Recenzija: Peter Pan & Wendy

“Dežela Nije, za katero si ne želite, da bi obstajala.” 

Peter Pan & Wendy je še ena od (pre)številnih igranih priredb animiranih klasik, ki jih Disney množično proizvaja v zadnjem desetletju. In četudi se bodo mnogi postavili Miki Miški v bran in dotične priredbe branili z argumenti, da ni nič narobe s svežimi interpretacijami klasičnih pravljic, je težko zanikati, da skoraj nobena igrana priredba ni izpolnila svojih pričakovanj in vedno znova dokazala, da studio Disney ne razume, kaj je njegove animirane klasike naredilo tako legendarne.

Za film Peter Pan & Wendy je sicer kazalo, da končni rezultat vendarle ne bo tako klavrn, saj je režijo in pisanje scenarija v roke prevzel David Lowery, ki nam je pred tem serviral fantazijsko mojstrovino The Green Knight, priredba avantur večnega dečka Petra Pana pa je bila menda njegova želja že lep čas. Če nič drugega, se je filma tokrat lotil nekdo z dobršno mero entuziazma in spoštovanja do izvornega materiala.

Najnovejši film dokaj zvesto sledi izvorni zgodbi; Wendy Darling (Ever Anderson) se boji odrasti in na zadnjo noč, preden stori prvo korak v dobo odraslosti, v družbi svojih dveh bratcev in “večnega dečka” Petra Pana (Alexander Molony) odpotuje v deželo Nije, kjer se sooči z zloveščim kapitanom Kljuko (Jude Law) in njegovo piratsko druščino. 

Z veseljem bi rekli, da se Peter Pan & Wendy povzpne na sam vrh najboljših Disneyjevih igranih priredb, vendar žal to ne drži. Najnovejše potovanje v deželo Nije je pospremljeno z dolgočasjem, razvlečenostjo in pomanjkanjem inovativnih idej. Film bi najlažje opisali kot spopad ambicioznih režiserjevih idej, da bi znano zgodbo o Petru Panu predstavil na domiseln način, vendar pa so njegova prizadevanja vedno znova potisnjena na stranski tir zaradi Disneyjevega ukaza, da morajo igrane predelave dlakocepsko slediti zgodbi animiranih originalov. 

Da ne bomo krivični; večina igralske ekipe je otroške, zato bi bilo zelo neprimerno, da bi od nje pričakovali oskarjevske nastope. Tako Andersonova kot Molony svoje delo opravita povsem solidno, pa četudi sta njuna lika precej površinska. Enako žal ne moremo trditi za veterana Lawa kot Kapitana Kljuko, ki ne premore nobene zloveščnosti in karizme prejšnjih interpretacij lika ter je zreduciran na patetičnega in dolgočasnega zlikovca, do katerega čutimo bolj pomilovanje kot strah. 

Toda največja napaka filma je, da ne premore niti kančka čarobnosti in vzdušnosti, ki jo gledalci pričakujemo od fantazijske pravljice o Petru Panu. Dežela Nije je vizualno grda in pusta, zgodba pa zaznamovana z neenakomernim tempom, zaradi katerega gledalec nikoli ne dobi razloga, da bi mu za dogajanje pred očmi moralo biti mar. 

Ni presenečenje, da je Peter Pan & Wendy po mnogih prestavljenih datumih pristal naravnost na kanalu Disney+. Najverjetneje so tudi kravatarji pri Disneyju ugotovili, da imajo pred sabo povprečen izdelek, s katerim bi na blagajnah finančno pogoreli, zato so skušali ublažiti zadrego na bolj taktičen način. Vprašanje pa je; koliko slabih filmskih predelav animiranih klasik bo še potrebno, preden bo Disney ugotovil, da tako ne gre več naprej? 

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Solidne predstave otroških igralcev
  • Občasno atraktivni akcijski prizori

MINUSI

  • Dolgočasna vizualna podoba
  • Nezanimivi liki
  • Nerazvita zgodba
  • Slab tempo filma

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih