Recenzija: Profesionalna amaterja

»Kratki film velikih razsežnosti«

Kratki film je format filma, ki je majhen samo v imenu. Njegov največji čar nastane, ko ustvarjalci uspejo v zgolj nekaj minutah predstaviti zanimive like, zgodbe in sporočila. Nastanejo lahko zelo kvalitetni izdelki, ki s pravo kombinacijo filmskih elementov ustvarjajo čudovite filmske, emocionalne in filozofske izkušnje. In ravno takšen predstavnik je vrhunski zmagovalec mini festivala neodvisnih kratkih filmov Profesionalna amaterja.

Kratki film Profesionalna amaterja je zmagovalec mini festivala kratkih neodvisnih filmov, ki ga je v januarju organiziral Kino Klub v Radovljici. Na festivalu je sodelovalo kar nekaj zelo kvalitentnih filmov, zato je film z zmago potrdil svojo odličnost in takoj vzbudil veliko zanimanja.

Slednje film izzove že na samem začetku, ko se na ekranu prikaže napis: “V Sloveniji se letno posname več 100 kratkih filmov. Le redki ugledajo luč sveta”. S to drzno potezo so ustvarjalci takoj dreginili v osje gnezno in nemudoma vzbudili zanimanje vseh gledalcev – ali bo šlo za direkten napad na filmsko industrijo in kulturo v Sloveniji ali pa bo to utemeljena družbena kritika aktualnega stanja.

Film se nato začne. Spremljamo lahko dva filmska ustvarjalca, ki uspeh iščeta v ustvarjanju nekomercialnega filma. Prikazujeta nam metode, tehnike in izzive, ki nastajajo ob njunem procesu filmskega ustvarjanja ter skozi film upravičujeta svoje dosedanje neuspehe in lastne visoke ambicije ter cilje.

Da pa bi glavne like lahko sploh dobro spoznali in da bi se lahko zgodba sploh razvila in k gledalcu prinesla svoje sporočilo, pa film zelo pametno uporabi svoj format in način snemanja. Posnet je v metodi mokumentarca, kar pomeni, da gre za neko kombinacijo igranega dokumentarnega filma, kjer glavni (izmišljeni) liki skozi intervju in delo predstavljajo svoja razmišljanja, izdelke in rezultate.

Ta način glavne like zelo razširi in jim daje večjo globino. Utemeljuje njihova dejanja in na gledalce prinaša sporočilo, ki se z dogajanjem ne nanaša zgolj na snemanje kratkih filmov, pač pa je aplikativen tudi na vsa druga področja in dejavnosti.

Ironičen naslov filma sicer to diskretno napove že pred ogledom (in gledalčeva pričakovanja nekako usmeri v pravo smer), vendar glavna lika s svojimi dejanji, razmišljanji in pristnostjo to predstavita tako doživeto, da na trenutke pozabimo, da gre za mokumentarec.

Tako smo priča številnim banalnim (življenskim) dilemam, ki na ekranu izpadejo zelo smešno. Vendar pa ti komični vložki z vsaj malo razmišljanja hitro postanejo bolj grenki in lahko zadanejo direktno v srce. V njih žal prepogosto lahko vidimo sebe ali pa druge, s katerimi večkrat sodelujemo.

Situacije so tako zelo realne in presneto dobro premišljene. Z njimi film nikakor ne napada (slovensko) filmsko industrijo ali kulturo, pač pa jo k večjemu spodbuja in razvija. Za nameček pa z istim kritičnim, a zelo optimističnim sporočilom dosega tudi druge gledalce, ki svoje delo opravljajo zunaj filmske industrije.

Iz vseh omenjenih razlogov je film Profesionalna amaterja odličen doprinos k slovenski kulturi in dokaz, da je kratki film enako pomemben kot katerikoli drug filmski format. S svojo kreativo in premišljeno vsebino, prinaša izredno kvalitetno filmsko izkušnjo (in družbenokritično sporočilo), upamo pa, da lahko s predstavitvijo filma in njegovo vsebino dosežemo, da bomo lahko naslednje leto pisali, da se je v Sloveniji letno posnelo več kot 101 kratkih filmov. Če nam to uspe, smo skupaj dosegli premik v pravo smer.


Da pa se lahko o kvaliteti filma prepričate tudi sami, pa vam predlagamo, da si film pogledate tukaj.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Pristna igra in zanimivi liki
  • Odlična kritika na aktualno družbeno tematiko
  • Vrhunsko izbran format filma, ki zgodbo (in sporočilo) še bolj podkrepi
  • Prijeten potek in zanimivo dogajanje v filmu
  • Simpatični komični vložki, ki naredijo dogajanje zanimivo in atraktivno

MINUSI

  • Film med dogajanjem za sekundo postane nezanimiv

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih