Recenzija: Promising Young Woman

 »Samo JA pomeni JA.«

Promising Young Woman je film, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušne. Je izredno drzen in govori o pomembni in aktualni temi. Režiserka Emerald Fennell je s svojim prvencem poskrbela za veliko dvignjenih obrvi, Carey Mulligan pa za vrhunec svoje igralske kariere.

Film bi na prvi pogled umestili v kategorijo ženskega maščevanja. Ko pogledamo globlje, vidimo, da je veliko več kot to.

Carey Mulligan igra vlogo Cassie, 30-letno bivšo študentko medicine, ki še vedno živi pod streho razočaranih staršev in se preživlja z enostavno službo natakarice v lokalni kavarni. Njena skrivnost je, da med vikendi zahaja v lokalne bare in se pretvarja, da je na smrt pijana. S tem nase pritegne sluzaste moške, ki poskušajo njeno stanje izkoristiti za lasten užitek. Tik preden se Cassie pusti izkoristiti, se »strezni« in sooči »prijazne« moške z dejstvom, da so poskusili zlorabiti nebogljeno punco.

Film počasi razkriva svoje namene in razloge za početje glavnega lika. Dodaten zagon zgodba dobi, ko v kavarno zaide nekdanji sošolec, Ryan (Bo Burnham). Izvemo, da je razlog za početje dogodek iz preteklosti. Nina, najboljša prijateljica, je bila žrtev spolnega nasilja. Kmalu zatem si je zaradi te travme vzela življenje. Cassie si do danes ni oprostila, da je ni spremljala na usodno zabavo v študentskem kampusu. Soočanje potencialnih posiljevalcev s svojim dejanjem ji tako služi kot pokora, saj si ne more nehati pripisovati krivde za nastalo situacijo.

promising young woman trgovina

Protagonistka se ne želi maščevati zgolj ljudem, ki so neposredno odgovorni za smrt najboljše prijateljice, temveč celotnemu sistemu, ki to dopušča in omogoča. Njen srd občutita tudi dekanja fakultete (Connie Britton) in bivša sošolka (Alison Brie).

Emerald Fennell poskuša zgodbo predstaviti na lahkoten in slikovit način. Prav nikjer ni videti, da je to njen prvenec. Prej obratno, film daje občutek, da za njim stoji prekaljen/-a režiser/-ka, v svojih najboljših letih. Združuje bes glavnega lika in igrivost načina maščevanja. Veliko vlogo pri tem igra tudi glasba, saj slišimo veliko bivših pop uspešnic, ki narekujejo vzdušje prizorov.

Edinstvena je tudi igralska zasedba. V moških vlogah so igralci, ki jih iz prejšnjih projektov poznamo kot dobre, pridne in vzorne. S to odločitvijo film jasno namiguje, da se tudi v najbolj popolnem moškem lahko skriva temna plat.

Razplet zgodbe je edinstven, zato si je film vredno ogledati in ustvariti lastno mnenje. Jasno je, da je režiserka zgodbo Cassie uporabila kot družbeno kritiko in podporo gibanju MeToo. Primeri spolnih zlorab niso zgolj težava posameznika, ampak celotne družbe. To je potrebno jasno izpostaviti in imeti ničelno toleranco. Ozaveščanje je pomembno za to, da naslednje generacije ne bodo ponavljale napak. Prav tako je potrebno spremeniti miselnost in jasno povedati, da zgolj JA pomeni JA. Lik Cassie služi kot utelešenje maščevanja, ki prihaja po vsakogar, ki misli, da za svoja dejanja ne bo potrebno odgovarjati.

Film priporočam vsem, ki imajo radi trilerje s kančkom črne komedije. Prav tako bodo v njem uživali vsi, ki obožujejo filme z močnim ženskim likom. Kljub spremembam v Hollywoodu, takšnih filmov še vedno primanjkuje. Sploh redki pa so resnično kvalitetni, ki poleg svoje zgodbe opozarjajo na širše družbene težave. Promising Young Woman se zdi kot film, o katerem se še nekaj časa bomo pogovarjali.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Zelo drzna zgodba o aktualni tematiki
  • Carey Mulligan je neverjetna
  • Na nobeni točki film ni dolgočasen
  • Razplet filma je neopisljiv

MINUSI

  • Niso vsi fantje slabi
  • Tanka je meja med sprejemljivim in nesprejemljivim pri maščevanju

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih