzorcu pa je jasno, da ga v tem primeru ni spisal sam. Več kot je imel svobode, manj kakovosti je prinesel film, razen s predpogojem, da mu studio nameni štiri ure igranega časa, kot smo videli pri Ligi pravičnih Zacka Snyderja.

No, zdaj mu je Netflix ponudil skoraj deset ur za zgodbo, ki bi morala biti povedana v dveh ali maksimalno treh urah. In prvi film je lahko gledljiv, kot je bil gledljiv Aquaman nekaj dni pred tem. Morda mu tako nizke ravni ne namenjamo, a v filmu resnično ni nič takega, kar bi navdušilo gledalca, ki je seznanjen z zgodbami Vojne zvezd, Zvezdne steze, Dune, Warhammer, Warcraft, Sedem veličastnih in recimo še Sedem samurajev. Koncept na koncept, ki ni njihov, na žalost pa ni niti nadgrajen ali izboljšan. Tako v zgodbi, kot v likih, pripomočkih, orožjih in vsem, kar nam še preostane. Izvirnih je le nekaj idej, pri katerih se lahko gledalec vpraša: »Zakaj ni to glavni film?«

Tako je najtežje gledati film in v njem videti priložnosti za izjemno izboljšanje celotne izkušnje. 

Z Rebel Moon je Snyder dokazal, da ne zna strniti »svojih« idej in spisati prepričljive zgodbe in likov. Nekaj, kar bi moralo biti le največ 30 minut enega filma, tokrat traja vsaj trikrat dlje. In po koncu filma nam ne preostane nič drugega kot čakanje na režiserjevo različico in drugi del, ki prihaja aprila 2024.

Ali je Rebel Moon vreden ogleda? Je, če niste gledali prej omenjenih filmov ali pa ste zaslepljen oboževalec Zacka Snyderja, saj bo le tako moč uživati v ogledu. Ostane nam le še Snyderjev citat: »To ne bo podaljšana različica tega filma. To bo skoraj drug film. To bo skoraj alternativno vesolje, v katerem bo živel ta film. Razlog za to je, ker je filozofsko posneti režiserjevo različico filma, preden dokončate to različico. Vsi moji režiserjevi rezi so obstajali kot odgovor na odvzete prizore, za katere so zahtevali, da jih vzamem ven iz filma, kajne? Pri Rebel Moon ta zahteva nikoli ni bila zares postavljena.«

Za zaključek lahko preskočim iz recenzista v kožo ljubitelja Snyderjevih del, ki je močno upal, da bo Rebel Moon izjemen. Z veliko žalostjo lahko zatrdim, da ni – se pa zavedam, da ga bo znatno popravilo dodatnih sedem ur.

Film Rebel Moon: A Child of Fire si je možno ogledati na platformi Netflix.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Nekaj izvirnih idej
  • Vizualni in tehnični aspekt

MINUSI

  • Razvlečena in dolgočasna zgodba
  • Nezanimivi liki
  • Klišeji in neizvirnost
  • Zgolj predzgodba pravega filma

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih