Recenzija: Prvo znamenje

“Ena najboljših filmskih prezgodb vseh časov.”

Smo potrebovali filmsko prezgodbo grozljive klasike Znamenje iz leta 1976, v kateri sta Gregory Peck in Lee Remick posvojila dečka, za katerega se izkaže, da je sam antikrist? Seveda ne. In glede na to, da so dosedaj bila nadaljevanja / predelave / vnovični zagoni / predzgodbe slavnih grozljivk bolj ali manj obupne, smo ob najavi filma Prvo znamenje imeli strašansko nizka pričakovanja. So mogoče ta prispevala k skoraj šokatnemu spoznanju, da je film resnici prekleto dobra grozljivka in ena od najboljših filmskih prezgodb vseh časov? 

Na kratko o vsebini; film se odvija leta 1971 v Rimu, ko mesto pretresajo demonstracije aktivistov za človekove pravice, razkol med strogo konservativno cerkvijo in vse bolj liberalno generacijo mladih pa postaja zelo očiten. V teh nemirnih časih v mesto prispe Margareth (Nell Tiger Free), ki je tik pred tem, da postane nuna in sprejme službo vzgojiteljice v katoliški sirotišnici, kjer se spoprijatelji s problematično najstnico Carlito, vendar pa za cerkvenimi zidovi odkrije grozljivo zaroto, povezano s samim rojstvom “prekletega” otroka, antikrista. 

Film predstavlja celovečerni prvenec režiserke Arkashe Stevenson, ki se je s svojim skokom na velika platna resnično izkazala. Prvo znamenje je namreč na skoraj vseh nivojih odlična grozljivka, ki se lahko brez težav postavi ob bok originalu in ga na nekaterih mestih celo preseže. Film se namreč ne zateka k cenenim trikom in pretirani uporabi posebnih učinkov, ampak se osredotoča predvsem na razvoj kompleksne zgodbe in zanimivih likov (še posebej Freejeva je izvrstna kot Margaret), hkrati pa gradi napetost preko temačne atmosfere ter občasno uporabo ekscesne brutalnosti, ki je bila prisotna tudi v izvirniku. 

Film je treba pohvaliti tudi zaradi domiselne umestitve zgodbe o rojstvu antikrista v zgodovinsko ozadje družbenih prevratov v Italiji v začetku 70. let, hkrati pa Stevensonova zgodbo začini z dandanes nepogrešljivim feminističnim nabojem, ki problematizira sadistično izživljanje nad mladimi dekleti v cerkvenih ustanovah.  

Prvo znamenje se sicer ne uspe docela izogniti nekaterim zoprnim klišejem, ki so za moderne grozljivke pogosti, pa četudi v primeru pričujočega filma ne preveč moteči. Nekaterim gledalcem bo preglavice povzročal tudi končni preobrat, ki ga bo vsake vešči oboževalec grozljivk zavohal že po prvi tretjini, čeprav skuša film na vsak način zbujati vtis popolnega šoka. 

Če smo ob prezgodbah / predelavah / nadaljevanjih nam ljubih filmov dosedaj zgolj zmajali z glavo in se jezili nad tem, kako studio in filmski ustvarjalci ne razumejo bistva izvirnikom, nam je lahko Prvo znamenje v močno tolažbo, saj gre za eno redkih filmskih prezgodb, ki upraviči svoj obstoj, se na spoštljiv način prikloni originalu iz leta 1976, hkrati pa je prekleto napeta in strašljiva grozljivka. 

Film Prvo znamenje si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična Nell Tiger Free v glavni vlogi
  • Dobro razvita zgodba in liki
  • Film se spoštljivo pokloni izvirniku
  • Nemalo strašljivih prizorov
  • Odlična atmosfera

MINUSI

  • Peščica klišejev
  • Predvidljiv končni preobrat

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih