Recenzija: Pr Hostar 2‰

“Smešno, še bolj smešno, Pr Hostar 2‰”

Upamo, da ste pripravljeni. Nova doza norega humorja je tukaj in sliši na ime Pr Hostar 2‰. Odbita je vsaj toliko kot je odbit njen naslov in je vse to kar je bil že njegov filmski predhodnik. Je celo še več kot ste lahko sploh pričakovali ali upali. Je še boljši, še bolj smešen, še bolj zanimiv in še bolj odbit. Je perfektno nadaljevanje in je garantirano nova slovenska filmska uspešnica, na katero smo oboževalci upali in čakali predolgih 6 let.

Pr Hostar 2‰ je slovenska komedija in nadaljevanje najbolj gledanega slovenskega filma v zgodovini. Naj nadaljujemo tako pusto, suhoparno, dolgočasno? Ne! Zagotovo ne! Pr Hostar 2‰ ni takšne vrste film, zato si tudi nikakor ne zasluži takšne vrste recenzije. Film se požvižga na vse druge in pravila jemlje v svoje roke. S takšnim načinom je v nulo zadel v prvo, zato so bila pričakovanja pred drugim delom še toliko večja.

pr hostar 2

Prav zaradi vsega omenjenega se bomo zelo na hitro in enostavno lotili zgodbe filma. To bomo storili brez, da bi vam jo kakorkoli pokvarili ali uničili. Ta v filmu sicer je, ampak roko na srce, koga boli briga za zgodbo Pr Hostarja. Je bolj lepilo za dogajanje in gledanje gorenjskih gaunarjev, ki pa v drugem nadaljevanju znova presenečajo po celi črti.

Tako kot je nam “vseeno” za zgodbo, je vseeno tudi glavnim likom. Ti so enaki kot v prvem delu, le da so tukaj še bolj odbiti, smešni in neumni. Več kot očitno se jim gladko j**** za vse, zato so živ dokaz, da rek “bolj star bolj nor” še kako deluje. Na podlagi njihovega obnašanja in dojemanja življenja namreč temelji celoten film. Tako nastanejo številne smešne situacije, katerim enostavno ni para, niti v svetovnem, kaj šele v slovenskem merilu.

Humor je tako “prizadeto” dober. Stopnjuje se iz minute v minuto, zato se  ne čudite , če boste doživeli nepričakovano. Poleg vseh njihovih traparijah in absurdnih situacijah boste namreč pokali od smeha, se zgražali ob “prehudih” šalah ter se smejali neumnostim, ki jih niste videli ali slišali še nikjer. Smešno je tako pravzaprav vse. Od situacij do izjav, od likov do njihovih ciljev, od kemije med njimi pa vse do zaključka, ki si ga uspejo prigarati sami. Tako film z hudo in raznovrstno paleto humorja odlično poskrbi, da niti en element komedije ne postane dolgočasen ali prežet. Z drugimi besedami, film je izredno atraktiven, zanimiv in dinamičen.

pr hostar 2 predstavitev

Tehnike snemanja in igranja so moderne in korektne, postavijo pa se lahko ob bok vsakemu dobremu filmu. Vsi tisti, ki bi si slučajno upali komentirati tehnično plat, si to raje niti ne drznite, saj je končni izdelek točno to, kar je namen filma: čista komedija ob kateri bodo uživali Gorenjci, Slovenci in Balkanci v širši regiji.

Ob vseh komičnih vložkih boste našli tudi šale, ki verjetno komu ne bodo po godu ali pa se jim bodo zdele celo žaljive ali neprimerne. Vendar film predstavlja malega človeka iz Gorenjske, zato je komentiranje vseh teh situacij zelo kontradiktorno ali celo neumno. So pač del naše kulture, našega življenja ter humorja pri nas. Mogoče so samo malce pretirane, to pa je tudi vse. In če že govorimo o humorju, ta ne šteje niti počen groš, če v sebi ne skriva vsaj malo družbene kritike. Tukaj je boste našli ogromno: od šal na svoj račun pa vse do celotnega sporočila filma, ki je neverjetno globoko in pomenljivo.

Prav zato smo zelo dolgo razmišljali ali vam to sporočilo naj sploh razkrijemo ali ne, odločili pa smo se, da vam bomo dali zgolj namig: ne čudite se, če boste v vseh “pahorjih” ali drugih obiskovalcih ikoničnega hotela pri istem početju ujeli tudi sebe. Odgovor bo mogoče presenetljiv in zastrašujoč.

pr hostar 2 svojeglavo osebje

S tem sporočilom pa naj zaključimo to recenzijo. Pr Hostar 2‰ je odličen in zelo smešen film. Je odbit, zanimiv in točno to kar komedija mora biti. Predstavlja točno to, kar slovenski filmski prostor trenutno potrebuje najbolj – film s svojo identiteto. Film, ki temelji na slovenskosti. Film s svojim humorjem. Film, ki v kino privablja množice ter film, ki ohranja slovensko filmsko kulturo živo in optimistično.

Glede na vse zapisano Pr Hostar 2‰ z lahkoto dobi našo najvišjo oceno. Pojdite v kino in si ga oglejte v družbi čim večje množice.

Ocena 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odbit in neverjetno smešen humor
  • Zanimiv razvoj likov in zgodbe
  • Suverena igra in lepa montaža filma
  • Aktivno in dinamično dogajanje skozi celoten film
  • Hudo družbenokritično sporočilo

MINUSI

  • Družbenokritično sporočilo bo razbralo le malo gledalcev
  • “Pretiran” humor, ki ne bo smešen vsakomur

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top